Ihanimmat raparperireseptini vol. 2: Raparperitorttu mascarpone-valkosuklaavaahdolla
Nyt kun raparperia on vielä saatavilla, haluan jakaa parhaan raparperipiirakan perään heti toisenkin ihanan raparperireseptin. En oikeastaan osaa päättää kummasta näistä piirakoista pidän enemmän; edellisen reseptin piirakka on perinteisempi ja todellista comfort foodia kaikessa pehmeydessään ja täyteläisyydessään, tämän postauksen mascarponevaahdolla kuorrutettu piirakka taas on täydellisen hienostunut yhdistelmä karamellisen rapeaa pohjaa, tumman kirpsakkaa raparperihilloketta ja ihanan pilvenkeveää mascarponevaahtoa. Melkein kuola valuu jo omastakin suupielestä tätä kirjoittaessani…!
Tätä piirakkaa voisi nimittää ennemminkin tortuksi tai kakuksi sillä uuniin menee ainoastaan pohja. Tämä moderni versio raparperipiirakasta on hieman perinteistä piirakkaa kevyempi ja hienostuneisuudessaan se sopii mielestäni vaikka fiinimmänkin illallisen päättäjäksi. Jännittävällä reseptillä on ilmeisesti alunperin jotain tekemistä Pipsa Hurmerinnan kanssa, itselläni reseptistä on kuitenkin kiittäminen Kinuskikissaa.
Leivoin piirakan tällä kertaa 28-senttiseen piirakkavuokaan mutta suosittelen käyttämään mieluummin 24 cm leveää irtopohjavuokaa sillä silloin piirakan saa esille paljon näyttävämmin kun reunat nousevat korkeammiksi. Piirakka vaatii muutaman tunnin tekeytymistä jääkaapissa joten sen voi leipoa vaikka jo edellisenä iltana.
Leivoin tämänkin herkun jälkeen vatsaystävällisemmäksi spelttijauholla. Vaikka torttu jo tällaisenaan lähentelee täydellisyyttä, ensi kerralla voisin kokeilla laittaa valkosuklaata vielä hieman enemmän, sillä sen maku on tässä melko hento.
Valkosuklaa-mascarponevaahdolla kuorrutettu raparperitorttu
Pohja:
125 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 kananmunan keltuainen
3 dl erikoishienoja spelttijauhoja (SunSpelt)
Raparperihilloke:
500 g raparperia
25 g voita
1 ½ tl kanelia
1 ½ dl muscovadosokeria
1 rkl maissitärkkelystä
Mascarpone-valkosuklaavaahto:
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 g mascarponejuustoa
100 g valkosuklaata
Lisäksi:
vaniljajauhetta
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vatkaa voita ja sokeria sähkövatkaimella muutama minuutti. Sekoita joukkoon keltuainen ja jauhot. Vuoraa käyttämäsi vuoka leivinpaperilla ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Virittele ohuehkoja foliosuikaleita reunojen päälle, jotta taikina ei lähde valumaan reunoilta paistovaiheessa (hassua, mutta toimii!). Paista pohjaa sitten uunissa noin 15 minuuttia.
Pohjan paistuessa kuori paksuimmat raparperit ja leikkaa raparperit sitten noin 5 cm pitkiksi paloiksi. Paksuimpia varsia kannattaa leikata hieman ohuemmiksi. Sulata voi pannulla ja lisää pannulle sitten muscovadosokeri, raparperit ja kaneli. Keittele muutamia minuutteja kunnes ensimmäiset varret alkavat pehmenemään. Tarkoituksena on että raparperit eivät mene aivan muhjuksi joten älä keitä niitä liian kauaa! Ota pieni tilkka lientä pieneen kulhoon ja sekoita joukkoon maissitärkkelys. Laita seos hillokkeen sekaan ja keittele vielä hetki. Kun pohja on hieman jäähtynyt uunista tultuaan, kaada hilloke sen päälle.
Anna piirakan jäähtyä ja tee sitten mascarponevaahto. Vaahdota vaniljakastike löysäksi vaahdoksi. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Lisää lopuksi valkosuklaa ja mascarpone vaniljakastikevaahdon sekaan ja sekoita hyvin vaikkapa lusikalla. Levitä vaahto piirakan päälle ja laita piirakka jähmettymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Siivilöi päälle vaniljajauhetta ennen tarjoilua. Itse käytän tähän teesihtiä, kätevää ja helppoa! Siirrä piirakka sitten leivinpaperin avulla tarjoiluastiaan ja kanna pöytään.
Katso myös mahtavan perinteisemmän raparperipiirakan resepti tästä.