Helpoin leipä ikinä (gton)

20151103_153944.jpg

Hypähdetään hetkeksi kauneuden maailmasta toiseen itseäni lähellä olevaan harrastukseen: ruoanlaittoon ja leivontaan. Tänään juurikin siihen leivontaosuuteen. Tässä reseptissä on nimittäin ainesta vaikka joulun jälkeisiin hitaisiin aamuihin aamupalapöytään, tai miksei kalapöytään kaveriksi. Maailman helpoin leipä, joka vaatii sinulta n. 10 minuutin panostuksen. Ja kun sitten se on vielä hyvääkin! Tämä on mun oma vakkari. Koska mun ruokavalio on gluteeniton ja olen opiskelija, jolla on vieläpä yksi kallis intohimo, gluteenittoman leivän ostaminen on vähän siinä ja siinä että meneekö budjettiin. Kolikon toinen puoli on myös se, että olen löytänyt tasan yhden gluteenittoman leivän kaupasta, josta diggaan (Provenan Oat&Carrot Roll, ah). Joten, edullisempi ja kenen tahansa sisäistä kodinhengetärtä miellyttävä vaihtoehto on pyöräyttää se leipä itse, ja nyt tämän leivän tekeminen kuuluu jokaiseen sunnuntai-iltaani, kun teen leivän valmiiksi ja pakastan osan. Tämä resepti syntyi sinänsä vahingossa,että tein sen hyvin samaan malliin, kuin ei-gluteenittomankin leivän, ainoa ero on jauhoissa ja vaivauksessa. Kuvassa olevassa leiväsä on sulatettua pakastepinaattia, mutta olen myös testannut raastaa taikinaan 2 porkkanaa ja seuraavan kerran ajattelin heittää joukkoon punajuuriraastetta. Olen tehnyt tätä myös ilman mitään vege-lisäyksiä, ja tuo toimii ihan yhtä lailla!

Helppo gluteeniton leipä

5 dl lämmintä vettä

1 ps kuivahiivaa

1 rkl hunajaa

1,5 tl suolaa

3 dl kaurahiutaleita

7 dl gluteenitonta jauhoseosta (mulla käytössä Semper Fin Mix)

1 rkl öljyä

(75g sulatettua pakaste pinaattia TAI pari raastettua porkkanaa tms.)

20151103_094717.jpg

1. Sekoita vesi, hiiva, hunaja, suola ja kaurahiutaleet. Lisää kasvisraaste tässä vaiheessa, jos sen haluat ylipäätään lisätä.

2. Sekoita jauhot joukkoon.Kun kaikki jauhot ovat mukana, lorauta öljy mukaan ja sekoita. Tätä ei siis tarvitse vaivata. Taikinan koostumus on löysä, huomattavan löysä ja tahmea verrattuna leipätaikinaan yleisesti. Älä säikähdä, näin sen kuuluukin olla.

3. Anna nousta 1-3 h (olen jättänyt taikinan välillä luennon ajaksi kohoamaan ja hyvin on toiminut). Lämmitä uuni 225 asteeseen.

4. Kaada sopivaan vuokaan. Itse käytän Ikean kiusausvuokaa, jolloin leivästä tulee sopivan lättänää. Paista 30-40 min kunnes leipä on kypsä.

Kannattaa antaa leivän jäähtyä kunnolla ennen syömistä, maku ja leikattavuus paranevat. 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta DIY