Ensiviikkojen epävarmuus
Olin varannut lapselleni Weledan luonnonmukaisia voiteita. Silti siirryin Bepantheniin heti neuvolan suosituksesta. Olen opiskellut aromaterapiaa ja tiedän, kuinka hyviä kylmäpuristetut luomuöljyt ovat iholle. Silti käskin Miestä tuomaan apteekista parafiinipohjaista Natusania. Miksi?
Synnäriltä sai mukaan kaksi sponssikassia, Liberon ja Pampersin. Ko. firmat eivät herätä minussa järin positiivisia mielikuvia, mutta ilmaiset näytteet menivät hyötykäyttöön ekoina viikkoina kun itse olin vielä aika kipeä ja Mies hädin tuskin ehti kauppaan ja apteekkiin.
Lahjaksi saatujen Attitude-kertakäyttövaippojen (joita ei näytä enää Suomesta saavan?) jälkeen käytettiin siis lahjukset. Sitten Prismasta löytyivät onneksi Naty-vaipat, maatuvat ja luonnonmukaisemmat. Metaania tuottamaan nekin kaatopaikalle päätyvät, mutta lienevät vähän parempia vauvan iholle, kemikaalittomia ja tuotantoprosessi ekompi.
kuva: Flickr/CC/simplyla
Kun vaippa-alueen iho alkoi halkeilla, siirryin rasvaamattomuudesta suoraan varmuuden vuoksi apteekkituotteeseen. Miksen luottanut itseeni ja luomuun? Nyt laitan vuoroon Weledan vaipparasvaa ja Bepanthenia. En ole varma kumpi on parempi, ja odotan ilmeisesti tuplatehoa näin.. Muut tuskin vaativat multa johdonmukaisuutta voidevalinnoissa, ehkä voisin taasen vähän relata :)
Natusan taas oli näytepurkkina Liberon kassissa ja sitä oli helppo hankkia lisää. Ovelat ilmaiset näytteet! Onneksi vaippalaatikon pohjalta löytyi lahjaksi saatu luonnonmukainen Mádaran vauvaöljy, sillä voin hieroa mahaa ja hoitaa taiveihoa. Natusan saa jäädä varalle tai hoitolaukkuun. Ainesosia siinä ei hirveästi ole, mutta öljypohjainen parafiini jää ihon pintaan eikä hoida sitä.
Olin ajatellut kestovaippailla, mutta alku aina hankalaa.. Imsevimset olivat liian pieniä, seuraava koko vuosi ja villahousut eivät olleet sopivia. Onneksi apuun riensivät kannustava Papun kummi ja esikoistaan odottava ystävä. Heiltä sain lisää isomman koon valmisvaippoja ja harsoja ja villahousuja. Alkaa sujumaan. Pidän jokaista kestolla korvattua kertistä voittona ja kehun itseäni siitä. Ekoina kestokokeilupäivinä suhdeluku oli ehkä 30% kestot, 70% kertikset, mutta nyt ollaan käännetty luvut toisin päin! Yöt mennään vielä Naty-kertiksillä. Kestot tuntuvat nopeammin märiltä – mikä toisaalta helpottaa kuivaksi opettelua – mutta yöunet ovat tällä hetkellä korkeammassa huudossa.
Jatketaan peppuosastolla: Ne kosteuspyyhkeet. Alkuun pesimme kaikki kakat, ja neuvola siihen suosittaa. Mutta vesikin kuivattaa ihoa. Pyyhimme välillä pyyhkeillä. Mutta joidenkin mukaan nekin kuivattavat. Liberon pyyhkeissä on joutsenmerkki ja rapsiöljyä, mutta myös epämääräinen pitkä lista kemikaaleja. Luomupyyhkeissä on tea treetä jota en laittaisi vauvan tuotteisiin. Ehkä näitä kannattaa käyttää vain kun ei pääse lavuaarille?
Luettelemani jutut ovat pikkuasioita. Paljon olennaisempaa on, että Papu on kolmiviikkoinen ja voinut ja kasvanut oikeastaan koko ajan mainiosti. Mahanpuruja ja valvomista on kaikissa vauvaperheissä. Imetykseen ja kantamiseen liittyvistä kommervenkeista kirjoitan myöhemmin.
Mutta miksi on välillä vaikeampi luottaa omaan vaistoonsa? Miksi välillä taipuu auktoriteettien edessä? Kun ei luomusynnyttänytkään, oli pakko antautua ammattilaisten armoille. Ehkä oma mielipide hävisi hetkeksi sinne jonnekin. Elämäntilanne on niin uusi, ettei vaistoa ja mielipidettä aina ole – kuin ei yhtä oikeaa ratkaisuakaan.
Päivien ja kokemuksen myötä tulee rauhallisuutta ja itsevarmuutta. Ekoina päivinä kävin joka unien aikaan pari kertaa tarkistamassa hengittääkö Papu ja onko sillä kaikki hyvin, jos en nukkunut vieressä. Nyt luotan siihen, että kuulen ähinää tai itkua jos minua tarvitaan. Näiden pikkujuttujen kanssa käy varmasti samoin, oma linja ja varmuus löytyy – ja muuttuu ehkä matkan varrella.