Ostolakko: Helmikuu

Helmikuun ostolakkoon mahtui niin muutama hairahdus kuin myös onnistumisia. Loppukuusta jouduin sairaslomalle oikean käteni vuoksi, mistä syystä myös terveyteen liittyvät kulut kasvoivat. Miten ostolakon toinen kuukausi siis meni?

Helmikuu oli tosiaan erilainen. Ei muun muassa menyt ihan niin kuin olin suunnitellut.

Tavoitteet eivät sinälleen olleet hurjan korkealla: ostolakko jatkui tavalliseen tapaan, kuten myös tammikuussa aloitettu suoratoistolakko. Lisäksi otin haasteeksi käyttää ruokakuluihin kuukauden aikana yhteensä vain 150 euroa. Kuitenkin kuukaudessa tuli yllättäviä tekijöitä, joita ei läheskään aina pysty kukaan ennakoimaan. Sellaista tämä on, elämä nimittäin.

Terveysongelmia ja lisäkuluja

Helmikuun aikana aikaisemmin oirelemaan alkanut oikea käteni kipeytyi todella, niin kovasti että jouduin lopulta jäämään kuun lopusta kahden viikon sairaslomalle lepuuttaakseni kättäni. Käteen liittyen kuukauden aikana terveyskulut kohosivat kun kävin kahdesti lääkärillä, kerran fysioterapeutilla, sain kaksi viikon kestoista kipulääkekuuria ja hankin useampia paketteja tukiteippiä kädelle.

Käden vuoksi en voinut juurikaan siivota kotona enkä kirjoittaa käsin tai tietokoneella. En siis oikein muuta voinut kuin olla ja levätä kotona. Vaikka suoratoistolakko jatkui, onnistuin viihdyttämään itseäni sairaslomalla ennemmin elokuvilla kuin kirjoilla. Maaliskuun puolelle päästessä ostin itselleni Disney+-suoratoistopalvelun, kun en enää viitsinyt tukeutua vain Areenan ja kirjaston palveluihin. Kun ihminen jää lepomoodiin, on sielä vaikeampi riuhtaista itseään irti.

Edelleen teen fysion antamia sormijumppia päivittäin, mutta käsi on jo parempi ja palasin töihin pari viikkoa sitten.

Ruokatavoite onnistui

Kuun alusta asettamani tavoite käyttää ruokaan vain 150 onnistui, vaikka tiukille meni. Lopulliset kuukauden ruokakulut olivat 149,16 .

Ruokakulut hipoivat kattoaan enimmäkseen käteni vuoksi: kun oikea käsi oli poissa pelistä, piti ruoaksi kaupasta valita enemmän valmista. Loppukuun söin siis enimmäkseen eineksiä. Niistä voisi varmaan valita aina halvimman, mutta koska vegaanisissa vaihtoehdoissa ei ollut juurin valinnanvaraa ja halusin kuitenkin jotain vaihtelua päivien menuun, ostin välillä kalliimpiakin valmisruokia. Kallein oli varmaan S-marketin valmiiksi koottu vegaaninen sushitarjotin minkä hinta oli kymmenen euron paikkeilla.

Voimmeko tästä vielä päätellä, että pelkkä einesten syöminen tulisi lopulta kalliiksi? Saattaa olla.

Pari ostohairahdusta

Helmikuussa tapahtui myös pari ostosretkahdusta. Päädyin keskustan kautta kävellessäni kirpputorille ”katsomaan jos siellä olisi käytettynä tarpeeksi isoja kukkaruukkuja”, enkä löytänyt ruukkua vaan ihanan pehmeän metsänvihreän villapaidan. En ole tosin katunut ostosta, vaan käyttänyt sitä viikottain, melkein päivittäin. Lisäksi menin Mestarin herkun kukkakauppaan katsomaan sitä ruukkua, minkä sitten löysin – kuten myös hopeaköynnöksen työhuoneeni ikkunaan. Hups.

Mietitääs sitten näiden ostosten psykologiaa. Molemmat hairahdukset kulminoituivat yhteen perjantai-iltapäivään työpäivän jälkeen, kun olin sopinut lähteä kävelylle ystäväni kanssa, mutta se peruuntui. Olin ollut töissä täyden päivän ja väsynyt. En varsinaisesti pettynyt, osa minusta oli toivonut että sovittu meno peruuntuisi, mutta jokin tyhjä aukko yllättävästä peruutuksesta kuitenkin syntyi. Aukko, mikä piti täyttää.

Uskon, että tämän aukon olisi voinut täyttää tarkoituksella muullakin tavalla, jos ajatukseni ja keskittymiseni olisivat pysyneet tarpeideni perässä. Perjantain viimeisillä voimilla ei pystynyt kiinnittämään huomion kuin vain kivan tuntuiseen paitaan ja hienon näköiseen helppohoitoiseen kasviin. Ja ennen kuin ajatus pääsi kirimään tilanteen päälle, olivat ostokset jo tehty. Joskus jalat ovat ajatuksia nopeammat.

Ostoksista ei muodostunut itselleni ongelmaa. Sen sijaan molemmat ovat tuottaneet itselleni iloa, mikä tehdyissä hankinnoissa onkin tärkeää. Että ne ovat tarpeeseen, on se sitten ilon tarve.

Kuukauden kirjat

Lotta Uusitalo-Malmivaara (toim.): Positiivisen psykologian voima 3/5

Michael Cunningham: Illan tullen 3/5

Ilari Aalto & Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen 4/5

Terry Pratchett: Johan riitti! 3/5

George Orwell: Eläinten vallankumous 4/5

Risto Isomäki: Viiden meren kansa 4/5

Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus (K) 2/5

Maaliskuussa

Suoratoistolakko päättyy ainakin kuukaudeksi. Alkukuun keskittyessäni vielä käden kuntoutukseen en jaksanut miettiä uutta haastetta maaliskuulle. Otetaan tuolloin päivä ja hetki kerrallaan.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *