Retro-omenapiirakka
”Ennen vanhaan” kaikki tuntuivat leipovan omenapiirakkaa syksyisin kotimaisista omenoista. Ei, omenapiirakka ei ollut trendileivos, kuten some-aikakauden ilmiöt macaronseista cupcakeihin ja whoopieihin. Ennen sosiaalisen median kultakautta leivokset olivat vain leivoksia ja hyvältä kuulostavat ohjeet leikattiin lehdistä talteen tai pyydettiin ystäväpiirin jauhopeukaloilta reseptiä itsellekin. Pohdiskelin taannoin leipoessani, onko kyseinen lämpimäinen jäänyt jo aivan unholaan vai leipovatko ihmiset vielä omenapiirakkaa? Päädyin siihen lopputulemaan, että kyseessä lienee kuitenkin yksi klassikkoleivoksista, jotka pysyvät vuodesta toiseen niiden suosikkien listalla, joihin ei koskaan kyllästy.
Ohessa tuttuun tapaani hieman muuntelemani ohje perinteisestä omenapiirakasta, alkuperäisen ohjeen löydät esimerkiksi K-ruoka-sivustolta. Korvasin osan taikinan valkoisesta sokerista fariinisokerilla ja ripottelin päälle pelkästään fariinisokeria tavallisen sijaan. Taikinaan laitoin ripauksen suolaa, koska se mielestäni toimii makeiden omenoiden ja vaniljakastikkeen kanssa ja tuo kontrastia. Vanilliinisokerin sijaan käytin vaniljasokeria.
Omenapiirakka
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
1 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
½ tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 dl piimää
75 g voita tai margariinia
1 kananmuna
Pinnalle:
4–5 hapanta omenaa (mieluiten kotimaista)
1 tl kanelia
2 tl fariinisokeria
1. Pese omenat, poista siemenkodat ja viipaloi omenat. Sulata rasva.
2. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää kulhoon piimä, jäähtynyt rasva ja muna. Sekoita tasaiseksi.
3. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun piirakkavuokaan (halkaisija n. 26 cm) ja asettele pinnalle omenaviipaleet. Ripottele omenaviipaleiden päälle kanelia ja fariinisokeria.
4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.
Taivaallista vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa!