Seksuaalisuus nuoren elämässä

Minkä ikäinen sä olit kun näit ensimmäisen kerran elämässäsi seksilelun ja mitä ajatuksia se sinussa herätti?

kuvassa mini glitoriskiihoitin jossa on kymmenen erilaista värinää antavaa ohjelmaa ja orgasmia stimuloiva geeli

Tekstissäni haluan rikkoa seksuaalisuuden aiheuttamaa stigmaa ja kerron pitkälti omista kokemuksistani ja seksuaalisuudestani elämäni eri vaiheissa.

Pohdin asioita tässä kirjoituksessa nuoruuden näkökulmasta.

Moni ajattelee, että seksi kuuluu vain 18 vuotta täyttäneiden arkeen, eikä ole normaalia jos nuori kovin varhaisessa vaiheessa alkaa kiinnostumaan seksistä.

kuitenkin jo 11-13 vuotiaana seksuaalinen kiinnostus alkaa nuorella heräilemään jo pelkästään kehon hormoonaalisten muutosten tiimoilta. Tytöillä voi alkaa kuukautiset ja pojilla yölliset siemensyöksyt tuossa iässä. Eli tähän on täysin luonnollinen selitys, toki tässäkin voi olla yksilöllisiä vaihteluita

Seksistä ja seksuaalisuudesta olisi tärkeää puhua nuoren kanssa, vaikka aihe olisikin nuorelle nolostuttavaa. Senpä takia kotona olisikin tärkeä puhua asioista kun asioista myös ilman että nuori/lapsi  niistä kysyy, jolloin hänelle tulee olo, että meillä kotona voidaan puhua asioista ja mä voin puhua myös nolommistakin jutuista. Todennäköistä on,että nuori ei koskaan tule näitä aiheita ottamaan puheeksi, etenkään jos kotona ei puhuta. Se että me aikuiset tiedetään kyllä miten hormoonit toimii,mitä nuoren kehossa eri elämänvaiheissa voi tapahtua, niin jokaisen aikuisen tehtävä on vaan ottaa puheeksi nuorelle asioita. Esim. tytölle ”Kerro sit ku sul alkaa ne kuukautiset niin käydään sulle kaupasta erilaisia kuukautissuojia ja jos on kipuja niin neuvon sulle särkylääkkeiden käytön” Sit pojalle et ”Hei! Sulla saattaa alkaa jostain aikaa yölliset siemensyöksyt ja tämä on aivan normaalia, joten muista sit viedä lakanat pyykkiin ja laittaa puhtaat tilalle”. On myös tärkeää puhua seksistä, seksitaudeista, ehkäisystä ja tietysti ihastumisen ja parisuhteen tuomista tunteista ja mahdollisista pettymyksistä. Kouluissa seksuaalikasvatukseen ei ehditä perehtyä tarpeeksi ja siksi vanhempien on näistä tärkeä puhua, ettei nuoren ymmärrys seksistä jää tasolle kavereiden puheet ja porno.

Täytyy myös muistaa, että on täysin normaalia se jos nuori on kiinnostunut myös seksileluista. Eikä sitä tulisi missään nimessä tyrmätä. yhtälailla kun aikuisella nuorta kiinnostaa seksi, niin häntä voi kiinnostaa myös seksilelut niin kuin aikuisiakin. Tietysti ikätaso huomioon ottaen tästä kannattaa puhua nuoren kanssa ja siitä minlälainen seksilelu voisi olla hyvä. Seksilelut ovat myös turvallinen tapa tutustua omaan seksuaalisuuteensa ja erityisesti omaan kehoon, joka tuo valtavasti itsevarmuutta myös tulevaisuudessa fyysisiin seksikokemuksiin toisen ihmisen kanssa.

Mä olin itse 11- vuotias kun mulla alkoi kuukautiset ja mä en missään kohtaan kokenut noloksi ottaa asiaa esille mun äidille. Samoihin aikoihin mulla myös alkoi herätä seksuaalinen kiinnostus vastakkaiseen sukupuoleen. Näistä asioista äitini mulle puhui ja mäkin pystyin ottamaan asioita esille hyvillä mielin. Mä olin 15 vuotias kun menetin neitsyyteni ensimmäiselle poikaystävälle, joka oli myös ensimmäinen pitkäaikainen suhde. Muistan kun äiti aina sanoi, että sulla ei ole kiire harrastaa seksiä, ekat kerrat voi olla myös kivuliaita ja sit ku sul on semmonen poikaystävä johon luotat niin sitten voi olla se hyvä hetki. Ehkäisystäkin puhuttiin ja mä sain jo silloin 11 vuotiaana e-pillerit käyttöön voimakkaiden kuukautiskipujen vuoksi, niin siltä osin ehkäisy raskauden ehkäisemiseksi oli kunnossa.

Kysyin alussa minkä ikäinen olit kun näit oikean seksilelun ja mitä tunteita se sussa herätti?

Mä kerron oman kokemukseni: Olin n. 10-11v. kun löysin kotoa kaapin kätköstä äidin dildon. Silloin jo tajusin: ”hihi, näyttää pippeliltä 🤭”Huomasin sen myös värisevän. Pistin dildon takaisin paikalleen. Sit muutaman päivän päästä siitä menin tutustumaan dildoon uudelleen, koska mielenkiinto heräsi tietenkin.

Vaikka koskaan en ollut kuullut ja nähnyt miten dildoa käytetään, niin tajusin sitä silti kokeilla housujeni läpi häpykummun kohdalle ja sehän tuntui tietenkin miellyttävälle. Koin saavani siitä mielihyvää. Toistin sen saman muutaman kerran. Kunnes otin asian puheeksi äidille: ”äiti mie löysin tämmösen”ja äitini kyllä siihen heti reagoi asiallisesti.

Seksuaaliset mielihyvän tarpeet kuuluvat myös nuoren elämään ja aloitin itsetyydytyksen säännöllisesti 12-13 vuotiaana. Aloin tutustumaan omaan kehooni enemmän ja enemmän. Sehän on myös valmistautumista tulevaan mahdolliseen seksin harrastamiseen. Itsetyydytys painottui enimmäkseen glitorisorgasmeihin. Muistan, että ensimmäisen glitoris- orgasmin sain tyynyyn hinkkaamalla itseäni ja sitten myös pikkusuihkun paineella sain orgasmin. Nää oli niitä asioita mistä ei vanhemmille kerrottu.

Nuorellakin on oikeus seksuaalisuuteensa ja täytyy muistaa myös laki pykälät joita jokaisen on noudatettava. Seksuaalioikeudet ovat tärkeä osa seksuaalikasvatusta. Seksuaalioikeuksiin kuuluu jokaisen oikeus toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan haluamallaan tavalla kuitenkin lakeja ja toisten ihmisten seksuaalioikeuksia loukkaamatta sekä oikeus tietoon, palveluihin ja suojeluun. lähde:https://www.mll.fi/vanhemmille/vinkkeja-lapsiperheen-arkeen/seksuaalisuudesta-puhuminen-nuorelle/

Seksuaalikasvatus nuorten seksuaalisuudessa on avain asemassa, siihen kuuluu neuvonta ja hyväksyvä kohtaaminen, sen ei kuulu olla nuorelle ahdistava asia.

Pyytäisin vielä jokaista lukijaa pohtimaan, mitä haittoja seksuaalisuuden kieltämisestä nuorelle voi olla nyt ja tulevaisuudessa?

Seuraavassa postauksessa käsittelen seksuaalisuuttani aikuisiällä ja sitä millaisessa osassa seksilelut ovat olleet parisuhteissani ja miten kumppanini on niihin suhtautuneet

Postaus tehty yhteistyössä huuma.org kanssa ja saat kaikista verkkokaupan tuotteista -15% alennuksen koodilla: Tuija

hyvinvointi seksi parisuhde terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *