Piparkakkulatte

Piparkakkulatte

 

Vaikka en itseäni jouluihmiseksi mielläkään, olen ehdottomasti joulumausteihminen. Kanelin, neilikan, inkiväärin ja kardemumman suurena ystävänä pyöräytin jouluisen piparkakkulaten, joka ei sinänsä mikään uusi idea ole, mutta itselläni kyseinen herkku oli vielä maistamatta.

 

Piparkakkulaten kylkeen sopivat joulupiparit

 

Piparilatte lienee eräänlainen jouluversio syksyn trendikkäästä pumpkin spice latesta eli Halloweenin ajan kurpitsapiirakkamausteella tuunattu latte saa nyt väistyä jouluisen kilpailijansa tieltä. Jos siis haluat vaihtelua tavalliseen kahviin, kannattaa kokeilla kupposen ryydittämistä piparkakkumausteilla, maidolla ja joko kandi- tai intiaanisokerilla, fariinisokeri ja siirappi käynevät myös. Luksusversion saat, kun koristelet koko komeuden kermavaahdolla ja ripottelet päälle piparimuruja tai piparkakkumaustetta. Tässäpä kunnon 2in1-kahvi, leivos ja kahvi samassa, täydellisyyttä.

 

Piparkakkulatte (2 annosta)

 

3 dl vahvaa, tummapaahtoista suodatinkahvia

2 dl maitoa

1–2 tl kandisokeria

 2–3 kokonaista, kuivattua neilikkaa

ripaus inkivääriä

ripaus kardemummaa

1 kanelitanko

Päälle:

kermavaahtoa

piparimuruja tai piparkakkumaustetta

 

Kuumenna kattilassa hämmennellen maito, johon on sekoitettu mausteet sekä kandisokeri. Keitä kahvi.

Sekoita kahvi maito-maustesekoitukseen ja kaada lasiin.

Koristele kermavaahdolla ja ripottele päälle piparimuruja tai ripaus piparkakkumaustetta.

 

Piparkakkulatte

 

Melkoisen mukiinmenevä juoma, sanoisinko.

 

hyvinvointi mieli ruoka-ja-juoma diy

Bulguritto

Bulguritto - bulgurista tehty risotto

 

Tabbouleh, lämmin bulgursalaatti, bulguritto – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tämä ohje poikkeaa melko paljon perinteisestä tabbouleh’sta, joten en tiedä, voiko tätä enää siksi kutsua. Oheinen risottoa muistuttava, bulgurista valmistettu versio kun tarjotaan lämpimänä ja joukkoon kipataan vielä fetapalojakin (vegaanisen version saat korvaamalla fetan tofulla). Kenties osuvampi nimi olisikin bulguritto? Joka tapauksessa kyseessä on sattuman ja kokeilujen kautta syntynyt eräs vakioresepteistäni, helppo ja herkullinen arkiruoka, joka valmistuu nopeasti. Suosittelen kokeilemaan, saattaa viedä kielen mennessään!

 

Bulguritto

 

2 dl bulguria

2,5 dl vettä

0,5 rkl oliiviöljyä

½ kasvisliemikuutio

½ sitruunan mehu

ripaus mustapippuria

ripaus cayennepippuria

ripaus paprikajauhetta

pari kourallista papuja (pakastealtaasta)

vettä

1 punainen paprika

1 sipuli tai punasipuli

2–3 valkosipulinkynttä

1 prk fetapaloja (esim. Apetina 10 %)

 

Valmista bulgur paketin ohjeen mukaan, mutta käytä vettä 2,5 dl ja lisää keitinveteen oliiviöljy ja puolikas liemikuutio suolan sijaan. Mausta lopuksi sitruunamehulla, pippureilla ja paprikajauheella.

 

Keitä pavut ja kaada vesi pois. Paloittele paprika ja kypsennä pannulla oliiviöljyssä muutama minuutti. Lisää joukkoon pavut ja pyörittele vielä hetki pannulla.

 

Pilko sipulit ja kuullota niitä hetki. Sekoita paprikapalat, pavut ja sipulit bulgurin joukkoon. Lisää lopuksi fetapalat, jotta ne eivät sula ja hajoa ruoan sekaan. Suosittelen käyttämään esimerkiksi Apetinan 10 % fetapaloja, koska ne säilyttävät rakenteensa ruoassa.

 

Bulguritto - bulgurista tehty risotto

Bulguritto - bulgurista tehty risotto

 

Itse suosin bulguria ruoanlaitossa, sillä se on ravintoainepitoisuuksiltaan esimerkiksi peruspastaa parempi vaihtoehto. Se on myös helppo ja nopea valmistaa ja soveltuu monenlaisiin ruokiin tai lisukkeeksi. Lisäksi pidän sen pienijyväisestä rakenteesta. Ohessa vielä bulgurin ravintoarvoja GoGreenin sivuilta napattuna, proteiiniakin löytyy ihan mukavasti!

 

Ravintosisältö per 100 g:

Energiaa 1500 kJ/ 360 kcal

Rasvaa 1,5 g

   josta tyydyttynyttä 0,2 g

Hiilihydraattia 70 g

   josta sokereita 0,8 g

Ravintokuitua 8 g

Proteiinia 13 g

Suolaa 0,05 g

Magnesiumia 164 mg (26%*)

Fosforia 300 mg (43%*)

 * % päivän saantisuosituksesta

 

Maistuisiko kulhollinen bulgurittoa?

 

Onko bulgur teille entuudestaan tuttu ruoka-aine?

 

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma diy