Ruotsin luonnonhistoriallinen museo

Tämä visiitti menee omalla listalla Tukholman nähtävyyksien ja etenkin lapsen kanssa tekemisen TOP kolmeen: Naturhistoriska Riksmuseet eli Ruotsin luonnonhistoriallinen museo, jonne on ilmainen sisäänpääsy.

Museossa todella on muutakin kuin Ruotsin luonto (joka sekin oli muuten erittäin näyttävästä toteutettu) – tällä hetkellä näyttelyinä on muun muassa ihmiskeho, fossiilit ja evoluutio, elämää vedessä, Arktiset alueet, oman lapseni suosikki eli mineraalit, meteorit ja kivet sekä sisäpihan ”Grow the City”, jossa voit seurata urbaanin maatilan toimia ja kokea luonnon kaupungissa. Näyttelyt on mahdollista kiertää täysin ilman faktojen lukemista ja siltikin nämä olivat hyvin mielenkiintoisia ja avartavia, mutta erilaiset interaktiiviset palvelut, infotaulut, pelit, leikit ja nerokkaat totetutukset antoivat todella paljon extraa ja syvyyttä kaiken ymmärtämiseen.

Tekstin lopussa tipsit siitä kuinka päästä paikan päälle kätevimmin – museokäynnin voi tehdä hyvinkin helposti Päivä Tukholmassa -risteilyn aikana, mutta varoitan, että tänne tekee mieli uudelleenkin 😉 museo on valtava kooltaan ja kiertääkseen, paneutuakseen, leikkiäkseen ja pelatakseen kaikkien näyttelyiden osastot, menee aikaa useita tunteja. Hyvä syy mennä siis takaisin!

Pohjustuksena: lapsi oli käynyt täällä jo viime kesänä, itse en lainkaan. Molemmat oltiin erittäin innossamme ja oli mukavaa, että oli oma paikallisopas 🙂

Tsekattiin ensin valaat, jääkarhut, myskihärät, pingviinit ja muut Arktisten alueiden ja isojen vesien eläimet. Näyttelyyn on todella panostettu, valaiden luurangot ja kaikki informaatio jota eri lajeista ja yksilöistä näyttelyssä oli mahdollista saada, oli vaikuttavaa.

Me perehdyttiin enimmäkseen valaisiin ja hylkeisiin. Hauska oli oppia että sinivalaat, nuo merten jättiläiset, voivat olla syntyessäänkin jo 8-metrisiä ja painaa jopa 3000 kg! Yhden päivän aikana sinivalasvauva juo 350 litraa maitoa ja kasvaa 2-4 cm pituutta, sekä ottaa painoa 90 kg. Mieletöntä!

Valaiden jälkeen ihailimme suurta perhosseinää, lintuja, linnunpesiä ja eri lintujen munia, ötököitä ja hyönteisiä.

.. jonka jälkeen siirryimme evoluutioon ja tutustuimme 15 miljoonaa vuotta sitten Australiassa asuneisiin, 2,5-metrisiin saalistajalintuihin sekä hevoseläinten pikkuisiin esi-isiin, dinosaurusinstallaatioihin ja alkuihmisiin – esi-isiimme. Tämä näyttely on nähtävä uudelleen, sillä sali oli kuuma ja väenpaljous ajoi meidät jatkamaan matkaa.

Mineraalinäyttely oli upea. Oli avattavia vitriineitä, joissa oli satoja eri mineraaleja, eri puolilta maailmaa. Sveitsistä löytynyttä Fluorisälpää ja monia muita mineraaleja ihastelimme kovin – olipa tässä museon siivessä myös yli sata vuotta vanha yksityiskokoelma mineraaleja myös. Puhuimme timanteista, kullasta ja kvartseista ja mineraalien jälkeen marssimmekin museokauppaan ostamaan lapselle vuorikristallia ja kultahippuja.

Kulkeminen: esimerkiksi Slussenilta punaisen linjan metrolla kohti Mörby Centrumia. Jos teet päivä Tukholmassa -reissun Tallink Siljalla, helpointa on ottaa tunnelbana eli metro Gärdetistä Östermalmstorgille, josta vaihdat metroon kohti Mörby Centrumia. Jää pois pysäkillä Universitetet, josta onkin jo opasteet Naturhistoriska Riksmuseetille – 300 m. Helppo löytää!

PS. Museossa on myös maksullinen Cosmonova -näytös, johon voit ostaa liput myös etukäteen. Cosmonovassa on tarjolla eri elokuvia – lisätietoa täältä.

Tervemenoa museoon!

/Jenni

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *