Kauheen ihana Foccaccia!
Noniin, tomaattikeitto-postauksessa lupasin reseptiä foccacciasta, jotenka tässä tulee.
Kyseinen leipänen on saavuttanut suurta suosiota juhlista toiseen, joskin se toimii mainiosti arjessakin, vaikka nakkikeiton kylkiäisenä.
Foccacciaa voi täyttää oman maun mukaan. Esimerkiksi tomaatti, feta, oliivit, valkosipulit ja kanttarellit toimivat täydellisesti leivässä. Eikä pidä unohtaa pinnalle ripoteltavaa sormisuolaa(hiutalesuolaa).
Oman versioni onnistumisen kulmakivinä pidän kolmea asiaa: 1: Luomuvehnäjauhoja (koska ne vaan on maukkaampia) 2.Valkosipulioliiviöljyä (antaa taikinaan kivan säväyksen) 3.Taikinan riittävä vaivaaminen (kuohkeus on täysin riippuvainen tästä)
Ohjeistus: 4dl kädenlämpöistä vettä, 1pkt hiivaa (tai samaa määrää vastaava määrä kuivahiivaa=n.1,5pss), 7,5dl vehnäjauhoja 1,5tl suolaa, 1tl siirappia (sokerikin käy), reilu loraus oliiviöljyä (oiskohan se 2-3rkl..)
Mittaa kulhoon vesi ja liuota siihen hiiva. Lisää loput aineet ja vaivaa käsin tai taikinakoneella ainakin 15min! Jätä taikina kulhoon kohoamaan n.puoleksi tunniksi. Kippaa kohonnut taikina pellille leivinpaperin päälle ja levitä noin suunnilleen tasaiseksi. Jätä liinan alle kohoamaan ja laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. (viritä liina niin ettei taikina kohotessaan osu siihen, muuten se jää liinaan kiinni ja läärääntyy). Kun uuni on lämmin niin painele taikinan päälle valitsemasi täytteet ja lopuksi ripottele pinnalle sormisuolaa. (Halutessa pinnalle voi ensin sivellä pikkuisen öljyä, itse käytän feta-purkissa olevaa öljyä). Paista n.30 minuuttia. Tarjoile esim salaatin, lihapadan tai viinin seurana. P.S.Älä turhaan leikkaa kaunista leipää palasiksi vaan jokainen voi repäistä leivästä sellaisen palan kun haluaa. Se on kivempaa!
Kauheen hyvää alkavaa viikonloppua kaikille! :))
Ata