Dresden

Lienen viimeinen vastikään oppinut, että Saksassa reilu 200 km ajomatka ei suinkaan tarkoita yli kahta tuntia autossa istumista. Ajoimme Sangerhausenista Dresdeniin, matkan kestäessä noin 1,5 tuntia. Ajomatkalla laskimme tuulivoimaloita aamupäivän valossa ja ohittamiamme ja meitä ohittavia autoja illan pimeässä. Kyseessä oli myös Saksan-reissumme viimeinen kokonainen päivä, ja ehdin miettimään kaikkea joululoman aikana koettua ja nähtyä. Autossa tein päätöksen, että jatkossa joulukuusessamme tulee olla kuivattuja appelsiineja ja asetamme joululahjat kuusen alle viimeistään aattoaamuna. Joulun aikaan kahvipöydässä saa myös mieluusti olla herkullista Dresden Stollenia, jota joulumarkkinoiden aikaan voi ostaa jopa Tampereen joulutorilta. Dresden Stollenin resepti on salainen ja syystä – juuri tuo alkuperäisen reseptin mukainen Stollen on jumalaisen herkullista!

Dresdeniin saavuttua olimme jälleen oikein onnekkaita: pakkasta oli -2 astetta ja aurinko paistoi täydeltä taivaalta. Tiedossa oli paljon kävelyä, keskiaikaiset talvimarkkinat (ennen joulua samaiset markkinat kantavat nimeä joulumarkkinat – nimi vaihtuu, markkinat pysyvät), historiaa ja suunnittelivatpa veljekset Marcus ja Lucas myös käyntiä ”maailman parhaalla kebabilla”.

Zwinger-palatsi

Barokkilaistyylinen palatsialue, joka kuului aiemmin Dresdenin linnoitukseen. Muureille ja puutarhaan on vapaa pääsy, sisätiloihin käynti maksusta – tänä päivänä palatsi koostuu kolmesta museosta. Me kiersimme kävelimme ulkomuureilla ja puutarhassa, joka oli jo pelkästään upea kokemus.

Keskiaikaiset talvimarkkinat – jousiammuntaa, glühweinia, kaakaota ja herkullista unkarilaista Langosia.

Frauenkirche

Kirkko, joka rakennettiin alunperin muistuttamaan kaupunkilaisten halusta säilyä protestantteina hallitsijan käännyttyä katoliseksi. Frauenkirche tuhoutui Dresdenin pommituksissa 2. maailmansodassa. Vuonna 1994, Saksojen yhditymisen jälkeen, kirkkoa alettiin rakentamaan uudelleen. Tummat kivet ovat alkuperäisiä, vanhoja kirkon seinäkiviä, jotka on nykyteknologian avulla pystytty asettamaan takaisin entisille paikoilleen. Kirkon uudelleenrakentamiseen kului kymmenen vuotta (2004) ja sisäpinnat ja sistustus valmistuivat vuonna 2005.

Elbe auringonlaskun aikaan

Augustusbrücke

Neustadt

Ylitimme Elben Augustusbrückea (Augustuksen silta) pitkin, kohti Innere Neustadtia. Poikkesimme Schwerdtner -leipomo-kahvilaan, jonka tv:ssä pyöri video Stollenin valmistuksesta heidän leipomossaan. Päiväohjelmamme ollessa joustava, eikä lainkaan tarkka edellisten päivien tavoin (tästä tarkemmin edellisessä kirjoituksessani täällä), kävelimme suoraan kahvilta Dresdenin parhaalle Dönerille ”Heiken Döneriin” eli Dürüm Kebap Hausiin. Ja kuinka hyvää kebabia heillä olikaan! En olisi uskonut huomaavani heidän kebabinsa olevan sen erikoisempaa kuin esimerkiksi Tukholmassa lähikebabravintolamme kebab on, mutta wow – kebab oli todella tavattoman maukasta. Suositus: talon kebab (sisältää halloumia).

Dresden on kovin helposti saavutettavissa: Berliinistä Dresdeniin on 195 km ja mainiot junayhteydet (junalla voi jatkaa vaikkapa Prahaan asti!), Prahasta Dresdeniin on 147 km (alle kahden tunnin junamatka) Ryanairilla lentää suoraan Lontoosta Dresdeniin.

Seuraavalla Saksan tai Tsekin matkallasi suosittelen poikkeamaan ihastuttavaan Dresdeniin ja sen historiaan 🙂

-Jenni

perhe matkat suosittelen uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *