Piparinen glögijuustokakku

Tein itsenäisyyspäivän juhliin jälkkäriksi jouluisen juustokakun, jota ainakin herjattiin herkulliseksi. Miksipä en siis postaisi siitä reseptiä, jonka toki löydät myös K-Ruoan sivuilta. Tämä minun resepti on tosin amatöörin kokemuksella kartutettu ja sisältää vinkkejä, jotka prosessissa viisaana tai prosessista viisastuneena totesin hyödyllisiksi.

Tartu siis leivontakulhoihin ja liivatteisiin ennen kuin joulunaika menee ohi, ja loihdi tämä kakku joulupöytäsi loppusilaukseksi.

Tarvitset
Pohjaan

– 150g piparkakkuja
– 75g voita

Täytteeseen

– 4 liivatelehteä
– 2 dl vispi- tai kuohukermaa
– 180 g maustamatonta tuorejuustoa (mutta kukaan ei katso kieroon, jos laitat vähän enemmän)
– 1 dl tomusokeria
– ½ tl kanelia
– ½ tl kardemummaa
– 1 raastettu appelsiinin kuori
– 3 rkl appelsiinimehua

Kiilteeseen

– 4 liivatelehteä
– 1 dl vettä
– 3 dl glögitiivistettä

Koristeeksi Essin Special

– pieni levy suklaata

Valmistus

Aika-arvio: normaalisti vuorokausi, Essi-lisällä kaksi

Pohja ja täyte

1. Murskaa piparkakut. Vinkki: iskin veitsellä piparit isoiksi lohkoiksi ja pistin blenderiin, mutten antanut mennä ihan tohjoksi. Toimi hyvin. Sulata rasva ja sekoita piparimurujen kanssa.

2. Ota irtopohjavuoka (itsellä oli 22cm halkaisija) ja laita leivinpaperi pohjan ja reunojen välyseen. Painele piparimassa vuoan pohjalle tasaisesti ja nosta jääkaappiin jäähylle.

3. Laske kulhoon kylmää vettä ja upota sinne 4 liivatetta. Anna liota 10 minuuttia. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita eri kupossa tuorejuuston sekaan tomusokeri, mausteet ja appelsiinin raastettu kuori. Vinkki: kuori kannattaa varmaan raastaa niin, että se on vielä kiinni appelsiinissa. Itse tein toisin, mikä osoittautui typeräksi ideaksi. Nostele sitten kermavaahto tuorejuustohärdellin joukkoon.

4. Puserra appelsiinista mehut irti ja kuumenna kattilassa. Ota liivatteet kylmästä vedestä, puristele ronskisti ja liuota ne kuumaan mehuun. Jäähdytä liivateseosta hieman ja valuta se sitten täytteen joukkoon samalla sekoittaen.

5. Levitä täyte piparipohjan päälle ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia. Jos olet kiireinen ihminen ja luppoaikaa ei ole rajattomasti, jätä kakku yöksi jääkaappiin ja palaa seuraavaan vaiheeseen toisena iltana. Kakku ei mene miksikään, vaikka joutuukin vartomaan. (Tästä tulee ohjeen ylimääräinen Essi-vuorokausi.)

Kiille

1. Liota 4 liivatetta kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kiehauta sitten desi vettä kattilassa ja lisää puristellut liivatteet kuumaan veteen. Laita toiseen kuppoon glögitiiviste, ja kaada sitten liivateseos glögin joukkoon samalla sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä jääkaapissa silloin tällöin sekoitellen. Seoksen tulee olla mahdollisimman kylmää, vaikkakaan ei hyytynyttä, ennen kakun päälle lisäämistä. Vinkki suoraan K-Ruoalta: jos kiille alkaa hyytyä, voit kuumentaa sitä hieman, jotta se muuttuu uudelleen juoksevaksi.

2. Kun seos on jäähtynyt, kaada se kakun päälle varovasti. Hyydytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mutta mieluiten yön yli.

Koristelu

Voit koristella kakun miten tahansa tai jättää kokonaan koristelematta. Suosittelen kuitenkin tekemään seuraavasti pari tuntia ennen tarjoilua:

1. Sulata suklaata. Asettele leikkuulaudan päälle leivinpaperi ja kaada suklaa leivinpaperille. Tasoita suklaa ohueksi ja kiikuta jääkaappiin tai parvekkeelle kovettumaan.

2. Kun suklaa on kovettunut ohueksi levyksi, leikkaa siitä erikokoisia paloja. Upota palat pystysuunnassa kakkuun haluamallasi tavalla. Itse laitoin ne toiselle reunalle kaaren muotoon (katso kuvat).

3. Vihdoin ja viimein kaiken tämän puurtamisen jälkeen kakku on valmis pöytään.

Minua ei kukaan ole koskaan luokitellut keittiömestariksi, päinvastoin. Tästä saadaan yhtälö: minä onnistuin = sinä onnistut. Ainakaan mikään ei voi kärytä tätä leipoessa.

Hyviä herkkuhetkiä!

– Essi

Kuvat: Laura Manninen (Kotisivut, Instagram)

koti ruoka-ja-juoma