Säästetään energiaa
Tällä viikolla vietetään kuulemma energiansäästöviikkoa. En tiedä, missä on mennyt vikaan, mutta tieto koko viikon olemassaolosta tuli minulle aikalailla vahingossa.
Energiansäästöviikkoa on vietetty valtakunnallisesti jo vuodesta 1996 ja se suomalaisen valtionyhtiö Motiva Oy:n aloittama. Tänä vuonna kampanja kohdistetaan erityisesti taloyhtiöiden omistajille ja asukkaille, siksi varmaan en ollut ennen tätä aamua (ma) edes kuullut koko viikosta tänä vuonna.
Energiansäästäminen sellaisenaan ja ideana on tärkeä, ja meistä jokainen pystyy omalla toiminnallaan energian säästämiseen esimerkiksi valitsemalla kotiinsa uusia laitteita ja välttämällä vanhojen sähkölaitteiden käyttöä. Vanhat jääkaapit ja pakastimet varsinkin ovat melkoisia energiasyöppöjä verrattuna nykyaikaisiin laitteisiin. Toisaalta säästöä voi hakea myös valaisimista ja lämmittämisestä ja siinä on juuri yksi lähivuosien kehitysalue: aurinkosähkö.
Uskoisin, että aurinkosähkön käyttö on lisääntynyt Suomessakin osittain siitä syystä, ettää sähkönhinta ja sähkön siirtohinnat ovat nousseet Suomessa, joten kiinteistöt, jotka kuluttavat paljon sähköä, ovat etsineet vaihtoehtoisia tapoja tuottaa sähköä omiin tarpeisiin. Omakotitaloasujien suhteen päätökseen siirtyä osittain aurinkoenergiaan on vaikuttanut sekä energianhinta mutta myös vihreät näkökulmat.
Tänä vuonna Energiansäästöviikolle osallistuville yrityksille ja yhteisöille on lisäksi luvassa liikuttavaa tietoa kestävästä työmatkaliikkumisesta. Hyödyt ovat kiistattomat: hyvinvointia ja terveyttä, kustannussäästöjä ja vähemmän päästöjä sekä vähemmän ruuhkia.
Fiksusti töihin – kannustaa
kestävään liikkumiseen
Autoilun vähentäminen kannustamalla joukkoliikenteen käyttöön, pyöräilyyn ja kävelyyn on työnantajalle tehokas tapa edistää kestävää liikkumista. Mikäli autoja tarvitaan, kannattaa suosia vähäpäästöisiä ajoneuvoja ja opastaa taloudelliseen ajotapaan.
Joustavat työntekotavat, kuten etäneuvottelut ja etätyö, ovat hyviä keinoja vähentää turhaa matkustamista. Matkojen kustannukset syntyvät esimerkiksi kilometrikorvauksista, lentolipuista ja työajasta. Siirtämällä neuvottelu verkkoon, säästöä syntyy helposti. Oikeanlaiset välineet ja selvät säännöt kannustavat tekemään toimistotöitä kotoa käsin.
Kestävat ruokavalinnat
Jokapäiväisellä ruoalla on merkittävä ympäristövaikutus. Työpaikoilla kannattaa kampanjoida myös henkilöstölle vähemmän ympäristöä kuormittavien ruokavalintojen puolesta. Muistuta myös ruokahävikin välttämisestä – jokainen suomalainen kantaa kotoa 5 kassillista alkujaan syömäkelpoista ruokaa roskiin.
Toimisto
Viihtyisyys ja työteho ovat hyvä parivaljakko, jonka seuralaisena energiatehokkuus viihtyy hyvin. Tarkkailkaa toimiston huonelämpötiloja ja ilmanvaihtoa. Tavoitelämpötila talvella on +21,5 °C ja jokainen ylimääräinen aste lisää lämmityksen energiankulutusta 5 %. Esimerkiksi toimistolaitteiden tai valaistuksen aiheuttama lämpökuorma nostaa lämpötilaa, jolloin ilmanlaatu koetaan huonoksi. Oikein säädetty ja suunnattu ilmanvaihto ja tarvittaessa jäähdytys parantavat tilannetta, mutta myös toimistolaitteiden ja työpisteiden sijoittelulla sekä nykyaikaisilla valaistusratkaisuilla voidaan vähentää sisäisiä lämpökuormia.
Säästetään energiaa yhdessä