Vuosi äitinä

Viimeinen vuosi on ollut aikamoinen. Vuosi äitinä. Papun ensimmäinen vuosi.

 

Ensimmäinen hymy. Ensimmäinen lumisade. Ensimmäiset askeleet. Ensimmäinen ilmapallo. Ensimmäinen kaikki. 

 

Myös ensimmäinen (ja toinen) vatsatauti, nuha, mustelma, eroahdistus, allergiatesti.

 

Kaikki on ollut niin kovin erilaista kuin etukäteen ajattelin. Ja kliseistä tai ei, mikään aiemmassa elämässäni ei ole muuttanut minua ja ajatustapojani näin paljon. Olen ehkä vähemmän eko – tai ainakin vähemmän ehdoton. Olen ymmärtäväisempi – eritoten laajaa kansanryhmää nimeltä ”perheelliset” kohtaan. Aiemminkin luulin olevani, mutta nyt umpitunneliväsymyksen kokeneena osaan samaistua paremmin esimerkiksi itkupotkuraivarilapsen vanhemman tilanteeseen.

On ollut ihanaa seurata kun lapsi kasvaa. Papu kävelee jo aika reippaasti ja osaa muutamia sanoja: äiti, papa, lamppu, drr (auto). Hänellä on loistava huumorintaju.

Aika menee toki nopeasti, mutta kun on läsnä hetkessä ja näkee elämän rakentuvan hetki hetkeltä, aika on ajaton ja aina tässä ja nyt.  Iloista vappua!

Suhteet Oma elämä Ystävät ja perhe Mieli

Onnistunut unikoulu

Ekoemo is back!

 

Oli pakko tulla teille kertomaan onnistuneesta unikoulusta. Syksymmällähän saimme Papun jatkuvat yöheräilyt karsittua 2-4:ään Pehmeä matka höyhensaarille -kirjan avulla. Pari viikkoa sitten oma huumorintaju tuollaiseenkin määrään heräilyjä loppui ja lähdimme unikouluttamaan huutoon varautuneina ihan tosissaan. Maitolaiturilta olin bongannut tämän sivuston: http://www.drjaygordon.com/attachment/sleeppattern.html. Eli amerikkalaisen perhelääkärin ohjeita perhepedissä yövieroitukseen. Suosittelee hommaa yli 1-vuotiaille, mutta meillä mentiin 11 kuukauden iässä. Ja hyvin on alkuvastustelujen jälkeen Papu oppinut nukkumaan.

Idea on valita yöstä ne 7 tuntia, jotka haluaa nukkua. Itse totesin 11-06 unet kivoimmiksi. ”Koulutuksessa” edetään vaiheittain: 3 ensimmäisenä yönä voi vielä imettää, muttei anna lapsen nukahtaa tissille vaan silittelee, laulelee (tai kantaa huutavaa protestoivaa lasta) uneen. Seuraavina 3 yönä tissi jää pois ja pelkällä sylillä pitäisi rauhoittua (meillä näistä 1. yö oli hankalin). Sitten enää silitellään eikä nosteta syliin. 

Meillä lähtötilanteena oli tosiaan 

nukahtaa klo 20

herää syömään 23, 02, 04-05, (06)

nousee ylös 6 -7.30

Kesken unikoulun meininki oli tällaista (mutta vain pari yötä)

nukahtaa klo 20

herää 01 

huutaa aina välillä rauhoittuen 01-03

herää 05.30 ja saa maitoa, nukahtaa uudelleen

noustaan 7.30

Unikoulun jälkeen 🙂

nukahtaa 20

herää 05, saa maitoa, nukahtaa uudelleen

noustaan 7.30

 

Sitkeyttä tuo vaatii, mutta musta oli hienoa löytää tällainen vähän lempeämpi asteittainen metodi unitapojen opetteluun. Minulle lapsen huudon kestämistä helpottava pointti oli, että lapsi ei huuda pelkoa tai turvattomuutta kun on sylissä tai vieressä vaan kiukkua kun poiketaan rutiinista tai otetaan saavutetut edut pois. Niin, ja varoituksen sanana: yöimetysten vähentyessä ainakin allekirjoittaneen tissit kutistuivat alkuperäiseen kokoonsa. Tuntuu oudolta. Mutta siihen tottuu. Samalla alkaa surutyö imetyksen loppumisesta jossain vaiheessa, määrä kun nyt selvästi väheni (vaikka sitä toivoinkin).

 

Nyt kun nukun paremmin, jaksan tännekin varmaan postailla useammin 🙂

Kevätiloja!

 

 

Suhteet Ystävät ja perhe Hyvä olo