Ladataan...
Everything Beautiful

Miksi lopetin / laitoin tauolle sairaanhoitajakoulutuksen

Pysähdyin miettimään missä näen itseni 5 vuoden päästä. Eli 26-vuotiaana. Oon haaveillut tekeväni muita kuin hoitoalan töitä jossain vaiheessa elämääni. Töitä rupesin tekemään kunnolla 17-vuotiaana, siitä asti olen ollut hoitoalalla töissä. Vaikka pidänkin töistä, haluan oppia jotain aivan uutta. Ja hoitajan töitä kyllä riittää tulevaisuudessakin. Tarkemmin kuin ajattelen sairaanhoitajaksi siirryin melkein laput silmillä, ajattelematta juuri sen enempää. Halusin oppia uutta, yrittäminen kiinnnosti sekä sairaalassa työskentely. Kyllähän lähihoitajiakin työskentelee sairaaloissa, mutta joihinkin yksiköihin haetaan erityisesti sairaanhoitajia. Yksi paikka mihin olisin halunnut oli lasten ja nuorten psykiatria. Paikat ovat usein psyykkisesti rankkoja, osittain fyysisiä sekä edellyttävät hyvää psyykkistä tasapainoa. Kiinnipidoissa isosta kropasta on hyötyä, mitä minulla pituuden ja painon mukaan ei juuri ole :D Usein näillä osastoilla on miehiä sekä vartiojita tämän vuoksi. Mutta en minä sen vuoksi taolle koulua laittanut.

Haaveilin että pääsisin ihan johonkin markettiin töihin, uuden työympäristön ja työtehtävien vuoksi. Moniammatillisuudesta on tulevaisuudessa hyötyä. Kuvittelin itseni työnantajaksi joka etsii myyjää. Henkilö jolla on pelkästään hoitajatöistä kokemusta olisi kakkosvaihtoehtona kuin hakija jolla on edes vähän kokemusta kaupan alalta.

Miksi juuri kauneusala?

Kauneusala on ehkä ala mihin moni tyttö haluaa, mutta uskon että edellisestä asiakaspalvelu ja hyvinvoinnin tiedosta on hyötyä tällä alalla. Asiakaspalvelu on totta kai erillaista ja kauneuden alalla keskitytään eri juttuihin kuin perusterveyden huollossa, mutta luulen että tämä ala voisi olla minulle sopiva. Etsin tietoa ammattinetistä, aikuiskoulutuksista, oppisopimuksista ym. ja keskityin tutkinnon osiin sekä tavoitteisiin. Millaista työ oikeasti on. Minullakin oli ennakkoluuloja, että kosmetologin työ on pinnallista meikkausta, hoitoa yms. mutta on se paljon enemmänkin. Erityisesti tämä Heidi Mantsisen haastattelu vahvisti uskoa siihen että tämä voisi olla (myöskin) se mun juttu!

 

On mulla pari ässää hihassa, että jos tämä ei olekkaan se mun juttu pidemmän päälle. Uskon että kaikenlaisesta kokemuksesta niin hyvistä kuin huonoistakin aina oppii jotain, että mikään ei ole  turhaa ajan kulutusta. Lisäksi vertailin koulutuksia mm. estenomin, maskeerajan sekä kosmetiikkaneuvojan töihin. Suuri kiitos myös teille ammattilaisille jotka ovat tämän alan opiskeluja käynneet :)

Mitä nyt sitten teet ?

Tällä hetkellä olen hakenut moniin myyjän sekä asiakaspalvelutöihin, jotka eivät ole lähihoitajan töitä. Mulla on pari haastattelua ensi viikolla, peukut pystyssä että saisin paikat ! Irtisanoin itseni Helsingin työpaikastani, valmiina ottamaan uudet haasteet vastaan. Lisäksi julkisilla liikkuminen nykyisestä asuinpaikastani oli hankala mm. aamu-ja iltavuoroihin. Nyt keskityn lukemaan kosmetiikan oppikirjoja sekä saamaan töitä :)

​Loppuun lisään vielä kirjavinkkejä Sellainen tyttö sekä Kiltti tyttö jää ilman. Innostavia teoksia toteuttaa omat päätökset ja unelmat, huumorilla. Sekä tädiltäni saatu Unelmien vuosi- kalenteri mikä on ollut ihan mahtava! Musta tuntuu että oon paljon tyytyväisempi ja onnellisempi. Kalenteriin on listattu joka päivälle kolme paikkaa mihin kirjoittaa mistä olla onnellinen tänään. Elämän suuret ilot on pienistä kiinni. Mulla se on esimerkiksi nämä;

Kuvia tupaantuliaisista, reseptien kokeiluista sekä ihan niistä arjen lumoista.

See you soon ! Tänään nimittäin lähdemme risteilemään 2. kertaa tällä viikolla ;) Tällä kertaa matka kohti Viron Tallinnaa !

 

Ladataan...
Everything Beautiful

 

 

 

 

 

 

"Kaikki tai ei mitään"

"Hyvä" ei ole tarpeeksi hyvä (minulle)

​"ihan ookoo /ihan hyvä" (aa eli ei tarpeeksi hyvä..)

​"en mä osaa / en halua tehdä " (eli emmä siis yritä)

Tämmösii ajatuksia mä oon miettinyt suurenosaa mun elämäni aikanani. Siis päässä. En koskaan sanoen ääneen. Ehkä sen takia oon omaksunut jo lapsuudessa murehtia asioita ja epäröidä itseäni. Ja opetellut olemaan kriittinen omiin suorituksiini. Erityisherkkä voisi olla ehkä toinen nimitys, siksi oonkin lukenut mm. Erityisherkkä ihminen ja parisuhde, Tunne Lukkosi yms monia muita ja löydänkin itseni joissain määrin enemmän tai vähemmän.

Uskon että herkkyydellä on osaa siihen miksi tunnolliset ja herkät ihmiset masentuvat muita ihmisiä helpommin. Viime syksynä olin henkisesti aika rikki monesta syystä. Jos lisäsin sen tarinan tähän postaukseen siitä tulisi liian pitkä. Kerron joskus myöhemmin.

Anyway olin alakuloinen ja ahdistunut jonka takia otin yhteyttä koulun terveydenhuoltoon. Lääkäri suositteli minulle SSRI-lääkitystä ja itse halusin päästä juttelemaan ammattilaisille ongelmistani. Psykoterapia olisi ollut liian kallis kustantaa minun itse joten lääkäri suositteli minulle nettiterapiaa.

Nettiterapiaa ? Minähän halusin nimenomaan keskustella ihmiselle. Parin kontrollikäynnin jälkeen olin silti sitä mieltä että kokeillaan. Sain myös uuden diagnoosin ahdistukselleni. Se ei ollut masennus niinkuin vuosia aiemmin. Vaan yleistynyt ahdistuneisuushäiriö. Lyhyesti sanottuna minulla se liittyy/liittyi murehtimiseen sekä ahdistuksen sietoon. Olin viimeisen vuoden aikana saanut paniikkikohtauksia ensimmäistä kertaa elämässäni, mutta ne olivat yleensä tilanteeseen liittyviä esim. Weekend Festivaaleilla yks muija hyökkäs mun kimppuun ihan yllättäen. Mulla oli kovat ennakkoluulot nettiterapian suhteen, miten se muka mua auttaisi jne. mutta tehtävien ja istuntojen avulla oon oppinut erillaisia keinoja säädellä ahdistuksen tunnetta ja tilanteita !

Vasemmassa kulmassa numerot 1-13 ovat istuntoja. Ykkösessä huomaa kuinka korkeaa ahdistusta on tuntenut ja miten se on laskenut viikkojen mennessä. Joka viikko olisi suositeltavaa tehdä 1 istunto. Apua mm. ahdistukseen ilman lähetettä täältä; https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/ahdistuksen_omahoito/Pages/osio1.aspx ja nettiterapiasta täältä https://www.mielenterveystalo.fi/nettiterapiat/terapiaohjelmat/Pages/default.aspx

​Aikaisemmin masennuksesta selviyttyneenä olin ostanut tämmöisen selfhelp-kirjan ja ihmettelin miksi nettiterapian ulkoasu ja sisältö olivat niin samantuntuisia. Nettisivulla sitten huomasinkin tämän tutun tekijän.

Loppujen lopuksi kaikki on niin paljon itsestä kiinni. Meillä voi olla vääristyneitä ajatusmalleja ja olemme liian kriittisiä itsellemme ja toisillemme. Mutta sitäkin voi muuttaa :)

Ladataan...
Everything Beautiful

​Jatkoa edelliseen säästämis postaukseen.

1. Luo tili, jolta et pysty vain sormia näpäyttämällä vaihtamaan rahaa tililtä toiselle. Itse oon lisännyt keikkatöistä ansaitut rahat erilliselle tilille, josta konkreettisesti näen paljonko olen tienannut ja mihin käytän rahat.

2. Opiskelijana ole tarkkana opintopisteistäsi jonka perusteella saat opintorahaa. Jos pisteet jäävät alle Kela muistuttaa "annetusta" rahasta, mutta sen eteen pitää tehdä myös duunia.

3. Tiukalla budjetilla elävällä kannattaa sopia kahvittelua/juhlia ym. kotona tai vaikka kokata yhdessa ruokaa kuin käydä ulkona syömässä.

4. Naisena valitse sopiva ehkäisyväline kondomien käyttön lisäksi. (esim. kierukka Nova T 380 150e /5 vuotta vs. e-pillerit Yazz on noin 12e/kk = 144 e /vuosi

5. Terveenä pysyminen. Jos huolehdit terveydestäsi ehkäiset tulevilta sairauksilta, ruokavaliolla, liikunnalla ym. säästät lääkäri kuluissa. Kaikki sairastuvat joskus vaikka kuinka popsisit mitä ja tapaturmia tapahtuu. Valitettavasti lekurilla käyntikin silti maksaa. Tähän sisältäen hampaiden hyvinvoinnin.

6. Huolehdi tavaroistasi. Esin nahkakenkien- ja laukkujen huolto ja putsaus sekä korkokengissä korkojen uusinta suutarilla.

7. Helsinkiin muuttaessa mua ärsytti se, että keskustassa ilmaisia vessoja on vain tietyissä paikoissa. Esim. kun menin kirjastoon lukemaan Kirjasto 10:ssä wc maksaa euron. Mutta Kaisaniemen ja Pasilassa ne ovat (ja kuuluisivatkin) ilmaisia. Eli jouduin tenttiin lukiessa miettimään mihin kirjastoon menen jos siellä luen sen 4h ja litkin kuitenkin kahvia ja vettä..

Sitten vähän radikaalimpia muutoksia:

8. Muuta yhteen soluun/kämppiksen/kumppanin kanssa.

9. Muuta lähelle markettia, isoissa tavarataloissa on yleensä halvemmat hinnat ja tarjouksia.

10. Hae asuntoa kauemmaksi keskustasta/merenrannoilta/pk-seudulta jossa asunnot yleensä halvempia. Itse maksan nyt alle 400e kun Helsigin Ruskeasuolla 620e yksiöstä. Ja tätä oon varmaan toitottanut aina kun joku kysyy miksi muutin Kehä 3 ulkopuolelle (hah ei se vain sen vuoksi XD)

11. Osta käytettyjä oppikirjoja tai osta välttämättömät uusina ja myy eteenpäin kun et enää niitä tarvitse. Itse ostin n. 300e koulu kirjoja joista yksi oli ainakin täysin tarpeeton..mutta sain hyvän hinnan priimakunnosta !

12.  Sijoita merkkilaukkuun josta pidät. Joku fiksu sanoi että köyhällä ei ole varaa huonoon laatuun, se on totta. On ärsyttävää ostaa uusi tuote joka sitten huonon laatunsa tai kuosinsa vuoksi kuluu/tahriintuu ym. Jokainen itse päättää ostaako sen 30e laukun sitä mukaa kun se hajoo vai satsaako parempaan (ajattomaan laukkuun). Tässäkin on kyse rahasta, tosin pitäähän sitä olla ennen kuin monen sadan laukun saa ostettua..

Tämän vinkin sain Rinna Saramäen kirjasta, Hyvän mielen vaatekaappi (suosittelen kaikille jotka ovat kiinnostuneita lukemaan vaatteiden laadusta ja toimivuudesta)

Toivottavasti joku sai uusia ideoita säästämään rahaa ja sijoitamaan ne johonkin kivaan !

Best wishes, Iida <3

Pages