BUDJETTIPAINEITA

Moni varmaan miettii, miten tässä vaiheessa projektia voi olla vielä budjettipaineita. Voi kyllä vain voi.

Talo on viimeistelyitä vaille valmis ja lähes kaikille menoerille varmistunut jonkinmoinen summa budjettiexceliin. Tiedossa oli jo melko alkuvaiheesta saakka, että budjetti tulee ylittymään, mutta se on ollut yllättävää, kuinka paljon rakentaessa tulee vastaan kuluja, joita ei ole osannut budjetoida mihinkään. Jokainen ruuvipaketti, maalipurkki, kipsilevy, teippirulla, kulmalista jne. maksaa rahaa, ja vaikka summat eivät yksittäin ole isoja, tulee niistä kokonaisuutena melkoisia summia. Tässä rakentaessa jossain määrin sokeutuu rahan arvolle, sillä 500€, jopa 1000€, on alkanut tuntua pieneltä summalta. Välillä sitä havahtuu miettimään mitä kaikkea muuta olisin tälläkin tonnilla voinut ostaa. No nyt en ostelekaan vähään aikaan 😀  Meillä työnjako budjetin suhteen on ollut selkeä. Budjettiexcelin hoitaminen on ollut täysin miehen vastuulla, ja hyvä niin, hän on kirjannut sinne kaiken vähän liiankin tarkkaan. Rakentaessa varmasti helposti huijaa itseään sillä, ettei niitä pienempiä ostoja kirjata mihinkään. Kympeistä kertyy kuitenkin äkkiä satanen ja satasista tuhansien eurojen kulut.

Tarvikkeita kalliimpaa Suomessa rakentaessa on kuitenkin työ. Osan vaiheista me teetimme urakkana, jolloin kustannukset ovat olleet tiedossa jo alusta saakka, mutta osa töistä on teetetty tuntipalkalla. Yleisesti ottaen tuntipalkka on noin 50€/tunti, joka tarkoittaa sitä, että kaksi ammattilaista laskuttaa yhteensä noin 900€/päivä. Hurjia summia, mutta sillä saatiin kuitenkin hyvää jälkeä tekevät timpurit sisätöihin. Välillä on vain täytynyt ajatella, että ei niitä muutamia satasia mieti enää siinä vaiheessa, kun talossa asuu. Enemmän varmasti harmittaisi huono työjälki näkyville jäävissä pinnoissa.

Mutta se mistä aloin alun perin kirjoittamaan liittyi siihen, että vielä tässä vaiheessakin budjetin katsominen ahdistaa. Hankkimatta on vielä melko paljon talon välttämättömiä tarvikkeita, kuten seinä wc:t,  allaskalusteet, hanat, säilytyskalusteet ja liukuovet. Jossain on säästettävä. Näiden osalta täytyy löytää hyviä budjettiratkaisuita, kuitenkin niin, ettei niitä tarvitsisi olla parin vuoden päästä vaihtamassa. Säilytyskalusteiden osalta kävin jo Ikeassa kartoittamassa valikoimaa, ja Pax-järjestelmä on vahvana ehdokkaana päätyä myös meidän uuteen kotiin. Allaskalusteiden osalta taas selvitystyö on vielä kesken, millaisella kombolla lähdetään etenemään. Niissä kun pitää ottaa huomioon niin monta seikkaa altaan muodosta ja koosta lähtien. Seinä wc:t toivon saavamme LVI-urakoitsijan kautta tukusta ja hanat verkkokaupoista tarjoushinnoin. Nämä kaikki kohdat ovat kuitenkin nyt vielä to-do-listalla ja pitäisi saada pakettiin tämän ja ensi viikon aikana. Wish me luck!

Ajattelin avata vähän myöhemmin teille myös meidän budjetin eri kohtia, kunhan projekti on saatu päätökseen ja pahimmasta raksaväsymyksestä selvitty. Kyllä tämä uurastus varmasti kohta palkitsee, kun pääsee heräämään uudessa kodissa <3

//Krista

koti remontointi raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *