Päivä 2: Sangerhausen

Vanha kaivoskaupunki Sangerhausen on Marcuksen kotikaupunki. Tour de Sangerhausen oli hyvä toteuttaa heti alkuunsa.

En oikein osannut odottaa mitään muuta kuin pientä kylää ja tyhjiä katuja. Kadut olivat kieltämättä tyhjiä, moni kauppa oli lopettanut toimintansa kylän muidenkin palvelujen surkastuessa, keskustan kivitalon oikealla puolella oli tyhjä, ränsistynyt autiotalo ja vasemmalla puolella vielä kauniimpi, hyvin pidetty, klassinen saksalainen talo ihastuttavine ikkunaluukkuineen.

Sangerhausen.. 2,5 h Berliinistä etelään, kohti Leipzigia ja Hallen ohi edelleen 50 km eteenpäin.

Kaupunkia ympäröi useampi kaivos – kaivokset ovat erillisiä ja jo kaupunkia lähestyessä näemme valtavia, tummia, pyramidia muistuttavia kasoja. Maan alla kaivoksia yhdistää käytävät. Sangerhausenin kerrostaloista suurin osa on aikanaan rakennettu juurikin kaivosten työntekijöille. Tänä päivänä hyvin lähellä keskustaa sijaitseva kaivos on vierailukohde. Odotan, jännitän ja hieman pelkäänkin käyntiämme kaivoksilla. 300 metriä maan alla otsalamput päässä 75 min ajan.. hirvittää ja hikoiluttaakin jo koko ajatus. Ja silti haluan sen kokea.

Ilman saksan kielen taitoa kommunikointi täällä on haastavaa. Kaikki Marcuksen sululaiset puhuvat vain saksaa, isää ja veljeä lukuunottamatta, joilla on taitoa myös käyttää englantia. Kaikki ovat hurjan mukavia. Olemme viettäneet päivän  hänen kaikkien isovanhempiensa kanssa ja todettava on: en muista milloin olisin ollut näin hiljaa! Saksan kielen opettelu on lähtenyt todella nollasta, en ole koskaan opiskellut saksaa. Jos jotakin hyvää: kun koko päivän olen kuunnellut saksaa, alan sitä jo hieman ymmärtämään. Erityisesti Marcuksen puhetta on jo helpompaa seurata.

Parasta: koen olevani tervetullut tänne, kielitaidottomanakin.

kulttuuri matkat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *