Sitruuna-marenkipiiras
Leivoin pääsiäisenä yhtä suosikkileivoksistani: iki-ihanaa sitruuna-marenkipiirasta. Murutaikinapohjasta, sitruskiisselisydämestä ja koko komeuden kruunaavasta marenkipäällisestä koostuva piiras onnistuu aina ja on ihanan raikas maultaan. Ohjeen olen napannut herkullisesta Helloillamme-blogista ja he puolestaan Kokkeillaan-blogista, mutta tässä se vielä kertaalleen omilla huomioillani höystettynä:
Sitruuna-marenkipiiras
Pohja:
100 g margariinia (itse käytän yleensä voita)
2 rkl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä
(ripaus suolaa)
Kiisseli:
1,5 dl vettä
2 sitruunan mehu
1 appelsiinin mehu
1,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
3 keltuaista
1 rkl margariinia (tai voita)
Marenki:
3 valkuaista
1 dl sokeria (suosittelen käyttämään erityishienoa sokeria)
(ripaus vaniljasokeria)
Tee ensin pohja: nypi margariini (tai voi) ja kuivat aineet sekaisin. Lisää vesi ja puristele seos taikinaksi. Painele taikina (leivitettyyn) vuokaan. Pistele pohja haarukalla ja paista 200 asteessa 15 minuuttia.
Tee kiisseli sillä välin, kun taikina paistuu: erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita kattilassa vesi, mehut, sokeri ja perunajauhot. Kun perunajauhot ovat liuenneet, lisää keltuaiset. Kuumenna kiisseliä ja lisää margariini (tai voi), kun neste alkaa kuumentua. Sekoita kiisseliä koko ajan hiljalleen ja nosta kattila pois levyltä heti kun kiisseli pulpahtaa kerran. Kiisselistä tulee melko sakeaa.
Vatkaa valkuaiset. Lisää loppuvaiheessa sokeri hiljakseen valutellen ja koko ajan vatkaten.
Pienennä uunin lämpöä 150 asteeseen. Kaada kiisseli piiraspohjan päälle ja levitä huolettomin huiskaisuin päälle marenki. Paista piirasta vielä noin 15 minuuttia. Anna piiraan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.
Sitruuna-marenkipiiras ja kevään airuet eli kirkuvankeltaiset narsissit, siinä vasta keväistä fiilistä kerrakseen!