Keittiössä kokeiltua, osa 8: Porkkanaleipää ja limemuffinseja.
Lähimarkettimme suljettiin, ja loppuunmyynnistä löysin pari pakkausta gluteenittomia jauhoja. Lauantaina oli hyvin aikaa leipoa, joten pyöräytin samalla sekä suolaista että makeaa.
Olen aina luullut, että leivän leipominen on täysin mahdoton tehtävä, mutta Semperin reseptillä tehty porkkanaleipä onnistui reilusti yli odotusten. Ihmeellistä, kyllä se ihan leivältä näyttää:
Aineksiksi tarvitaan vain
- 4 dl vettä
- 25 g hiivaa (tai pussi kuivahiivaa)
- 0,5 dl öljyä
- 500 g gluteenitonta jauhoseosta (tai tavallisia vehnäjauhoja)
- 1 tl suolaa
- porkkanaraastetta oman maun mukaan (itse käytin kaksi isoa)
Ensin hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen veteen. Muut ainekset lisätään ja sekoitetaan taikinaksi, jonka jälkeen taikina saa kohota peitettynä 30–60 minuuttia. Leipä paistetaan vuoassa 200 °C:ssa 25–35 minuuttia.
Leipä maistuu mielestäni aivan porkkanasämpylöiltä, eli nam.
Gluteenittomat limemuffinsit tein myöskin Semperin ohjeen mukaan, hieman soveltaen. Jääkaapista löytyi limejä, mutta sitruunaa näihin kuuluisi käyttää.
Taikinaan tarvitaan
- 2 munaa
- 0,5 dl vettä
- 1 dl huoneenlämpöiseksi sulatettua voita/margariinia
- 1,5 dl sokeria
- 2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta / vehnäjauhoja
- 1,5 tl leivinjauhetta
- yhden limen mehu
Sekoita ainekset ja vatkaa 5 minuuttia. Lisää limemehu vatkaamisen loppussa. Jaa taikina muffinsivuokiin ja paista 200 °C:ssa 15–20 minuuttia.
Kuorrutteen tein 200 grammasta maustamatonta tuorejuustoa, parista desistä tomusokeria ja muutamasta tipasta limen mehua. Nämä vain sekaisin, ja massa muffinsien päälle vaikkapa kulmasta auki leikatulla muovipussilla pursottaen tai vain ronskisti lusikoiden. Ja taas, nam.