Vauva 2kk – miten meillä menee?

Meillä menee pääasiassa hyvin, mutta tällä hetkellä flunssaisesti. Yli kaksi kuukautta jo vauva-arkea takana ja aika on mennyt nopeasti ja hektisesti. Tuntuu, että vasta nyt on päässyt kunnolla rauhoittumaan äitiyden äärelle. Melko pian synnytyksen jälkeen muutimme uuteen asuntoon ja sitä ennen oli tietenkin asunnon pakkausrumba. Sitten tulikin synnytys ja siitä toipuminen ja vielä viikko synnytyksen jälkeen jouduin leikkaussaliin kohdun kaavintaan, sillä istukan pala oli jäänyt kohtuun. Tämä aiheutti rajun verenvuodon, jonka takia olin melko heikossa hapessa useamman päivän. Sitten tulikin muutto, tavaroiden purkaminen ja asettuminen uuteen kotiin. Sen jälkeen olikin aika järjestää ristiäiset ja kaiken summana koko perhe sairastui flunssaan. On muuten ollut sitkeä ja raju tauti jo viikon verran, mutta olo alkaa koko ajan helpottamaan. Tässä siis kiteytettynä meidän viimeiset kuukaudet.

Vietimme tosiaan 25.9.ristiäisiä ja rakas tyttäremme sai nimekseen Isla Adessa <3. Tuntuu hassulta kutsua häntä omalla nimellään, kun koko ajan on puhunut vain vauvasta. Ristiäiset olivat ihanat ja tilaisuus oli herkkä ja rakkauden täyteinen. Oli ihana saada omat sukulaiset kylään Pk-seudulta Seinäjoelle, kun muuten näemme liian harvoin.

Pidimme juhlat seurakuntatalolla, sillä siellä oli enemmän tilaa kuin kotonamme. Ajattelin, että on myös helpompi pitää ristiäiset muualla, sillä tilan puolesta sai lainata astioita ja kaikille vieraille löytyi istumapaikat. Näin jälkikäteen ajateltuna siinä oli enemmän vaivaa kuin helppoutta ja juhlien järjestäminen aiheutti melko paljon stressiä. Tila piti koristella erikseen, roudata pöytiä ja tuoleja, viedä ruuat tilalle, viedä roskat juhlien jälkeen ja pyörittää tiskit koneessa puhtaaksi.Toki myös ottaa koristeet pois ja laittaa kaikki huonekalut takaisin paikoilleen. Avaimet piti hakea muualta ja siihen päälle vielä ruokien valmistelu ja kaiken vieminen tilalle. Tilasimme myös kukat ja kakun erikseen. Hommaa siis riitti ja olisihan se ollut helpompi kotona organisoida ja koristella, mutta kun vieraita on parikymmentä, pitäisi olla melko iso asunto sitä varten. Juhlat olivat kuitenkin kaikin puolin ihanat ja jos joskus vielä ristiäisiä järjestämme, menevät ne varmasti enemmän rutiinilla kun siitä on jo kokemusta.

Mikä on yllättänyt eniten vauva-arjessa?

Kaksi kuukautta siis olen ollut äiti. Vanhemmuus on tuntunut heti ensi hetkistä luonnolliselta, enkä sitä epäillytkään. Eniten on kuitenkin yllättänyt se tunteiden vuoristorata. Siihen ei voi varautua, kun ei yhtään tiedä miten omat hormonit heittävät ja tunnekirjo on ollut valtava. Kaikki tuntuu varsinkin raskaalta väsyneenä, mutta tieto siitä että aika auttaa kun vauva nukkuu pidempiä pätkiä, on helpottanut itseäni. Nyt kahden kuukauden jälkeen arki tuntuu rullaavan mukavasti. Asiassa kuin asiassa auttaa se kun ”perusteet” ovat kunnossa, eli enää ei tarvitse miettiä miten se vaippa nyt laitetaan ja miten vauva pitää kylvettää. Päivä päivältä myös opin tuntemaan vauvaa paremmin ja tuntuu, että osaan jo lukea hyvin hänen viestejään. Esimerkiksi milloin on nälkä, milloin vaippa märkä yms. Saamme olla kyllä kiitollisia siitä, kuinka perus tyytyväinen vauva meillä on.

Imetys

Toinen yllättävä asia on ollut imetys. Halusin että vauva on täysimetyksellä jos se vain onnistuu ja onneksi on onnistunut vielä tähän asti. Vinkkinä kaikille esikoistaan odottaville, että lukekaa mahdollisimman paljon imetyksestä etukäteen. Eri imetysasennoista, kipeiden rintojen helpottamisesta, tiheän imun kausista, maidon nousemisesta yms. Imetys on valtavan iso ja herkkä asia, joka sitoo äidin lapseen 24/7 kiinni. Vasta näin konkretian kautta sen kokonaisvaltaisuuden on ymmärtänyt. Samaan aikaan se on ihana yhteinen hetki vauvan kanssa, mutta välillä se tuntuu myös raskaalta. On päiviä kun toivoisi, että voi kunpa isäkin voisi ruokkia vauvan. Samaan aikaan en halua antaa ”turhaan” korviketta, sillä  koen äidinmaidon olevan lähtökohtaisesti parasta vauvalle. Välillä on pakko toki pumpata maitoa jos itsellä on jokin pidempi meno, mutta pumppaaminen on myös melko raskasta. Pullot ja pumpun eri osat pitää aina pestä, keittää ja kuivata ja itse pumppaamisessa menee myös oma aikansa. Yritän toki nauttia tästä ajasta mahdollisimman paljon, sillä varmasti nopeammin kuin arvaankaan tulee se vaihe, että vauva syö jo kiinteitä ja silloin ikävöin imetystä.

Kotoa lähteminen

Kolmas yllättävin asia on ollut kotoa lähteminen. Välillä sitä vain jämähtää kotiin, vaikka nimenomaan kotoa poistuminen ja muiden varsinkin samassa elämäntilanteessa olevien tapaaminen piristää valtavasti. Välillä vain on niitä päiviä, kun on huonosti nukuttu yö takana ja päivään herätään vasta klo 12 maissa. Kun on suunnitellut lähtevänsä jonnekin ja saanut itsensä jotenkin lähtövalmiuteen, vauva ilmoittaa nälästä, sen jälkeen vaippa pitääkin vaihtaa, sitten on taas nälkä ja tuntuu ettei sama kaava lopu ikinä. Eihän se oikeastaan lopukaan, jossain kohtaa pitää vain lähteä, vaikka kaikki ei olekaan ”täydellisesti”. Pariin kuukauteen on mahtunut jo useampi kerta kun on ollut esimerkiksi sovittu aika neuvolaan tms ja hikihatussa on pitänyt pakata huutavaa vauvaa autoon kun lähtö on ollut niin haastavaa. Tämäkin helpottuu varmasti rutiinin myötä. Erityisesti itsevarmuutta on tuonut se kun on lähtenyt mammakavereiden kanssa esimerkiksi lounaalle ja huomannut, että kaikki meneekin hyvin, vaikka on imettänyt julkisella paikalla tai vaihtanut vaipan kahvilan vessassa. Jos vauva on alkanut huutamaan on siitäkin selvitty. Voi kuulostaa pieniltä asioilta että miten sellaista voi stressata, mutta kyllä niitä vain stressaa näin aluksi.

Mielenkiinnolla odotan seuraavia kuukausia. Parasta on ehdottomasti ollut vauvan hymyt, pienet naurahdukset ja jokeltelut. Myös se kun näkee puolison kasvavan vanhempana ja miten isän ja tyttären välille muodostuu ihana omanlaisensa suhde. <3

Perhe Lapset Vanhemmuus

Synnytystarina

Terveiset vauvakuplasta! Pienokainen päätti tulla maailmaan 1.8.2021 klo 19.53 ja siitä asti arki ja elämä meidän perheessä on mullistunut täysin. Kirjoittamisesta on vierähtänyt paljon pidempi aika mitä olisin toivonut, mutta mieluummin myöhään kuin ei milloinkaan.

Olen kokenut muiden synnytystarinoiden lukemisen mielenkiintoiseksi, sillä yhtään samanlaista tarinaa ei ole. Raskauden loppuvaiheessa moni kääntää ajatukset lähenevää synnytystä kohden ja sain itse ainakin helpotusta ”synnytys jännitykseen” lukemalla muiden kokemuksia. Varsinkin kun esikoinen on kyseessä, eikä ole mitään hajua mitä odottaa. Kerron siis myös omani – rehellisesti ja kaunistelematta.

Olin käynyt odotusaikana äitiysjoogassa josta sain varmuutta siihen, että kehoni tietää miten tulee toimia h-hetken koittaessa. Olin muodostanut mielikuvan ”unelma synnytyksestä”, joka olisi mahdollisimman luonnollinen ja etenisi omalla painollaan. Toivoin voivani hyödyntää esimerkiksi ammetta kivunlievityksenä ja halusin tehdä olostani mahdollisimman rentouttavan ja turvallisen. Kehoni oli viestinyt useita viikkoja  harjoitussupistuksilla lähenevästä synnytyksestä ja siitä syystä ajattelin, että synnytys käynnistyy kyllä itsestään.

Laskettu päivä kuitenkin meni, eikä mitään tapahtunut. Olo oli turhautunut ja odottava. Laskettuna päivänä neuvolasta laitettiin lähete yliaikaiskontrolliin jossa katsottiin käyrät, eli vauvan sykkeet ja supistusten tilanne. Lääkäri tarkisti ultralla kohdunsuun tilanteen ja kertoi miten tästä edetään. Lääkärin mukaan kohdunsuu oli noin 1cm auki ja synnytys voisi käynnistyä itsestään ihan parissa päivässä. Sain toivoa, että synnytys voisi silti lähteä liikkeelle luonnollisesti, mutta sain normaalien käytäntöjen mukaan kuitenkin lähetteen käynnistykseen kolmen päivän päähän. Olin yrittänyt jo useamman päivän erinäisiä kikka kolmosia, miten synnytyksen käynnistymistä voisi edistää. Siivousta, saunomista, vyöhyketerapiaa..mitä näitä nyt on. Yritin rentoutua kaikin tavoin mutta stressasin kuitenkin sitä, ettei kehoni toimisi luonnollisesti. On muuten vaikea yrittää vain rentoutua, kun ei yhtään tiedä minä hetkenä voi alkaa tapahtua.

Käynnistys

Mitään ei valitettavasti tapahtunut, joten saavuimme puolisoni kanssa varattuna aikana naistenpolille käynnistykseen. Oli lauantai ja sairaalassa oli kiire. Olin kuullut muilta juuri synnyttäneiltä tutuilta jo etukäteen, että sairaalassa on henkilökuntavajetta sekä synnytysruuhka. Jännitin siksi etukäteen sitä, miten paljon sairaalassa vallitseva kiire heijastuu potilaisiin. Käynnistyksessä lääkäri asensi ballongin, eli suolaliuoskatetrin kohtuun. Sen tarkoituksena on edistää luonnonmukaisesti supistuksia ja ballonki putoaa yleensä pois itsestään, jolloin synnytys saattaa lähteä etenemään omalla painollaan. Toimenpide oli nopea ja hoitaja ilmoitti, että voimme lähteä kotiin odottamaan ja  tulla seuraavana aamuna takaisin, jos mitään ei ole tapahtunut sitä ennen. Sain muutaman kipulääkkeen, mutta olisin todella halunnut jäädä jo sairaalaan, sillä kivut alkoivat heti ballongin asettamisen jälkeen. Hoitaja vain ilmoitti, että menkää silti vielä kotiin, sillä kotona ihminen rentoutuu parhaiten. Tästä en ollut samaa mieltä, sillä sairaalassa oloni olisi ollut turvallisempi.

Automatka kotiin oli tuskaa kipujen takia, vaikka matkanteko kesti kymmenisen minuuttia. Kun pääsimme kotiin, itkin hysteerisesti kivusta. Yritin rentoutua jumppapallon päällä ja hengittää syvään, mutta supistuskivut lähtivät heti niin kovina päälle, että lopulta pystyin vain makaamaan sängyssä kippurassa. Huutoitkin puolisolleni, etten selviä sairaalaan takaisin, sillä en pysty kivuiltani liikkumaan. Aloin myös pian vuotamaan verta ja soitin synnärille, että tulemme takaisin. Ehdimme olla kotona ehkä kaksi tuntia. Pääsimme onneksi omalla autolla takaisin sairaalaan ja saimme heti perhehuoneen. Sain kipupiikin ja tens-laitteen ja pystyin lepäämään. Puolisoni jäi yöksi myös sairaalaan ja yöllä kätilö tarkisti kohdunsuun tilanteen. Tarkistuksen yhteydessä ballonki irtosi ja olin onneksi jo 4cm auki. Kaikki kipu ei siis ollut turhaa. Toivoimme, että supistukset säännöllistyisivät ja synnytys alkaisi etenemään vauhdikkaammin. Näin ei kuitenkaan tapahtunut ja seuraavana aamuna kävelimme puolison kanssa sairaalan läheisen järven rannalla. Oli sekin ikimuistoista, mutta pitkä odottaminen taas turhauttavaa.

Synnytyssaliin siirtyminen

Kätilö totesi puolen päivän aikaan, että siirrymme synnytyssaliin ja aloitamme käynnistämään tehokkaammin oksitosiinitipalla. Oksitosiinista olin kuullut kauhutarinoita miten kivut voivat olla paljon voimakkaammat, sillä se on keinotekoinen tapa vauhdittaa synnytystä. En ollut väärässä, vaan kivut todella lähtivät hyvin kovina päälle. Makasin salissa taas käyrillä, kädessä oli tippaletku ja selässä tens-laite piuhoineen. Olo oli kaikkea muuta kuin luonnollinen ja ammeeseen pääsy oli vain kaukainen unelma. Kipu tuntui samalta, kuin alaselkä ja vatsa olisivat puristimen välissä. Supistuksia tuli tiheästi ja kipu tuntui hyvin vaikeasti hallittavalta. Sain kohdunkaulanpuudutteen, joka vei kivut ehkä tunniksi pois. Ilokaasusta ei ollut mitään apua omalla kohdalla, eli pitkälti olin tens-laitteen varassa koko synnytyksen.

Puudutteen yhteydessä lääkäri tarkisti tilanteen ja olin edelleen vain 4cm auki. Lääkäri päätti puhkaista kalvot tässä kohtaa, jotta tilanne etenisi vauhdikkaammin. Lapsivedet menivät siis vasta tässä kohtaa. En voinut ymmärtää, miten tilanne ei ollut edennyt viime yöstä ollenkaan, vaikka kivut olivat olleet useamman tunnin sietämättömiä. Sain kuitenkin levättyä ja syötyä hetken, kunnes kivunlievitys lakkasi kokonaan. Siinä kohtaa puolisoni soitti kätilön paikalle, koska en pystynyt itkultani ja kivuiltani edes puhumaan. Lääkäri tuli laittamaan saman puudutteen uusiksi, sillä se tehosi aiemmin hyvin. Lääkäri kuitenkin totesi, että synnytys oli tosiaan edennyt vauhdikkaasti, sillä olin auennut hieman yli tunnin aikana 4cm > 7cm. Puudute ei kuitenkaan tässä kohtaa enää tehonnut ollenkaan ja jouduin soittamaan hyvin pian kätilön uusiksi paikalle. Olin taas ilman kivunlievitystä.

Äkillisesti tuli erittäin kova vessahätä, mutta kätilö totesi siinä kohtaa että vessaan ei enää lähdetä, sillä olin auennut super nopeasti 7cm>10cm ja vauva oli siis nyt syntymässä. Menin paniikkiin sillä pelkäsin että joudun ponnistamaan vauvan ilman lääkkeitä. Samaan aikaan tuntui jo siltä, että kehoni ponnistaa vauvaa itse ulos, ilman että voin vaikuttaa siihen. Tuntui, etten selviä tästä. Kätilö soitti kiirellisesti anestesialääkärin ja ehdin onneksi saamaan spinaalipuudutteen selkäytimeen. Koko alakroppani meni tunnottomaksi ja kivut onneksi katosivat. Pystyin vihdoin hieman rauhoittumaan ja saliin jäivät enää kätilö ja puolisoni ja nyt oli aika alkaa ponnistamaan.

Ponnistusvaihetta haastoi se, etten tuntenut supistuksia. Kätilö sanoi useamman kerran että kun supistus tulee, ponnista. Sanoin etten tunne mitään, joten mistä voin tietää milloin ponnistaa..Jouduin katsomaan monitorilta milloin supistuskäyrien lukema nousee ja silloin ponnistaa. Ponnistaminen oli paljon rankempaa, mitä olin kuvitellut. Sain tosiaan kaikin voimin työntää lasta ulos ja oma usko meinasi loppua. Onneksi kätilö oli kannustava ja puoliso osasi oikealla tavalla tsempata.Vihdoin vauvamme syntyi terveenä, täyden kympin tyttönä ja ensiparkaisu oli elämämme mullistavin – hyvin tunteikas hetki. <3

Synnytyksen kokonaiskestoksi merkattiin 3h 57min ja ponnistusvaiheeksi 38min. Eli ensisynnyttäjäksi hyvin vauhdikas ja nopea synnytys. Kaikki meni juuri päinvastoin mitä olisin toivonut, mutta lopputulos on pääasia. Terve ja rakas oma lapsi. Itse toivuin synnytyksestä hyvin ja nopeasti ja saan olla kiitollinen kuitenkin kokonaisuudesta. Saimme onneksi vielä perhehuoneen ja vietimme sairaalassa kokonaisuudessaan neljä päivää. Siitä sitten alkoikin täysin uudenlainen arki. <3

Perhe Oma elämä Lapset Raskaus ja synnytys