Special School Visiting at Petrozavodsk

Kävimme erityislasten ja kehitysvammaisten koulussa Petrodzavodskissa. Karjalan tasavallan television kuvausryhmä kävi tekemässä Karjalan tasavallan uutisiin meistä uutisen.

Youtubessa venäjänkielinen versio: 

Youtubessa suomenkielinen versio:

Saavuimme koululle ja koulun rehtori tuli vastaanottamaan meitä. Ensimmäisenä meille näytettiin koulun tekemä video koulun toiminnasta. Videolla näkyi, että koululla panostetaan paljon kulttuurin, taiteen ja itseilmaisun opetukseen. Koulun rehtori oli itse opiskellut Suomessa Lahdessa ja osasi suomeakin vähän. Meillä oli vierailussa englannin kielinen tulkki.

Koulun edustalta.
Koulun sisäpihalta.
Koulun käytävät oli maalattu värikkäiksi
Lasten taideteoksia oli seinillä
Teknisentyön luokassa oppilaat esittelivät teoksiaan

Karjalan tasavallan televiosioryhmä kuvaamassa vierailuamme koululla

Koululla oli myös hierontaluokka. Ei Suomessa peruskoulussa ole mitään hierontaluokkia! Aivan mahtavaa ajatella, että oppilaat pääsevät hierottaviksi koulussa. Susanne otti minusta ja Helenasta kuvan  hierontaluokassa.

Oppilaat olivat harjoitelleet aivan huikean esityksen meitä varten. Emme olisi voineet kuvitellakaan ennen vierailua mikä meitä siellä odottaa. Tuli taas kerran huomattua  venäläisten vieraanvaraisuus. Lapset lauloivat, soittivat soittimia, tanssivat ja juontajakin oli oppilas.

Katsoimme esityksiä aivan haltioituneina. Esitykset olivat aivan todella taidokkaita! Koulussa on tuotu lapsista kyllä parhaat puolet esille ja korostettu heidän osaamistaan erityisellä tavalla. Tästä voitaisiin Suomessakin ottaa mallia! Ei vietäisi kaikkia samaan muottiin, vaan korostetaan lasten henkilökohtaista erityisosaamista ja mielenkiinnon kohteita.

Oppilas soittaa pianoa
Lapset esittivät meille meduusatanssin
Kansantanssia oppilas ja opettaja tanssimassa
Lapsi soittaa pianoa

Nyt tuli meikäläisen idolit lavalle! Meinasin saada jonkun halvauksen suurin piirtein, kun tajusin, että KOIRAT OVAT TÄÄLLÄ! Apua mikä ihana yllätys! Rajavartijat esittivät temppuja koiriensa kanssa. Siis herranjestas  mitä ihanuuksia! Kuvasin kaikki koirien temput videolle, niin voin opettaa niitä temppuja kotona omalle koiralleni. Koirien temput olivat niin hauskoja. Erityisesti kettuterrierin tarinallinen temppuosuus oli aivan uskomaton.

Apua, kun meinaa alkaa itkettää tätä kirjoittaessa. 😀 Menen näköjään koirista ihan sekaisin. Olen Suomessakin katsonut koiravideoita Petroskoista ihan innoissani.

Nämä rajavartioiden koirat olivat käyneet koululla aiemminkin ja lapset rakastavat niitä! Kaikki rakastavat koiria! Lapset saavat koiraterapiaa ja koirat rakastavat tehdä temppuja.

Labradorinnoutaja näyttää temppunsa
Tämä rajavartija rajakoiransa kanssa oli ajanut Kostamuksesta asti esiintymään meille!
Tämän rajavartijan koiransa kanssa tapasimme jo Husky Moassa esittelemässä koiran temppuja
Kaikki yhdessä esiintymässä
dav
dav
dav
Tämä rajavartija oli ajanut koiransa kanssa Kostamuksesta asti esiintymään meille!
Värtsilän rajalta sama rajavartija ja rajakoira, jonka tapasimme Husky Moassa esittelemässä koiran taitoja
Kaikki yhdessä esiintymässä
Lapset hyökkäsivät rapsuttamaan yhtenä isona laumana. Tässä olisi mielestäni voinut toimia toisin, että lapset olisivat tulleet pienemmissä ryhmissä rapsuttelemaan. Vaikka koirat ovat tottuneet käsittelyyn, ei se ole koirasta mukanaa, jos 150 lasta hyökkää rapsuttelemaan
Taitaa olla yhtä koirahulllua porukkaa kuin allekirjoittanut
Lapset villiintyivät koirista ihan totaalisesti

Jopa minulla (joka liikutun vain eläimistä) kostui silmät, kun kuulin, että he olivat järjestäneet kaiken meitä varten! Uskomattoman sydämellisiä ihmisiä! He kertoivat, että vaikka Karjalan tasavallassa ei kaikki asiat ole yhtä hyvin kuin Suomessa eikä ole rahaa tehdä samalla tavalla kuin Suomessa, niin siellä tehdään kaikki sydämestä. Rahaa ei ole, mutta keinoja siitäkin edestä. Se tuli kyllä huomattua!

Vieläkin muistellessani tuota erityiskoulun vierailua, meinaa alkaa itkettää. Se oli jotain niin liikuttavaa. En voi katsoa edes nuita Youtube-linkkejä liikuttumatta. Osakseen tähän vaikuttaa se, että itselläni on kehitysvammainen setä, joka on myös saanut oikein erityisen läheisen perheen ja hyvät olosuhteet. Hän on matkustellut perheen kanssa ympäri maailmaa ja saanut muutenkin kaikkea sellaista mitä ei välttämättä ihan kaikki kehitysvammaiset saa. Hän on etuoikeutettu.

Tämän takia minua niin liikutti, että sain nähdä miten hyvät olosuhteet näillä lapsilla Petroskoissa oli. En nimittäin olisi ihan uskonut, että rajan takana nään tällaista kohtelua erityislapsille ja kehitysvammaisille. Se mitä näimme oli aivan uskomatonta ja erityislaatuista. Siitä jäi hyvä mieli. En välttämättä haluaisi edes tietää mitä jossain maailman kolkassa voi olla kehitysvammaisten kohtelu, sitä en varmaankaan kestäisi.

Tuolla politiikan kentällä pyöriessäni päätöksenteossa esimerkiksi Ylä-Savon Soten ylimmässä päätöksenteko elimessä yhtymävaltuustossa sekä Iisalmen kaupungin eri päätöksenteko elimissä, maakunnallisissa päätöksentekoelimissä tai Ylä-Savon Seurakuntayhtymän ylimmissä päätöksentekoelimissä kannan tämän matkan oppeja ja muistoja mukanani sydämessä ja tuon varmasti puheenvuoroissani näitä esille. Esimerkkejä Venäjältä! Päätöksentekoelimet täälläkin Pohjois-Savossa ovat täynnä kaavoihin kangistunutta eläköitynyttä porukkaa, joille Venäjä on kirosana. Siksipä sopiikin käyttää esimerkkejä Karjalasta päätöksenteon tukena.

Minä olen nuori nainen ja tuon tuoreita näkökulmia maailmalta päätöksentekoon ja vaikuttamistyöhön.  Siksi matkustelen opiskelun tiimoilta paljon. Maailmankuva jää melko pieneksi, jos vain kotinurkilla pyörii. Hyvästi konservatiiviset peräkammarin päätöksentekijät. Se on otettava silmä käteen ja katsottava maailmaa. Nuorella silmällä onneksi näkee vielä kaiken lisäksi paremmin. Eikä tarvitse matkustaa kuin itärajan taakse. Ei siellä ole kaikki huonommin. Raha se ei ratkaise kaikkea. Se pitäisi muistaa myös päätöksentekijöiden Suomessa. Keinoja on monia.

Kukapa täällä hyvinvoivassa Pohjois-Savossa voisi aavistaa, että hyvinvointia löytyy köyhästä Karjalan tasavallasta petroskoilaisesta kehitysvammaisten ja erityislasten koulusta? En usko, että kovin moni. Pidämme omia suomalaisia kehitysvammaisille ja erityislasten palveluja maailman huippuina. Ne varmasti sitä ovatkin, mutta meidän pitäisi enemmän muistaa, että kaiken takana ovat työhönsä ottautuvat työtä sydämellään tekevät työntekijät, kuten tässä petroskoilaisella erityiskoulussa.

Itselleni tämä matka oli erityisesti pohjois-savolaisena vaikuttajana tärkeä, koska vaikutan päätöksentekijänä Ylä-Savon Sotekuntayhtymässä ihmisten, eläinten ja ympäristön asioihin ylimmällä tasolla sosiaali- ja terveysalan paikallisissa kunnallisissa organisaatioissa. Nyt minulla on valtavasti eväitä repussa tähän vaikuttamistyöhön. Niin se vaan matkailu avartaa.

Menimme opettajen huoneeseen vielä kahvipöydän äärelle. Savonian sosionomiopiskelijat itkivät, rajavartijat itkivät ja Petroskoin yliopiston opettajatkin itkivät. Petroskoin yliopiston opiskelijoita ei ihan itkettänyt. 😀 Minua ei itkettänyt, koska en ole helposti fyysisesti herkistyvää sorttia. Jos herkistyn, se ei päälle päin näy. Oli se vaan niin liikuttavaa! Tekisi mieli lähettää joulukortti Jouluna tuonne koululle. Tuli niin hyvä mieli tuosta vierailusta.

Me opiskelijat kilpaa esiteltiin omien koiriemme kuvia rajavartijoille ja kyseltiin kysymyksiä. Minä esittelin rajavartijoille oman koirani Vilin kuvia. He kehuivat Viliä miten iso ja roteva poika hän on. 😉 Ihan parasta oli, että pääsimme kyselemään rajavartijoilta kaikenlaista koirien koulutukseen liittyen. Saatiin tärkeää tietoa. Kaikista ihaninta oli kuulla, että koirat ovat rajavartijoiden omia koiria ja ne elävät heidän kotonaan ja ovat perheenjäseniä. Rajavartija, jolla on berninpaimenkoira, kertoi, että hän pitää vain yhtä koiraa, koska haluaa antaa sille kaiken huomion.

Rajavartijoiden tapaamisesta oli todella paljon hyötyä. He kertoivat muun muassa miksi rajalla käytetään pääasiassa luppakorvaisia koiria. Syy siihen on se, että monet ihmiset eivät koe luppakorvaisia koiria niin uhkaavan näköisenä kuin pystykorvaisia koiria. (Itsehän pidän kaikkia koiria suloisina enkä yhtään uhkaavan näköisinä, joten en samaistu tähän.)

Ihanaa oli myös kuulla se, ettei rajavartiokoiran rodulla/roduilla ole mitään väliä. Tarkeintä on koiran ominaisuudet. Rajavartioissa voi toimia mikä tahansa koira, kunhan se on ominaisuuksiltaan sopiva työhön.

Petroskoin yliopiston opiskelijat olivat tehneet mansikka- ja kirsikkapiirakkaa. Pöydässä oli myös keksejä ja karkkia
Koulun väki kestitsi meitä Savonian väkeä, Petroskoin yliopiston väkeä ja rajavartioita
Mietteliästä porukkaa
Ihana, upea, värikäs koulu!
Vladimir Putin seinällä
Neitokaisia hymyilytti koulun pihalla! Olihan vierailu aivan mahtava! Kuvassa Helenan kanssa

Koulurakennus ei ollut yhtä hyvässä kunnossa kuin suomalaiset koulurakennukset. Koulu oli kuitenkin tehty lasten näköiseksi ja siitä voisi Suomessakin ottaa mallia. Seinät olivat värikkäitä ja lasten kuvataidetta ja tekstiilitaidetta sekä teknisentyön tuotoksia oli laitettu esille. Suomessa paloturvallisuusmääräykset kieltävät joitakin asioita, mitä Venäjällä taas oli sallittu, joten tässä kohtaa ei voi verrata täysin keskenään suomalaisia ja venäläisiä kouluja.

Lapset olivat tehneet teknisentyön luokassa koulussa leikkiaseita. Kulttuurieroja, nimittäin suomessa ei varmaankaan sallittaisi leikkiaseiden tekemistä koulussa. Itselläni ei ole asiaan oikein mitään mielipidettä onko se puuttumisen arvoinen asia, jos lapset leikkivät aseilla. En ole miettinyt tarkemmin.

Hauskaa oli nähdä miten hienosti lapset pukeutuivat kouluun. Luulin ensin, että lapset ovat pukeutuneet meitä varten niin hienosti, mutta Helena selitti minulle, että lapsilla on tapana pukeutua Venäjällä kouluun siististi.En tiedä onko se hyvä vai huono asia, että kouluun pukeudutaan siististi, koska se estää lapsia rymyämästä ulkona, jos ei ole vaihtovaatteita ja pukeutumiseen liika huomion kiinnittäminen saattaa aiheuttaa ulkonäköpaineita lapselle. Ei lapsilla tarvitse olla ulkonäköpaineita.

tyo-ja-raha vastuullisuus opiskelu lapset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *