HIRSITALON ERISTÄMINEN

Yksi suurimmista syistä hirsitalon rakentamiseen oli meillä terveellinen ja puhdas sisäilma. Talotoimittajat usein tarjoavat eristeeksi paljon nykyisin käytettyä selluvillaa eli ekovillaa, ja sitä oli tulossa myös meille. Sattuman kautta kuitenkin tapasin henkilön, joka oli tarkemmin tutkinut eri eristemateriaaleja, ja suositteli tutustumaan Huntonin puukuitueristeeseen. He olivat itse vaihtaneet ekovillan juurikin Huntoniin ekovillan merkittävien booripitoisuuksien vuoksi. Aloin tietysti etsiä tietoa enemmän eri eristysvaihtoehdoista ja sitä löytyy ihan googlettamalla yllättävän paljon.

Huntonin puukuitueristeessä meitä puhuttivat lämmönvarastointikapasiteetti, sillä se on eristetoimittajan tietojen mukaan jopa kaksi kertaa suurempi kuin mineraalivillalla. Hirsitalojen tapaan hygroskooppinen puukuitueriste on kosteutta sitovaa materiaalia, minkä ansiosta se kykenee hallitsemaan kondensaatiota ja vähentämään kosteusvahinkojen vaaraa. Puukuitueristeen ominaisuuksien avulla sisälämpötila pysyy tasaisempana ulkolämpötilojen muuttuessa nopeasti.  Ja samoin puukuituinen eriste tasaa sisäilman kosteutta vähän samalla tapaa kuin hirsiseinä. Puukuitueristeen kanssa käytetään vain ilmansulkupaperia, ei höyrynsulkumuovia.

Pyysimme eristystarjousta muistaakseni noin neljältä taholta ja päädyimme tilaamaan sekä puhalluksen että levyeristeet somerolaiselta Salon Sellurakenteelta. Kiitokset heille vielä joustavasta palvelusta!  Sellurakenne kävi puhaltamassa meille yläpohjaan 500mm puhalluseristeen ja toi levyeristeet välipohjaan ja väliseiniin. Levyeristeiden asennus olikin sitten meidän omissa käsissä. Suojalasit ja hengityssuojain olivat ihan ehdottomat varusteet ainakin sille, joka asetteli välipohjan eristelevyt paikoilleen. Tämäkin nimittäin pölisee, vaikka ei kuulemma läheskään niin paljon kuin mineraalivilla. Eristeen leikkauksessa parhaiten toimi ihan normaali käsisaha.  Välipohjaan meille meni 100 mm paksut levyt ja väliseiniin 50 mm levyt.

Nyt pitäisi talon pysyä lämpimänä myös talven pakkasilla, mutta toivottavasti saadaan nauttia sitä ennen lämpimästä kesästä 🖤☀️

//Krista

koti remontointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *