Muutto Ruotsiin – pakolliset (puuduttavat)

Onko sulla ajatuksena muutto Ruotsiin? Oma näkemykseni ja kokemukseni on tältä vuodelta 2018 ja täten melko tuoreita toistaiseksi. Tästä tulee pitkä teksti!

Ennen omaa muuttoa mietitytti moni asia ja vinkkejä ja apua piti poimia sieltä sun täältä. Joillakin lienee jo valmis koti jonne muuttaa (voi onnekkaita jotka välttyvät ainakin Tukholman hankalan asuntotilanteen läpikäymiseltä!) mutta entä jos elämä tuo sut ihan uutena ummikkona vieraaseen maahan seikkailuja etsimään? Silloin pääset kokemaan bonuksena myös asunnonhakuseikkailun 😉

Hyvä tietää: pohjoismaalaisen on erittäin helppoa muuttaa toiseen pohjoismaahan! Virallisten, mahdollisesti puuduttavien asioiden hoito (henkkarit, pankkitilin avaus ym) onnistuu pohjoismaiden kansalaisilta melko jouhevasti ja mukavasti, eikä niiltä silti välty.

Tässä mun oma tips and tricks (enemmän tips) Ruotsiin (Tukholmaan) muutosta.

1. TYÖ/KOULUPAIKKA
2. ASUNTO

Käytä suhteita, liity facebookin (lähinnä Tukholman alueen) ryhmiin ”Koti Tukholmasta”, ”Finlandssvenskar i Stockholm”, ”Ankdammen i Stockholm”, selaa ruotsin Blocketia aktiivisesti – sivusto vastaa Suomen tori.fi:ta, lähetä oma ilmoitus Blocketiin ja ruotsinsuomalaisten lehteen, käytä puskaradiota. Blocket-ilmoituksia kannattaa todella seurata koko ajan ja asettaa ilmoitusvahti päälle, sillä vuokranantajat saavat ilmoituksiinsa kymmeniä yhteydenottoja, joihin kaikkiin he eivät vastaa. Erotu joukosta ja ole nopea!

3. PERSONNUMMER

Pian Ruotsiin saapumisen jälkeen suosittelen hakemaan ruotsalaista henkilötunnusta eli personnumeria. Henkilötunnusasiat hoidetaan Skatteverketissä.

Henkilötunnusta varten voit

-jonottaa Skatteverketissä päästäksesi antamaan täyttämäsi lomakkeen Ruotsiin tulosta (tämän voit täyttää ja tulostaa Skatteverketin tietokoneilla), näyttämään passisi ja mahdolliset muut vaaditut paperit (esim. lapsen syntymätodistus)

-voit myös tehdä kuten itse tein – varasin Skatteverketin nettisivuilta haluamaani toimistoon 15 min mittaisen käyntiajan ja vältyin tuntien jonottamiselta.

Skatteverketiin kannattaa valmistautua hyvin ja ottaa mukaan tarvittavat paperit. Skatteverketin sivuilta saat tiedon tarvitsetko mukaasi lapselle syntymätodistuksen, vuokrasopimuksen, työsopimuksen.. Suosittelen nappaamaan vuokrasopimuksen tai asunnon kauppakirjat mukaan, sillä ilmoittaaksesi asumisesta Ruotsissa, tulee sinun ilmoittaa asuntosi nelinumeroinen asuntonumero. Meille pohjoismaalaisille riitti omalla kohdalla mukaan otettavaksi passi ja lapsen kohdalla passin lisäksi Suomessa omalta seurakunnalta jo pyytämäni (ruotsinkielinen) syntymätodistus. Virkailija otti kopiot papereistani ja ilmoitti henkilötunnuksen saapuvan kotiin postissa max 6 viikon kuluessa. Meille kirjeet saapuivat tasan viikon päästä Skatteverket -käyntien jälkeen 🙂 ehdoton etu olla siis pohjoismaalainen.

TARVITSEEKO LAPSI PERSONNUMMERIN?

Jos muutat perheen kanssa, lapset käyvät koulua ja tarvitset aamu/iltapäiväkerhopaikan eli fritidsin heille, lapset tarvitsevat personnummerit. Saadaksenne viralliset personnummerit joiden avulla lapsilla on oikeus fritidsiin, tulee Skatteverketiin ilmoittaa yli vuoden mittaisesta oleskelusta maassa. Kunnalliset ruotsinkieliset koulut ottavat vastaan myös henkilötunnuksettomia lapsia, jolloin kouluverkko ja Start-mottagning luovat lapselle TF-numeron vastaamaan personnummeria, mutta esimerkiksi englanninkielisessä koulussa tätä ei tehdä, sillä kouluun haetaan itse suoraan.

4. ID-KORTTI

Henkilökortti ja virallinen henkkari Ruotsissa. Saatuasi personnummerin, maksat ID-korttimaksun Skatteverketille ja varaat ajan Skatteverketiin (Tukholmassa vain Kungsholmenin Skatteverket myöntää ID-kortteja. Lähin metropysäkki on Thorildsplan) korttia varten. Ota mukaan kuitti suorittamastasi maksusta ja valmistaudu valokuvaan sillä ID-korttia varten otetaan valokuva.

5. PANKKITILIN AVAAMINEN

Valitse pankkisi tilin avausta varten. Ruotsissa asia kuin asia varmistetaan mobile bank-id:lla ja ihmiset swishaavat toisilleen, jopa torimyyjälle. Esimerkiksi Ruotsin sisäisessä muuttotilanteessa voit kätevimmin ja nopeiten ilmoittaa osoitteesi muutoksesta Skatteverketin sivuilla, tunnistautuen mobile bank-id:lla. Swishaaminen eli nopea, reaaliaikainen rahan siirto torimyyjälle tai kaverille puolestaan onnistuu tietämällä vastaanottajan puhelinnumeron.

KULKEMINEN

Työ- tai koulupaikka ja asunto. Missä ne sijaitsevat? Joukkoliikenne Tukholmassa on laaja – on busseja, pendeltåg (lähijuna), raitiovaunu, tunnelbana (metro), lautat.. Ja pyöräilykaistat! Työmatkapyöräilijöitä onkin huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Mihin tahansa Tukholman tai lähikuntien (kuten esimerkiksi Upplands Väsby, Lidingö, Huddinge) alueelle päädytkään asumaan ja töihin, pääset töihin joukkoliikennettä käyttäen.

8141A9B9-7E02-4FEA-96E2-9790B61639C0.jpeg

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta tyo matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *