Ihastuttava Hagaparken

1167C2DD-5F31-4540-9341-BDF620075EB7.jpeg

Kesä Tukholmassa siirtyy syksyyn. Lapsella on viimeinen virallinen kesälomapäivä ennen kolmannen luokan aloitusta. Mieli ja keho nauttivat ulkoilusta ja tänään päädyttiin kesäloman viimeisen päivän viettoon Hagaparkeniin Solnaan. Hagaparken on todennäköisesti tunnetuin Hagan linnasta, jossa Prinsessa Victoria perheineen asuu. Suuri puisto, viheralue joita Tukholmassa on paljon, on kuitenkin omaa luokkaansa.

Meidän elämään on aina kuulunut ulkoilu ja retkeily. Tukholmaan muuttaessa on metsäretket jääneet vähemmälle – ja kuinka niitä kaipaankaan! Hammarbyhöjdenistä Hammarbybackenin juurelta löytyi hyvin pienimuotoinen miniPyynikki, jossa sorapolut ja kasvusto muistuttavat kovasti meidän kotikaupungin Tampereen Pyynikin maastoja. Lähinnä kuitenkin ulkoilualueet meidän ympärillä on puistomaisia alueita, eivätkä ne kieltämättä täytä allekirjoittaneen metsäkaipuuta..

Nauttiaksemme siitä mitä täällä on, vielä kun täällä olemme, otamme ilon ja kokemukset irti puistoista ja ulkoilumahdollisuuksista lähellämme. Rento sunnuntai Hagaparkenissa todella teki mielelle hyvää! V nautti Pokemon Go -jahdista (Tukholmassa koetuista Pokemon Go -kävelylenkeistä lisää myöhemmin) ja me molemmat taidettiin rentoutua jo ajatuksesta kahdestaan kiireettömänä sunnuntaina raittiissa ulkoilmassa.

Hagaparkenissa on Fjärilhuset, perhostalo, jossa on myös kaloja, haita, liskoja, sammakoita. Poikani V halusi näyttää perhostalon minulle, jossa hän itse kävi jo aiemmin ystäväni Riikan kanssa. Perhostalossa on hyvin trooppinen ilmasto ja perhoslajeja ympäri maailmaa! Viime kerralla yksi oli jopa istunut V:n kengän päälle. Perhostalossa on myös koteloseinä, johon työntekijät ovat nostaneet koteloita kasvamaan. Aikanaan koteloista kuoriutuu perhosia.

Trooppinen ilmasto jatkui haialtaillakin, jonne satuttiin sattumalta juuri haiden ruokinta-aikaan. Saimme ruokinnan katselun lisäksi myös selostuksen, mitä ruokia haille altaaseen pudotettiin ja missä järjestyksessä. Ruokaa pudotettiin yhteensä 19 kiloa, aina planktonista mustekalojen jalkoihin. Oli jännittävää aikuisenkin katsoa, mikä hai ehti ensiksi nappaamaan aterian itselleen.

Perhostalon putiikista ostimme ruokapöytään tabletteja. Meidän ensimmäisessä asunnossa täällä Tukholmassa oli ruoka- ja eläinaiheisia, laminoituja tabletteja. Syksyä rakastavana harmittelin kun juurikin ne sieniaiheiset alustat olivat loppuneet, mutta matkaan lähti sekä yrttiaiheinen tabletti että V:n valitsema kala-aiheinen alusta. Yhdet kala- ja lintuaiheiset lähtevät mukanamme Suomeen. Tabletit ovat kuin ruotsinkielisiä opetustauluja, sillä jokaisen eläimen tai kasvin kohdalla on niiden ruotsinkielinen nimi.

1CECFDDF-577C-4838-B720-C4B12A89FB6D.jpeg

Hagaparken on valtava ja mieleeni tuli suuresta viheralueesta Monzan formularataa ympäröivä puisto. Jos asuisin Solnassa, olisi tämä todennäköisesti meidän päivittäinen reippailukohde. Paikalliset käyvät puistossa lenkkeilemässä, piknikillä, ja tänään oli meneillään lasten syntymäpäivätkin. Lenkkipolkuja, metsää, kallioita ja puistoaluetta on valtavasti. Vahva suositus aurinkoisen päivän viettoon! Ja tärkein: puistossa on siistit vessat 🙂

Kruununprinsessan ja hänen perheensä koti sijaitsee puistossa vartioidulla ja aidatulla alueella. Hagan linnan takana on myös vanhan linnan perustusten rauniot. Puiston alueella on useampi paviljonki ja kartano ja tiukempikin rentoutuu takuulla näissä maisemissa. Entä kulkeminen Hagaparkeniin? Se on helppoa mistä päin Tukholmaa tahansa! SL-sovelluksesta saat ajan tasaisen ja fiksuimman reitti- ja kulkuneuvoehdotuksen. Bussilla pääset esimerkiksi Odenplanilta tai Solna Centrumilta aivan perhostalon nurkille.

Me käveltiin tällä retkellä noin 8 km, ihan huomaamatta. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin.. Reipasta sunnuntaita!

B6D36197-F719-4F28-861F-10C1181642E5.jpegA5C0CF53-3EAE-4CA8-99FE-53A1A620C8A7.jpegADA51467-D633-402B-93DD-F7EB1AA00661.jpegCD7B5A47-399D-4264-9C41-41D7D14647E3.jpegD8CA0BC1-1E01-4D1A-841E-A69495873D70.jpeg

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *