Tukholman kuukaudet 1-3

Nyt on aika kerätä Tukholmassa asuttuja kuukausia yhteen. Varoitus: tekstiä on paljon, kuukausiakin nopeasti laskettuna 24.. Mitä me olemme puuhanneet Tukholmassa, mitä kulttuurien yhteentörmäyksiä olemme kokeneet ja missä muualla olemme viettäneet aikaa. Kuinka kauan ensimmäinen kelmurulla kesti, keitä tapasimme, missä asuimme, mikä oli hankalaa ja mikä yllätti mukavasti.

Kuukausi muuttoon: toukokuu 2018

Lapsi oli vuoropäivinä iloinen, innostunut ja harmissaan muutosta. Itse olin kiireinen – töiden päättyminen Tampereella, käytännön asioiden selvittäminen ja yksi käynti Tukholmassa lapsen kanssa veivät aikaa. Toukokuussa olin irtisanonut asunnon ja hoidin itsekseni asunnon siivouksen, vuokravaraston vuokrauksen (vahva suositus josta sain ennen kaikkea parhaan palvelun: perheomisteinen Suomen Vuokravarasto Tampereen Tammelassa), pakkaamisen ja aloitin roudauksen kahdelle eri varastolle. Jonne, ystäväni Amurista, auttoi isompien huonekalujen viennissä.

Kuukausi 1: kesäkuu 2018

Kesäkuun ensimmäinen viikko kului lämpöisissä tunnelmissa Ranta-Kaarilassa. Saatoin maata vain auringossa. Tein lapselle ja pikkuveljelleni aarre- ja arvoituskarttoja ja piilotin palkintoja (karkkia, limsaa, jalkapallokortteja) ulkovarastoon. Nämä siksi, että lasta jo mietitytti se, että lähden Tukholmaan ensialkuun yksin lähes kahdeksi viikoksi. Juhannuksena palaisin Suomeen ja työviikon ja pienen loman jälkeen matkaisimme yhdessä Tukholmaan.

Lähdin suuren repun ja kahden matkalaukun kanssa sunnuntaina Tampereelta Helsinkiin. Helsingistä Norwegianin lennolla Tukholmaan, jossa Arlandassa Anni oli mua vastassa. Anni haki mulle sl-kortin ja jatkettiin paikallisten suosimalla bussi+junayhdistelmällä lentokentältä Upplands Väsbyyn. Sain olla Annin luona lähes viikon, odottaessa oman kesäasuntomme vapautumista 15.6. Työt alkoivat Sveavägenillä ja oli lämpimiä päiviä. Olin jo Suomessa ottanut yhteyden useampaan potentiaaliseen kouluun, joissa lapseni näin opintiellä, ja poikkesin Upplands Väsbyn Suomikouluun rehtoria tapaamaan, ihan siihen Maraboun tehtaan lähelle. Sain ystävällisen vastaanoton rehtorilta ja lapselle luvattiin koulupaikka heiltä, mikäli Upplands Väsbyyn jäisimme asumaan.

Vietimme iltaa Årstabergin rannalla. Vastarannalla Södermalmilla soi jazz.

Hain Skatteverketistä meille henkilötunnuksia. Näistä ja muista ”pakollisista puuduttavista” löydät lisää vanhasta julkaisusta, jonka onneksi kirjoitin jo 2018 – nyt 2020 on aika jo kullannut muistoja näistäkin seikkailuista. Töitä tein alusta asti mahdollisimman paljon, keräten ”comp”-tunteja myöhemmin käytettäväksi. Annin ja Aneten kanssa käytiin viikonloppuretkellä Lidingössä, jossa tuuli paljon ja oli meidän mielestä liikaa valkoposkihanhia. Minä ja Anette yritettiin flossata (koska Fortnite ja Fortnitetanssit olivat tällöin nosteessa ja kausi numero neljä muistaakseni menossa). Video tästä reissusta ja flossauksesta valkopskihanhien keskeltä löytyy yhä puhelimistamme.

Ensimmäinen asuntomme oli ihana kolmio, vain muutaman minuutin päässä Södermalmilta. Vietin siellä iltoja itsekseni ja aamuisin heräsin töihin klo 05:45. Kipitin monena kuumana kesäaamuna Sandsborgin tunnelbana-asemalle hameessa ja nahkaisissa läpsyissäni. Jo aamut olivat tosi, tosi lämpimiä.

Juhannukseksi matkustin muiden suomalaisten kanssa Suomeen. Oli ihana juhannus mökillä Kuhmoisissa. Juhannussunnuntaina lapsi lähti kaverille yöksi Tammelaan, josta poikien matka jatkui maanantaiaamuna leirille Sorjaan. Minä matkasin yökylään Helsinkiin Jossulle ja Hennalle, aikeena ottaa aamulla klo 07 lento Tukholmaan ja suoraan töihin. Lento oli myöhässä mutta myöhästyin onneksi töistä vain pari tuntia. Seuraava lentoni kohti Helsinkiä oli jo varattu perjantai-illalle eli samalle päivälle kun lapsen leiri päättyi, ja saisimme viettää yhdessä heti seuraavan lauantain. Meneillään olivat jalkapallon MM-kisat ja futishuumaa oli ennen kaikkea Ruotsissa – Ruotsin joukkueen pelatessa kadut ja metrot tyhjenivät. Metrot näinä aikoina olivat muutenkin kuin pahimpiakin sähkösaunoja, sillä kesä oli kuuma ja ilmanvaihtoa ei nimeksikään.

Kuukausi 2: heinäkuu 2018

Lennettiin lapsen kanssa Köpikseen ja tavattiin ensimmäistä kertaa lähes yhdeksään kuukauteen mun veli. Meillä oli hotelli keskustassa ja lapsi innostui viettämään koko loman nukkuen isällään. Broidin kanssa vietettiin mieletön päivä Roskildessa mm. Eminemin keikalla. Ihan mieletön meininki 🙂

Mieletön Roskilde!

Loman jälkeen matkustettiin Suomen kautta Tukholmaan. Olin järjestänyt jo ennen Tukholmaan muuttoa niin, että lapsen matkatessa Tukholmaan kanssani, on hänellä jokaisella kesäloman viikolla  joku turvallinen henkilö kanssaan kesäpäiviä viettämässä. Vieraitamme varten latasin sl-kortin kuukaudeksi, jolla kukin sain matkata ilmaiseksi niin paljon kuin halusi, koko Tukholman alueella.

Päivät olivat uskomattoman kuumia ja työmatkoilla metrossa oli painostava ilma. Jatkettiin jalkkispelien katsomista ja Anette vei mut ja lapsen Flatenbadetin uimarannalle ekaa kertaa. Samana iltana, hyvin myöhään sunnuntaina heinäkuun alussa, lapsen isä Bjarke saapui sovitusti Tukholmaan meidän luo viikkoa viettämään. Lapsen isän ollessa Tukholmassa, oli koko viikon lämpötila +24-29 asteen välillä. Pojat viettivät huikeita päiviä kahdestaan mun ollessa töissä: pelasivat jalkkista ja lapsi pääsi tutustumaan kunnolla Fortniten maailmaan Bjarken tuodessa PS4:n mukanaan viikoksi, me grillattiin iltaisin ja sain työpäivinä töihin viestejä joko ulkouima-altaalta Nytorpsbadetista tai Flatenbadetin uima-altaalta.

Grillailtiin Annilla Upplands Väsbyssä, ostettiin uusi potkulauta ja käytiin Märstassa Annin, V:n, Antonin ja Hannan perheen kanssa Midgårdsbadetissa ulkoilma-altaalla. Ihana paikka 🙂 Sain haettua uudet silmälasit optikolta: kehykset on nuorten mallistosta, sopivat näin kapeakasvoiselle, ja ne on ihan mun näköset.

Perjantai-iltana Bjarke lähti takaisin Tanskaan ja istui lämpimässä junassa e-kirjojensa kanssa kuuden tunnin ajan. Viestitti lähdettyään, että olipa hieno ja ikimuistoinen Tukholman-viikko. Bjarken lähdettyä ei kulunut montaakaan yötä, kun saimme seuraavaksi viikoksi uudet vieraat: serkkuni ja hänen tyttöystävänsä, sekä kummipoikani, jolle Tukholman reissu oli ensimmäinen ulkomaanmatka. Yhdessä kävimme Globenilla ensimmäistä kertaa ja kummipoikanikin pääsi Nytorpsbadetin ulkoaltaalle polskimaan. Olin pyytänyt serkkuani tuomaan lapselle PS4:n Suomesta ja V ihastui ikihyviksi. Tästä meillä on onneksi videokin todisteena, jolta kuuluvat epäuskoiset sanat ”mikä toi on, mikä toi on?!?!”. Voitteko kuvitella, suuri toiveensa toteutui sillä hetkellä kun kummisetä kantoi Pleikan V:n eteen.

Saimme enemmänkin vieraita viikon mittaan Tampereelta, kun ystäväni Riikka ja hänen poikansa Jesse, joka on oman lapseni kaveri, saapuivat laivalla Södermalmille. Olin heitä vastassa satamassa ja he viettivät yhden yön meillä, kunnes jatkoivat matkaa muutamaksi yöksi Halmstadiin, ennen kokonaisen Tukholman-viikkonsa alkamista. Jossakin siinä välissä kun serkkuni perhe lähti ja Riikka ja Jesse saapuivat meille, kävimme jälleen Märstassa Midgårdsbadetissa uimassa kokonaisen päivän ajan.

Oli niin lämmintä, iltaisinkin muistiinpanojeni mukaan +29 astetta. Riikan ja poikien kanssa vietimme aktiivisen viikon: Hammarbyhöjdenin alue tuli tutuksi ja kiipesimme Hammarbybackenille ihailemaan ilta-aurinkoa ja horisontissa leijailevia kuumailmapalloja, kävimme Årstabergin waterfrontilla kahlailemassa ja heittelemässä kivillä leipiä ja pojat pelasivat Pokemon Go:ta yli viiden kilometrin mittaisen iltakävelyn ajan Skogkyrkogårdenin hautausmaan alueella (tämä sijaitsi kesäasuntomme naapurissa). Pojat ostivat Nerfit ja söimme hyvää ja kallista thaikkuruokaa Gamla Stanissa. Mikä viikko <3

Gamla Stan

Riikan ja Jessen palatessa Suomeen, me valmistauduimme vielä kahden vieraan saapumiseen: äitini ja veljeni. He saapuivat Tukholmaan sunnuntailaivalla 29. päivä ja heti ensimmäisenä iltana vietimme aikaa kattoterassilla keskustassa. Uimme, teimme ruokaa, minä olin päivät töissä ja katsoimme porukalla ihastuttavia Maria Langin dekkareita Netflixistä. Osallistuin ensimmäisille after workeilleni Tukholmassa Aneten kanssa ja tutustuin uusiin ihmisiin.

Kuukausi 3: elokuu 2018

Elokuun alkukin oli kuuma. Neljäs elokuuta oli Pride, jonne osallistuimme V:n ja Aneten kanssa. Koko pitkän päivän ensin odotimme työpaikkamme truckin lähtöä Kungsholmenilta Norrmälarstrandilta, ja kulkueen lähdettyä liikkeelle tanssimme energisinä monta tuntia. Oli niin hauskaa! Kaikki ottivat V:n hyvin vastaan, hänen ollessa ainoa lapsi koko työpaikkamme Pride-kulkueen rekan lavalla. Kulkue päättyi Östermalmille ja olimme aivan poikki. Minä, V ja Anette otimme pizzat Gullmarsplanilla. Jalat olivat väsyneet ja nukahdimme illalla jo yhdeksän aikaan.

Koska heinäkuu oli lomakuukausi, oli hankalaa selvittää lapselle koulupaikka-asioita. Elättelin edelleen toiveita siitä, että saamme muun kuin ruotsinkielisen koulupaikan. Tukholmassa koulut alkavat myöhemmin kuin Suomessa ja koin saavani lisäaikaa koulupaikan etsintään. Elokuussa kävimme Start -mottagningissa, jossa jokaisen paikkakunnalle ulkomailta muuttaneen tulee ilmoittautua kouluun. Jonotin Tove Janssonin syntymäpäivänä Odenplanilla Moomin Day -muumimukeja ja ostin niitä muutamin kappalein. Lapsen tuli aloittaa väliaikaisesti ruotsinkielisessä fritidsissä. Ensimmäinen viikko siellä oli haastava, sillä henkilökunta tai muut lapset eivät ymmärtäneet – ennen kuin väänsin asian niin rautalangasta kuin vääntää voi – että V ei todella osaa tai ymmärrä ruotsia. Lapsella oli parina päivänä huono mieli, mutta tein kaikkeni auttaakseni ja muutama viimeinen päivä ruotsinkielisessä fritidsissä kesäasuntomme lähikoululla sujui paremmin kuin koko ensimmäinen viikko.

Työpaikkani otti V:n aina ilomielin vastaan ja hän osallistui ensimmäiselle perjantaifikalleen Sveavägenillä. Perjantaifika oli kuulemma parasta koko viikossa. Perjantaifikan ohella saimme ihan parhaita ja huojentavia uutisia: lapsi pääsi englanninkieliseen kouluun Södermalmille. Samanaikaisesti koulupaikan etsinnän kanssa etsin meille uutta asuntoa kesäasunnon vuokrasopimuksen päättyessä. En ole taipuvainen stressaamaan, mutta kieltämättä jouduin miettimään, onko reilua laittaa lapsi yhtäkkiä kokonaan ruotsinkieliseen kouluun sen vuoksi, että minulla on mukava työpaikka Tukholmassa. Onneksemme koulupaikka järjestyi ja asuntokin löytyi.

Harjoittelimme uudesn koulun aikatauluihin tottumista ja tapoja yhdessä. Meillä oli molemmilla hyvä fiilis ISSR:sta heti alusta alkaen.

Suunnittelimme syyskuulle V:n synttäreitä Tampereella pidettäväksi ja muutimme Rågsvediin vihreän metrolinjan varrelle. Vietimme yhden viikonlopun Suomessa, jopa ihanassa Turussakin yhden päivän serkkuni pojan ristiäisissä ja Aboa Vetuksessa, ennen iltalaivalla kotiin lähtöä. Liimasin Aboa Vetuksen kävijätarran puhelimeni kuoreen ja sanoin lapselle, että revin sen pois sitten, kun olemme joskus muuttaneet takaisin Suomeen. Siinä se on edelleen, toukokuussa 2020.

Tämä kuva taitaa olla julkaistuna aiemmassakin tekstissäni, jossa kerron käynnistä Aboa Vetuksessa

…….

Pitkästä virsi kaunis. Monta seikkailua ja tunnetta vielä edessä, vaikka tällöin emme niistä vielä tienneet.

perhe oma-elama lapset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *