Täytetty kesäkurpitsa
Kasviksia pitäisi syödä suositusten mukaan puoli kiloa päivässä. Harvalla tuo puoli kiloa kuitenkaan täyttyy, ainakaan joka päivä. Helppo keino taata riittävä kasvisten saanti on valmistaa ruokia joissa kasvikset ovat pääraaka-aineena. Hyviä esimerkkejä ovat esim wokit ja keitot.
Yksi tämän vuodenajan lempiruuistani on täytetty kesäkurpitsa. Se on helppo, edullinen, maukas, kevyt ja terveellinen ruoka, joka on helposti muunneltavissa moneen makuun. Vaihtelua saa käyttämällä täytteessä vuoroin jauhelihaa, tonnikalaa, broilerisukaleita tai mitä ikinä mieleen tuleekaan.
Täytetyssä kesäkurpitsassa on vähän hiilihydraatteja, joten se on hyvä lounas sellaisenaan (hiilarit usein väsyttävät, joten niitä on hyvä välttää lounaalla keskellä työpäivää). Kahden täysjyväleivän välissä, hampurilaisen tapaan syötynä annos muuttuu erinomaiseksi päivälliseksi hyvillä hiilareilla höystettynä.
Tässäpä ohejeistusta:
2 annosta: 400g kesäkurpitsaa (1 iso puolikas tai 2 pientä puolikasta), 200g kevytjauhelihaa (max10%), 1tl oliiviöljyä, 2 sipulia, 4 valkosipulinkynttä, 1 rkl tomaattipyreetä, 1 tomaatti, 1 rkl rasvatonta raejuustoa, mausteita mielen mukaan.
Valmistus: Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Koverra kesäkurpitsan sisus pois jätskikauhalla tai lusikalla (säästä sisukset esim salaattiin), ruskista pannulla oliiviöljyssä jauheliha, lisää pilkotut sipulit, pyree ja tomaatti sekä mausteita oman maun mukaan. Lappaa täyte koverretun kurpitsan päälle ja laita uuniin. Paista n.30 min (paistoaika riippuu kurpitsan koosta), ota kurpitsa uunista ja lisää päälle 1 rkl rasvatonta raejuustoa, laita uuniin vielä muutamaksi minuutiksi. Valmis!
Ravintotietoutta per 1 annos: 269 kcal, hiilareita 10g, proteiinia 22g, rasvaa 14g
:)
Ata