Johan nyt on perkele. (Eli Keittiössä kokeiltua, osa 6.)

5.jpg

Mies toivoi eräänä iltana jotain herkkua. Olin lähdössä kauppaan, ja lupasin tuoda mukanani jotain makeaa. Kauppareissun piti kestää 10 minuuttia, ja minun piti ostaa ihan vain karkkipussi, mutta päädyinkin kolmen kaupan kautta kotiin leipomaan.

Poikaystävälläni ei ole todettu keliakiaa, mutta hyvinvointinsa vuoksi mies päätti luopua viljatuotteista vihdoin kokonaan. Hyvää ruokaa ja herkkuja rakastavana rajoitettu ruokavalio on rankka, ja tämän vaimokkeen sydäntä raastaa katsoa miehen riutumista gluteenittoman ja laktoosittoman ruokavalion kanssa. Kaupassa minut sitten valtasi leipomisvimma, ja ostin ainekset elämäni ensimmäisiin gluteenittomiin ja laktoosittomiin muffinseihin. Kun mies kerran pyytää niin onhan sitä sitten saatava.

(Niin ja tiesittekö, että tavallisissa hedelmäkarkeissakin on vehnätärkkelystä! Johan nyt on perkele.)

1.jpg

Tässä kauppareissun ja kuiva-ainekaapin kaivelun tulos. Taikinaan tarvittiin siis

  • 125 g voita (tarvittaessa laktoosittomana)
  • 2 dl sokeria
  • 5 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1½ dl maitoa (tarvittaessa laktoosittomana)
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 2 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl pakastemustikoita + 1 tl perunajauhoja

ja tuorejuustokuorrutukseen

  • 200 g tuorejuustoa (tarvittaessa laktoosittomana)
  • 1 dl tomusokeria (suurinpiirtein)
  • sulatettujen mustikoiden mehua
  • halutessaan sitruunamehua

2.jpg

Ensin kannattaa tehdä kuorrutus. Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri keskenään. Sulata taikinaan tarvitsemasi mustikat mikrossa, ja lusikoi niistä tihkunutta mehua kuorrutteen joukkoon. Lisää halutessani myös sitruunamehua. Sekoita vielä ja laita jääkaappiin viilenemään. (Itsehän heitin myös mustikat kuorrutteeseen, mutta lopputulos oli hieman liian löysä. Varsinkin, jos aiot pursottaa kuorrutteen, kannattaa sen olla paksua.)

Taikinan teko alkaa voin ja sokerin vatkaamisella ilmavaksi. Kun voi-sokerimassa on tarpeeksi ilmavaa, vatkaa kananmunat taikinan joukkoon yksi kerrallaan. Sekoita sitten kuivat aineet keskenään (kaikki muut paitsi perunajauho) ja sekoita ne taikinaan, maidon kanssa vuorotellen. Sekoita keskenään perunajauho ja mustikat, ja lisää ne taikinaan. Annostele taikina muffinsivuokiin. Paista muffinseja uunin keskiosassa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna muffinsien jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja koristele kuorrutteella.

3.jpg

Eiväthän ne kovin kauniita ole, mutta maistuivat yllättävän hyviltä! Mies kyllä kehui leipomuksiani jo nyt, mutta toivon muffinsien olevan ensi kerralla yhtä ihania ulkoa kuin sisältäkin.

4.jpg

 

 

 

hyvinvointi terveys ruoka-ja-juoma diy
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.