Keittiössä kokeiltua, osa 5.
Nämä ihanat suolaiset nyytit ovat ystävältäni lainattu resepti, ja muodostuneet vähitellen myös omaksi bravuurikseni. Rakastan suolaisia piirakoita, mutten ikinä itse jaksa leipoa niitä. Tällaiset yksittäiset pienet herkut ovat sopivan kokoisia ja helppoja tarjottavia tyttöjeniltoihin, illanistujaisiin ja isompiinkin juhliin. Nyt tein näitä luokkakavereilleni, jotka tulivat viettämään perjantai-iltaa tupareiden merkeissä.
Nyyttien täytteen voi valita aivan oman maun ja vieraiden ruokavalion mukaan. Viimeksi tein nyyttejä kinkku-aurajuustotäytteellä, mutta tällä kertaa pilkoin täytteeksi kalkkunaa, Oltermannia ja paprikaa lihattoman lokakuun ja laktoosittoman ruokavalion rajoissa. Mausteena käytin valko- ja ruohosipulia, eikä varsinkaan suolaisempia juustoja käytettäessä muita mausteita tarvita ollenkaan.
Nyytit on tehty aivan tavallisesta, Alepan pakastealtaasta ostetusta lehtitaikinasta. Levyt leikataan samaan tapaan puoliksi kuin joulutorttujakin tehdessä, ja pehmeiksi sulaneet neliöt upotetaan öljyttyihin muffinsivuoan koloihin. Taikinakuppeihin ripotellaan pieneksi pilkotut täytteet, juusto viimeisenä, jonka jälkeen nyytit muodostuvat uunissa itsestään, taikinaneliöiden kärkien kohotessa täytteiden peitoksi. Tarkkaa paistoaikaa en 200-asteisessa uunissa ole mitannut, mutta kullanruskean värin saadessaan nyytit ovat valmiita.
Tähän mennessä kaikki vieraani ovat tykänneet nyyteistä hirmuisesti, ja jokaiselle löytyy varmasti sopivin täytecombo. Herkkupalat maistuvat juhlien jälkeisenä aamuna myös kahvin kanssa, ja mahdollisesti ylijääneet täytteet voi käyttää hyväksi ja heittää vaikkapa aamiaismunakkaan joukkoon. Suosittelen lämpimästi!