Protskuista asiaa

Nyt tulee muutama sana niistä paljon puhutuista proteiineista!

Urheilijoille proteiinien käyttö, määrät ja lähteet ovat tuttua huttua, mutta aloitteleville kuntoilijoille ja painonhallitsijoille kaupan hyllyillä viime vuosina valtavasti lisää hyllytilaa saaneet proteiinivalmisteet aiheuttavat hämmästystä ja kysymyksiä. Mitä ne värikkäät säkit sisältää? Kasvaako niistä rintakarvat? Sisältääkö ne hormoneja? Mitä ne aminohapot on? Onko se proteiinijukurtti muuten terveellistä? Voiko lapset syödä sitä?

Monenlaisia kysymyksiä on tullut vastaan ja tahdonkin nyt kertoa mahdollisimman yksinkertaisesti parit pääkohdat proteiinien käytöstä. En siis availe nyt aminohappokoostumuksia enkä puutu urheilijoiden ravitsemukseen, raapaisen vähän vain pintaa ja toivon että joku tästäkin hyötyy 🙂

Niinkuin jo mainitsin, proteiinivalmisteet ovat saaneet viime vuosina valtavasti näkyvyyttä. Ilmiöksi nousseet vartalonmuokkaus-lajit ja superhyperdieetit ovat saaneet sellaisen proteiiniaallon liikkeelle, että välillä tuntuu ettei  laihtuakseen/lihasten kasvattamiseen muuta tarvitsekkaan.

Tosiasia on, että me kaikki tarvitsemme tietyn määrän proteiineja ja valtaosa meistä saa ravinnostaan sitä liian vähän. Yleisten saantisuositusten mukaan proteiinintarve on n.1g/painokilo/vrk. Arvo on kuitenkin suuntaa antava. Täsmällisen, tavotteita tukevan, henkilökohtaisen arvon osaa määrittää alan ammattilainen. (ravitsemus/liikunta/terveys)

No pitääkö niitä proteiineja ostaa niissä säkeissä? Ei ja joo. Olisi hyvä jos pääasiassa proteiini saataisiin puhtaasta ravinnosta. Hyviä proteiininlähteitä ovat liha, kana, kala, palkokasvit ja pähkinät sekä maitotuotteet. Toisinaan on kuitenkin aika haastavaa saada syötyä niin suuria määriä proteiinipitoista ruokaa, että proteiinin saantisuositus täyttyisi (ainakaan niin että pysytään järkevissä kaloreissa:)) Silloin on hyvä olla joku proteiinilisä, jota voi tarvittaessa käyttää tasaamaan proteiinivajetta.

Markkinoilla liikkuu valtavasti eri valmistajien proteiinivalmisteita ja sisällöissäkin löytyy huomattavia eroja. En lähde tarkemmin erottelemaan omaa näkemystäni hyvistä/huonoista merkeistä/koostumuksista, näissä kun on tasan niin monta mielipidettä kuin on käyttäjiäkin. Kaikkea kuitenkin löytyy; on eri makuja, kokoja, on luomua, eläin ja kasviperäistä, on jauheita, patukoita ja vanukkaita. Kannattaa tutustua tuotteisiin tarkemmin ja kysellä vinkkejä niin ammattilaisilta kuin ystäviltä ja tuttavilta, joilla mahdollisesti on sanansa sanottavana.

Summa summarum, suosittelen ottamaan selvää omasta, spesifistä proteiinintarpeesta tai noudattamaan tuota 1g/painokilo-kaavaa. Tutustu eri ruoka-aineiden proteiinipitoisuuksiin ja käytä niitä ensisijaisena proteiininlähteenä. Käytä laadukasta, vähärasvaista lihaa/kanaa ja kalaa. Herkuttele rahkavalmisteilla ja ripottele raejuustoa sinne ja tänne. Viimeisenä tartu proteiinijauheeseen, patukkaan tai vast valmisteeseen. Ei se väärin ole.

Loppuun vielä proteiinipitoisten muffinien ohje terveelliseen herkutteluun 🙂

Ainekset: 2 kananmunaa, vajaa 1rkl sulatettua kookosöljyä, 1,5dl maitoa, 0,5dl mantelijauhetta 1dl täysjyväkauraryynejä, 1dl proteiinijauhetta (käytin mansikanmakuista)

Valmistus: Vatkaa kananmunat kuohkeaksi ja lisää loput aineet. Jaa seos 6-7 muffinivuokaan ja paista 175c n.20min. (vink! voit käyttää myös muun, esim suklaanmakuista proteiinijauhetta ja pilkkoa taikinaan raakasuklaata, gojimarjoja tms. Tähän ohjeeseen lisäsin tuoreita karpaloita ja kuivattuja mulpereita)

Nojoo, ulkonäkö on vähän sinne ja tänne, eikä makukaan vastaa Arnoldsin unelmia, mutta ajaa täysin asiansa arjen kahviseurana, nami! 🙂

PA080402.JPG

PA080405.JPG

PA080408.JPG

PA080414.JPG

Huh, onpa jo myöhä! Kauniita unia kaikille!! 🙂

Ata

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *