Vanhempien jaloissa taistelutantereella

Ennen uuden vuoden vaihdetta palaan jälleen blogini ääreen. En ole vähään aikaan pystynyt kirjoittamaan, koska eletty elämäni tuli vasten kasvojani tunteen lailla. Enää se ei ole minulle sana helinää, josta puhun kuin vieraan ihmisen elämästä vaan todellisuutta, aitoa tunnetta hädästä ja selviytymisestä tuskan keskellä. Nimittäin aiheenani on perheväkivalta. Se ei jätä ketään kylmäksi. Suomessa perheväkivalta on tilastojen kärjessä. Mielestäni on aika tuoda kodeissa tapahtuvat asiat valoon, päästää irti häpeästä. Haluan olla osa sitä kulttuuria, ettei mikään asia tässä maailmassa ole enää häpeällistä nostaa esille. Traumat, rikokset, väkivalta, mielenterveysongelmat ja kaikki muut asiat, mitkä tulevat lähelle meitä jokaista. Nyt on tullut minun aikani avata minun perheeni häpeän ovi ja päästää häpeä ulos, jolloin häpeä ei enään vaikuta minuun lapsuuden kodissa tapahtuneista asioista.

Yleensä vanhempieni riidat ja niistä syntyneet tappelut saivat alkunsa illalla meidän lasten nukkumaan meno aikaan ja viikonloppuisin.”

Vanhempieni riidat saivat alkunsa mistä tahansa. Joskus ne liittyivät jopa meihin lapsiin. He olivat eri mieltä siivoamiseen ryhtymimisestä illalla ennen nukkumaan menoa, kun meillä lapsilla oli seuraavana päivänä koulua.  Syy saattoi olla matikan laskeminen illasta tai väärä tapa täyttää astianpesukone tai, että äiti ei halunnut halata iskää. Koulukiusaamiseen tai lukivaikeuteen puuttuminen ja miten asiaa ruvettiin ratkomaan. Yleensä vanhempien riidat ja niistä syntyneet tappelut saivat alkunsa illalla meidän lasten nukkumaan meno aikaan ja viikonloppuisin, erityisesti sunnuntaisin. Isälläni ei ollut mitään väliä milloin riideltiin. Hän ei ajatellut meitä lapsia ollenakaan kunhan häntä kuunnellaan. Tärkeintä oli se, että hänen mielipiteensä tuli selväksi tavalla tai toisella, mihin aikaan tahansa. Viikonloppuisin oli paras aika riidellä koska meillä lapsilla ei ollut juurikaan silloin harrastuksia ja isäkin oli kotona. Isäni pystyi jatkamaan edellisen viikonlopun riitaa, koska yleensä niitä ei selvitetty. Isäni olisi halunnut puhua heti ja selvittää mikä on vialla, muttei siitä tullut mitään koska äitini ei halunnut. Riidan sopiminen oli yksipuolista koska isäni ei osaa myöntää olevansa väärässä eikä pyytää anteeksi, joten äitini joutui lähes aina alistumaan isäni tahtoon ja ottamaan syyn itselleen.Yleensä sopiminen kesti niin kauan, että äitini taipui isäni tahtoon. Isäni vähätteli aina tekojaan eikä ikinä nähnyt teoissaan mitään väärää, vaikka olisi käynyt äitiin fyysisesti käsiksi.  Äitini myös alistui isäni tahtoon, jotta me lapset saimme nukkua yöllä tai ettemme kärsineet näkemästämme niin pitkään. Narsisti miehen kanssa äidin ei kannattanut kamalasti taistella vastaan koska siitä seurasi aina pahempia kärsimyksiä hänelle ja meille lapsille.

”Opin tukahduttamaa negatiiviset tunteeni ja levittämään kasvoilleni kerta toisensa jälkeen sen saman kauniin hymyn ja valehtelemaan jopa itselleni, että kaikki on hyvin. ”

Lapsuudessa en aina ymmärtänyt vanhempieni riitelevän, mutta muistan tunnistaneeni turvattoman ilmapiirin varhain. Luulen, että siitä johtui myös reaktioni, kun minuun  sattui riehuessani. Jos putosin päälleni tehdessäni käsillä seisontaa, huusin kuolenko minä. Pelkäsin kuolemista tosi paljon. Kävin iltaisin lapsena tarkistamassa ovet ovat lukossa ja liedet nollalla. Hautajaisiakin inhosin yli kaiken. Itkin, vaikka en edes tuntenut kuollutta ihmistä. Uskon, että kaikki nämä minun olotilani johtui kotona leijuvasta pelon ja turvattomuuden ilmapiiristä. Minusta tuli erityisherkkä, aistiva ja tunteeton lapsi. Opin nopeasti muokkaamaan käytökseni niin, että olin mahdollisimman näkymätön, en kertonut pahasta olostani kenellekkään ja kätkin ne sisimpääni. Opin tukahduttamaa negatiiviset tunteeni ja levittämään kasvoilleni kerta toisensa jälkeen sen saman kauniin hymyn ja valehtelemaan jopa itselleni, että kaikki on hyvin.  Niin kävi kaikille asioille mitä kotonani tapahtui. En purkanut niitä mihinkään. Niistä muodostui sitten möykky sydämeeni, josta tuli anoreksia ja astma.

”Alkuun isäni puheet repivät rintaani itkun lailla, mutta toistuvasti kuunnellessani isäni uhkailuja opin sivuuttamaan ne laittamalla puheet toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.”

Kun kasvoin murrosikään, rupesin tajuamaan isäni käytöksen ja tavan riidellä. Olen sen verran vahvatahtoinen persoona, että rupesin nuorena laittamaan isälleni vastaan. Olin myös kaikissa vanhempieni riidoissa äitini puolella. Tottakai koska isäni kävi kiinni äitiini. Ei kukaan lapsi voi pitää vanhemmasta, joka satuttaa puolisoaan. Murrosiästä asti inhosin isääni yli kaiken. Kun näin viimeisen kerran isäni ja äitini yhteisessä kodissamme ennen turvakotiin joutumista sanoin isilleni: ” Mä en tuu itkeen sun haudalle, kun sä kuolet. Enkä tuu kattoon sua vanhainkotiin.” Varmasti  huomaat, etten pystynyt enää kunnioittamaan häntä missään asiassa. Tällä hetkellä olen matkalla anteeksiantoon ja uuteen kunnioittamiseen. Voin sanoa, että on tosi vaikeaa. Olin isille  murrosiässä välillä mieliksi ja välillä olin kovasti vastaan. Sain kärsiä siitä kunnon pelottelulla ja höykytyksellä.  Kun isäni oli ajamassa töistä kotiin, hän puhelimessa uhkasi ajaa rekan alle. Se oli meille lapsille ”normaalia” isän käytöstä puhelimessa. Alkuun se repi rintaani itkun lailla, mutta toistuvasti kuullessani isäni uhkailuja opin sivuuttamaan ne laittamalla puheet toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Oikeasti isäni sanat vaikuttivat minuun, vaikka yritin torjua ne. Jossain kohtaa opin laittamaan puhelimeni pois korvalta. Isäni tajusi sen vähän ajan päästä ja raivostui. Minäkin opin vähän käyttämään valtaani. Se oli minun tapani suojella itseäni kärsimykseltä.

”Niissä hetkissä, joissa en voinut mennä äitini ja isäni väliin, menin huoneeseeni itkemään ja tuntui siltä, että sydämeni olisi tullut ulos rinnastani.”

Toinen mitä isäni käytti oli peloittelu erolla. Vanhempieni tappelun jälkeen isäni saattoi kävelle minun ja isoveljeni huoneeseen sanoakseen, että nyt tulee ero, katsokaa mitä te saitte aikaan. Äitini huusi toisesta huoneesta, että jätä lapset rauhaan tai sitten tuli itse sanomaan oven suulle, että lopeta jo. Anna lasten nukkua. Siitä monesti syntyi toinen tappelu ja vielä pahempi tappelu kuin edellinen. Kello saattoi olla jopa 23. Isäni ei siitä välittänyt. Isäni työnsi äitini seinää vasten ja yritti äitiä estää liikkumasta. Monesti minä yritin mennä vanhempieni väliin ja huusin isälle, että päästä irti, lopeta. Joskus hain kameran ja yritin ottaa isän kiinni pitämistä nauhalle, mutta isäni hyökkäsi minun kimppuuni. Meni maahan polvilleni sykkyrään ja yritin pitää käteni visusti rintani alla. Isäni ei helposti lopettanut. Äitini huusi, että älä koske Katriinaan tai Katriina mene pois. Minä en välittänyt, vaikka minuun sattui. Tuska ja pelko repi rintaani. Tappelun keskellä minua pelotti, mutten osannut kertoa siitä kenellekkään. Selviydyin niistä hetkistä ajattelemalla, että minun täytyy suojella äitiä ja pikkuveljeäni. En voi luovuttaa. En tiennyt koskaan mihin tappelut johtaisivat. Tappelun hetkellä sydämeni huusi hädästä. En antanut äidin jäädä yksin taistelemaan. Niissä hetkissä, joissa en voinut mennä äitini ja isäni väliin, menin huoneeseeni itkemään ja tuntui siltä, että sydämeni olisi tullut ulos rinnastani. Olin yksin ja tietämätön, mitä oli tapahtumassa. Pahimmat tappelut olivat, kun isäni osoitti veitsellä itseään tai haarukalla äitiä, joka oli maahan painettuna isäni toimesta.

Sydämeni murtui ja muuttui turvattomaksi ja tunteettomaksi kaiken lapsuuden ajan tuskan alla.

”Poliisit tulivat ja antoivat isälle kaksi vaihtoehtoa. Hän menee putkaan yöksi tai lapset ja vaimo lähtevät turvakotiin.”

Muistan, että oli tavallinen tappelu ilta ja olin huoneessani itkemässä. Silloin, tuskissani rukoilin, että Jumala, jos  olet olemassa lopeta tämä kipu ja perhe-helvetti. Tappelut jatkuivat vuodesta toiseen kunnes koitti 2010 joululoma. En muista yhtään  mistä vanhempani tappelivat sillä kertaa. Muistan vain, kuinka äiti istui keittiössä puhelimen vieressä ja isäni seisoi äitini edessä ja hänen kätensä äidin kurkussa kiinni. Sinä päivänä äiti päätti, ettei hän kestä enää. Hän voi kuolla. Äiti itse tai isoveljeni soitti poliisille. Poliisit tulivat ja antoivat isälle kaksi vaihtoehtoa. Hän menee putkaan yöksi tai lapset ja vaimo lähtevät turvakotiin. Äiti halusi pois kotoa rauhoittumaan, joten lähdimme äidin kanssa turvakotiin Tampereelle. Turvakotiin päästyämme en pystynyt olemaan siellä yötä. Kummitätini tuli hakemaan minut luokseen. Olen erittäin kiitollinen, että pääsin vähäksi aikaa kauas todellisuudesta.

”Kun olin juuri astumassa ulos autosta, isäni kaasutti. Melkein jäin auton alle.”

Isäni ei ole suoranaisesti ikinä käynyt minuun käsiksi. Isän tapellessa äitini kanssa olen saanut ruhjeita. Kerran isäni repäisi korvastani korviksen irti. Yhtenä maanantai-iltapäivänä isäni oli viemässä minua käsityökouluun ja hän puhui asioita äidin kanssa riideltyään viikonloppuna. Minä en halunnut kuulla niistä ja sanoin, että lopeta. Isäni ei lopettanut ja samalla hidasti auton vauhtia risteykseen. Hetken mielijohteesta ajattelin hyppääväni pois autosta. Kun olin juuri astumassa ulos autosta, isäni kaasutti. Melkein jäin auton alle. Se oli kauhistuttava kokemus.

Postaustani kirjoittaessani järkytyin ja kyyneleet virtasivat kasvoilleni. Ajattelin, että voiko kirjoittamani stroori olla osa mennyttä elämääni. Sen takia en ole pystynyt jatkamaan kirjoitustani koska koin menneisyyteni olevan osa minua.Tapahtumat tulivat mieleeni kuin eilinen. Ennen pystyin kirjoittamaan ja puhumaan isäni väkivallasta ilman kyyneliä. Tänään en. Tällä hetkellä lapsuuteni tuntuu  painajaiselta, kun mietin lapsuuteni elämää pelon, turvattomuuden ja syyttelyn keskellä. Miten äitini on jaksanut kaiken tämän? Kuinka me lapset olemme kasvaneet melko terveiksi ja suoraan. Se on ihme. On Taivaallisen Isän rakkautta, kun Hän antaa meille voimaa elää kivun kanssa. Nyt on aika päästää siitä irti Isän kanssa.

Toivon kaikille onnellista uutta vuotta, turvallisuutta ja vapautta vuoteen 2020, rakkaudella Katriina

Koti Parisuhde Lapset Vanhemmuus

-Juuret kehokuvan tarkkailuun- tyttären ja äidin suhteesta

                                                                                                            KIITOS!!

On ollut ilo huomata, että blogiani luetaan. Teille, jotka olette facebookin kautta lukeneet tekstejäni ja reagoineet julkaisuuni sitä kautta,tahdon kertoa, että olen hyvin  kiitollinen myötätunnosta ja huomioinnista. KIITOS! Kuitenkin viime postauksen jälkeen ajattelin, että poistan koko blogin. Pelottaa ja hirvittää koska en tiedä ketkä kaikki blogiani lukevat ja mitä mieltä te olette. Tiedän, että blogin kirjoittaminen on minulle antoisaa ja tykkään tästä kamalasti, vaikka välillä kirjoittaminen nostattaa häpeän ja ahdistuksen tunteita pintaan. Olen valmis todellisen elämäni ja menneisyyteni avaamiseen, vaikka samalla joudun kasvotusten menneisyyteni tuskan kanssa. Se on askel näkyvyyteen eletyn elämäni kanssa, mutta samalla tiedostan sen olevan astumista ulos häkistä, jossa olen elänyt monta vuotta. Annan osan itsestäni teille, kun jaan sydämestäni elämäni matkaa. Teen itseni haavoittuvaksi ja altistan itseni kuulemaan myös mahdollisia loukkaavia ja satuttavia kommentteja. Näin erityisherkkänä sitä miettii tosi paljon, mitä muut ajattelevat minusta ja kirjoituksistani. Yksi häpeää nostattava asia on lukivaikeus, joka näin kirjoittaessani korostuu.  Minulle tulee kirjoitus virheitä, jotka harmittavat minua kamalasti ja välillä tekstini on epäloogista ja pilkkuja siellä sun täällä. Anteeksi, mutta en voi sille mitään. Tämä on varmasti myös sitä kirjoittajan perfektionismia.

                                                              ” Monesti äitini kysyi, mikä on hätänä.”

Äitini ja minun suhteeni on syvä ja lämmin. Olen äidilleni kertonut lähes kaikki asiat elämäni varrelta, paitsi joitakin miehiin kohdistuneita seikkailuja. Äitini äidinvaisto on super hyvä. Hän on saanut selville asioitani ilman suoranaista kertomistani niistä hänelle. Etenkin, kun asuin vielä kotona äitini ja veljien kanssa. Kotona asuessani olin viikottain pahalla päällä ja tiuskin äidille. Hän tiesi, että paha oloni johtui useimmiten jostain sisimmässäni vellovasta  asiasta eikä hänestä tai veljistäni, joskus kyllä heistäkin. Monesti äitini kysyi, mikä on hätänä. Minä näen, että sinulla on paha olo, kerro siitä. Minä kerroin. Itkeskelin ja minulle tuli parempi olo. Kun äitini jaksoi kohdata pahan oloni, se helpotti eikä minun tarvinnut märehtiä sitä enään mielessäni. Äitini rupesi näkemään vanhempieni eron jälkeen meidän lasten emotionaaliset tarpeet. Avioliitossa narsisti miehen kanssa äidilläni ei ollut voimia täyttää meidän lasten henkisiä tarpeita varhaislapsuuden jälkeen koska hän joutui taistelemaan oman hyvinvointinsa kanssa kymmeniä vuosia. Vanhempien liiton aikana äitini jaksaminen meni vain selviytymiseen lapsien koulu asioihin, harrastuksiin, kodin ylläpitoon riitojen ja tappeluiden keskellä.

                                                        ”Ymmärsin, etten ole enää se kaikista pienin, jota hoivataan.”

Palataan aikaan ennen Jyväskylään muuttoa. Minulla oli terve kiintymys-suhde äitiini lapsena. Sain häneltä myötätuntoa, hoivaa ja rakkautta. Äitini puuhasteli minun ja isoveljeni kanssa ennen vuotta 2001, jolloin pikkuveljeni syntyi. Me kävimme äidin kanssa muskarissa, äiti-lapsi kerhoissa, metsässä ja puistoissa. Odotin lapsena aina juhlapyhiä etenkin joulua, että päästiin äidin kanssa leipomaan ja koristelemaan kotia. Kuitenkin välini äitiini muuttuivat etäisemmäksi pikkuveljeni syntymän jälkeen. Sitä ennen olin se pienin ja suloisin. Pikkuveljeni synnyttyä monet asiat minussa muuttuivat. Ymmärsin, etten ole enää se kaikista pienin, jota hoivataan. Tajusin, että pikkuveljeni tarvitsee enemmän äidin ja isän apua kuin minä. Rakastin olla äitini apuna hoitamassa pikkuveljeäni, mutta nyt aikuisena muistellessani lapsuuttani tunnistan, että olisin itse tarvinnut esikouluiässä yhtä paljon rakkautta, huomiota ja läsnäoloa kuin pikkuveljeni sai vauvana. Tietenkin se oli luonnollista, että vauva saa enemmän huomiota, mutta minä olisin tarvinnut silti äidin huomiota enemmän kuin sain koska isä ei pystynyt/ osannut antaa minulle rakkautta, mitä olisin tarvinnut häneltä. Pikkuveljeni oli sylissä enemmän kuin minä koska hän oli vauva. Se tuntui lapsesta surulliselle, vaikka olin täpinöissäni pikkuveikastani.

                                                              ” Muistan, kun ajattelin, ettei äiti halua minua syliinsä.”

Muistan, kun äitini istui keittiössä pöydän ääressä, jossa oli puhelin ja teki jotain hommia. Huomasin, että  äidin syli oli vapaana ja tartuin tilaisuuteeni. Menin kovaa vauhtia äidin syliin.Siinä samassa hetkessä äitini huusi, että aii ja työnsi minut pois sylistä. Se oli minulle aivan kauhea hetki ja kokemus. Muistan, kun ajattelin, ettei äiti halua minua syliinsä. ”Minä satutin äitiäni.” Olenko liian painava hänen syliinsä, ajattelin.” Enkö enää voi mennä äidin syliin, olenko liian iso?” Todellisuudessa äidilläni oli suonikohjut, jotka särkivät äidin jaloissa. Minun rivakasti meneminen äidin syliin sai jalkakivut suuremmaksi, jonka takia äitini äännähti ikävästi. Pienenä tyttönä en sitä kuitenkaan voinut tietää ja ajattelin vain, että olin vääränlainen äitini  syliin. Se oli herkälle lapselle hylkäämisen kokemus ja suljin sisimpäni äidin ehdottomalta rakkaudelta enkä luottanut enää häneen täydestä sydämestäni.  Todellisen syyn,suonikohjuista sain kuulla vasta vanhempana. Miten noin pieni asia, joka minulle kävi voi saada lapsen ajattelemaan itsestään ikäviä asioita. Luulen, että minun sydämeni ei olisi sulkeutunut, jos  äitini olisi  pyytänyt minulta anteeksi ja kertonut, miksi hän ei voinut ottaa siinä tilanteessa minua syliinsä. Olisin tarvinnut lohdutusta ja selityksen, miksi äiti ei ottanut minua syliin. Äitini olisi voinut kertoa, ettei häneen kohdistunut kipu johtunut minusta, etten ollut liian painava ja etten ole vääränlainen. Pienet lapset ymmärtävät ja aistivat samalla tavalla kuin aikuinen eli ihmeellisen paljon enemmän verrattuna siihen, kuinka paljon he osaavat verbaalisesti ymmärrettävää puhetta tuottaa. Olin tuolloin ehkä neljä  vuotta vanha.  Vanhemmat varmasti tekevät parhaansa, mutta he eivät voi koskaan tietää, miten lapsi kokee ko. tilanteen sisimmässään. Vanhemmat  oppivat paljon lapsiltaan, etenkin tunteista, tarpeista ja herkkyydestä. Vanhemmalla on tosi tärkeää tiedostaa lapsensa emotionaalisia tarpeita ja kuunnella lapsen reagtioita erilaisiin tilanteisiin.  Anteeksipyyntö ikävästä tapahtuneesta tilanteesta ja kyseleminen siitä lapselta. Miltä se tuntui? Jos lapsi ei osaa vielä puhua niin lapselle voi sanoa, että varmasti sattui ja teki tosi kipeää mitä tein tai sanoin.

                                     ” Sisimpääni tuli vahvempi leima vääränlaisena olemisesta äitini käytöksen kautta ”

Lapsena minulla oli lapsenpyöreyttä ja äidilleni mainittiin siitä neuvola käynneillä. Painoni oli  aina ylä käyrällä. Siitä seurasi, että neuvolassa äidilleni oli suositeltu liikkumiseni lisäämistä ja syömiseni vähentämistä. Äitini stressasi asiasta. Hän ei silloin tiennyt, että luuni ja lihakseni painavat sen verran, että kehoni koostumus oli tanakka. Sitä äitini ei silloin tienyt, vaan otti neuvolan ohjeet todellisena. Muistan, kun äitini sanoi ollessani alakouluikäinen, että nyt ruvetaan tekemään lenkkejä yhdessä ja seitsemän tai kuuden jälkeen ei enää syödä. Se oli järkytys  minulle, että väkisin piti lähteä lenkille ja siihen lisäksi vanhempi rajoitti  minun tavallisen ruuan normaalia syömistä. En minä ahmatti ollut. Söin sen verran, mitä lihakseni ja kulutukseni lapsena tarvisi. Sisimpääni tuli vahvempi leima äitini käytöksen kautta ” olet väärän kokoinen”. Minulla oli liikunnallisia harrastuksia lapsenakin. Kävin telinevoimistelussa, yleisurheilussa, hiihtoharjoituksissa ja painissa. Inhosin sitä yli kaiken. Olin hyvä tempuissa, koska olin ketterä ja tytöksi voimakas, mutta en tykännyt yhtään painimisesta. Isoveljeni tykkäsi, joten kaksi lasta samaan harrastukseen  oli vanhemmille helpompaa arjen aikatauluja sumpliessa. Painoni ei siis johtunut liikkumattomuudestani lapsena vaan geeneistä. Muistan myös kuinka ahkerasti jouduimme ostamaan vaatteita. En tykännyt kaikista vaatteista joita jouduin käyttämään koska ne olivat löysiä ja eikä yhtään tyttömäisiä. Kotona käytin veljeni vanhoja vaatteita koska se oli edullisempaa. Kuulemma olin poikatyttö lapsena ja äitini puetti minut veljeni vaatteisiin rymytessäni pihalla. Kasvuni oli tosi nopeaa enkä ehtinyt käyttämään kaikkia vaatteita mitä äitini oli minulle ostanut, siitä varmasti johtui, että käytin veljeni vaatteita kotona. En haluaisi sanoa, että se jätti jäljet minuun. Koin vaatteidenkin kautta, että olen vääränlainen koska minun täytyi käyttää poikien vaatteita. Kaikki lapset ei välttämättä ole näin herkkiä, mutta minä aistin, koin jo lapsena kaiken vahvasti ja kätkin pienetkin asiat sisimpääni. Poikien vaatteissa ajattelin, että en ole kauniiden tyttöjen vaatteiden arvoinen.

                  ”Jokainen tyttö varmasti muistaa sen hetken murroiässä,kun housut eivät mahtuneet enää jalkaan.”

Murrosiäin alkaessa kehon muutokset naiseksi olivat lapsesta aivan järkyttäviä. Jokainen tyttö varmasti muistaa sen hetken,kun housut eivät mahtuneet enää jalkaan. Lantio levenee eikä housujen nappi mene kiinni. Joudun ostamaan rintsikat ja menkat alkaa. Tytöstä tulee nuori nainen fyysisesti, vaikka henkisesti tyttö on vielä lapsi. Muistan kaikki ne mielenmyllerrykset ja oman kehoni vertailut kavereiden kroppiin sekä tuntemattomien tyttöjen, äidin että muiden aikuisten naisten kehoihin. Tuohon aikaan minulla oli tosi vaikea olla itseni kanssa ja etenkin peilikuvani kanssa.  Kävin paljon puntarilla koska minulle piti talveksi hankkia suksia ja jouduin säännöllisesti kuulemaan isäni suusta, että taasko sun paino on noussut. Juurihan me hankimme sinulle uusia suksia ja monot. Äitini ei ollut tyytyväinen omaan kroppaansa, vaikka hänellä ei juurikaan ollut eikä edelleenkään ole yli painoa. Hänellä oli vaatekaapissaan tavoite housuja, joihin hän ajatteli vielä jokupäivä mahtua. Muistan, kun makoilin vanhempieni sängyllä ja äitini sanoi sovittaessaan vaatteitaan, että tämä jenkkakahva pois niin on hyvä. Joskus jopa minulle hän sanoi, että vähän tuosta painosta voisi pudottaa tai jotain tuon kaltaista. Isäni ei juurikaan maininnut kropastani mitään. Vain keväisin puntarin yhteydessä.

Aina anoreksiaa sairastava ei ole luurangon laiha.

                                             ”Ruuan syömisen vähentämisessä oli omanlainen houkutuksensa.”

12-vuotiaana rupesin sairaalloisesti tarkkailemaan kroppaani, syömistäni ja lisäämään liikuntaa. Olin pitkiä aikoja peilin edessä ja katselin lantiotani, että tuosta pitäisi saada pois ja tuota kohtaa vähän kapeammaksi. Urheillessa otin aina sykemittarin mukaan ja lisäsin lenkin pituutta, että kaloreita kuluisi enemmän. Vatsa ja selkälihaksia tein joka toinen päivä, jotta vatsastani tuli littempi. Vaikeinta minun oli hyväksyä lantioni naiselliset muodot. Nyt olen kymmenen vuoden jälkeen ihan sinut lantioni kanssa. Välillä jopa tykkään siitä joudenkin vaatteiden kanssa. Aamupalan  söin melko normaalisti, mutta lounaaksi söin koulussa salaattia, välipalaksi hapankorppua ( vähän kaloreita) ja illalla lenkin jälkeen vain hedelmiä. En voinut täysin jättää ruokaa syömättä koska äitini olisi huomannut sen täysin. Herkkuihin en koskenut. Niitä teki sairaalloisesti mieli, mutta en voinut sallia itselleni herkkua. Jos olin syönyt yhden tai kaksi karkkia pelkäsin, että minä lihon. Minun oli pakko sinä päivänä mennä heti liikkumaan, jotta sain karkin kulutettua. Lihominen oli minulle todellinen pelko ahdistukseen asti. Jokainen ruokailu olivat täynnä pelkoa. Nälän tunne oli aluksi sietämätön, mutta viikkojen jälkeen tunne oli koukuttavan ihana. Pystyin kontrolloimaan itseäni.  Ruuan syömisen vähentämisessä oli omanlainen houkutuksensa. Minulla oli tunne, että pystyin päättämään elämässäni edes jostain,omasta kropastani. Kontrolloimalla  tunsin eläväni vanhempieni tappelun ja veljeni vakavan sairauden keskellä. Tunsin hallinnan tunteen, joka uskotteli minulle, että kaikki on hyvin. Anoreksia eristi minut myös kavereistani. Treenasin mielummin yksin, kun olin kavereideni kanssa. Kaverini kysyivät minua mukaan syömään Heseen en mennyt tai, jos menin,olin tehnyt omat eväät  mukaani. Ostin ehkä jäätelön, josta podin huonoa omaatuntoa.

                           ” Anoreksiani oli myös  toive tulla nähdyksi vanhemmilleni veljeni sairauden keskellä.”

Minulle todettiin 14- vuotiaana astma. Samaan aikaan urheilulääkäri sanoi minulle, että rupea tyttö syömään. Jos et syö, et tule pärjäämään kisoissa. Minulle todettiin silloin myös anemia. Sanoin silloin isälleni, että minulla on anoreksia. Isäni, jonka kanssa olin astmatesteissä sanoi, että ei sinulla anoreksiaa ole koska ei sinulla näy luut. En tullut sillonkaan nähdyksi isäni silmissä. Anoreksiani oli myös  toive tulla nähdyksi vanhemmilleni veljeni sairauden keskellä. Toiveeni ei toteutunut. Jyväskylässä rupesin paranemaan, kun elämässäni alkoi uusi ja turvallisempi perhe-elämä. Nyt anoreksia on fyysisesti takanapäin. Kun henkisessä voinnissani tulee välillä notkahdus, se vaikuttaa ruokahaluuni. Muuten anoreksia on historiaa.

Oman kehon rakkautta loppu viikkioon, Kutriina.

Ps. Instagram tili blogiini on katriinamaaria.

Perhe Oma elämä Lapset Vanhemmuus