Keittiössä kokeiltua, osa 2.
Noniin, sorruttiinhan tässäkin keittiössä lopulta siihen kuuluisaan avokadopastaan. Olin lähes pyhästi päättänyt, että tähän hypetykseen en lähde mukaan, mutta monen kuukauden taistelun jälkeen mielenkiinto pasta-annokseen kasvoi ylivoimaiseksi. Niinpä kaivoin reseptin netistä ja hain kaupasta välttämättömimmät ainekset (budjetti ei ihan venynyt esimerkiksi siihen pecorinoon). Vaati hetken suostuttelua ja miehen monenmonta huokausta, ennenkuin sain hyväksynnän ruokakokeilulle ja miehenkin maistamaan tätä ”supertrendikästä somepissis ihquilupastaa”. Suoraan sanottuna näin minäkin ajattelin, kunnes sain ensimmäisen haarukallisen suuhuni. Avokadopasta on oikeasti ihan sairaan hyvää.
Ainekset neljän hengen pastaan ovat kutakuinkin (itse jätin chilin, pecorinon ja korianterin pois ja laitoin reilummin parmesaania) seuraavat:
1 valkosipulinkynsi
½ chiliä (poista siemenet)
1 limetti
2 kypsää avokadoa
suolaa
mustapippuria
loraus oliiviöljyä
kourallinen basilikaa tai korianteria
30 g (1 dl) raastettua pecorinoa
30 g (1 dl) raastettua parmesaania
400–500 g spagettia
Ja homma eteni jotenkuten tähän tapaan:
Tee pastakastike suoraan tarjoilukulhoon, jossa kannat pastan pöytään. Pilko valkosipuli (ja chili, jota itse en käyttänyt) hyvin hienoksi ja laita ne kulhoon. Purista limetin mehu mukaan. Halkaise avokadot ja poista niistä kivet. Kuutioi avokado kuoressaan ja kaiverra sisus ruokalusikan avulla kulhoon (Käytännössä jopa helpommin tehty kuin sanottu!). Hienonna yrtit ja raasta juusto(t). Lisää suola, pippuri, oliiviöljy, hienonnetut yrtit sekä (pecorino- ja) parmesaaniraaste.
Pistä homma sekaisin lusikan avulla, maista. Kastikkeessa tulee olla tarpeeksi suolaa, muuten lopputulos on mauton.
Keitä spagetti al dente – pastaveden tulee olla niin hyvin suolattua, että se maistuu merivedelle – ota tilkka lusikkaan ja maista. Ota talteen vajaa desi keitinvettä. Valuta pasta lävikössä.
Lorauta tilkka keitinvettä kastikkeen sekaan, ja pyörittele spagetti kastikkeen kimppuun. Raasta päälle parmesaania ja rouhi myllystä mustapippuria. Tarjoa heti.