Bedroom Details

Fabulous Things

Viime viikolla oli sen verran kylmät ilmat, että oli tullut aika vaihtaa sänkyyn lämpimämmät untuvapeitot. Silkkipeitot saivat väistyä varastoon säilöön odottelemaan kevättä. Silkkipeitot olivat tarkemmin esillä tässä Bedroom Details -jutussa. Itse käytän makuuhuoneessa vain luonnonmateriaaleja ja untuvatuotteet ovat minusta arjen luksusta. Keräsinkin tähän juttuun hieman tietoa untuvapeittojen ominaisuuksista ja niiden hoidosta. Liinavaatteiden eri materiaaleista voit lukea tarkemmin tästä Bedroom Details -jutusta.

Untuva - kevyttä ja pöyheää
Nokoset pehmeän untuvapeitteen alla – sitä tunnetta on vaikea voittaa! Sanotaan, että untuva hengittää: se tarkoittaa, että untuvapeite päästää lävitseen iholta haihtuvan kosteuden. Se myös siirtää tehokkaasti pois ylimääräistä lämpöä, mutta säilyttää kuitenkin juuri sopivan lämpötilan kehoa lähinnä olevassa ilmakerroksessa. Tavallisimmat untuvatyypit ovat hanhen- ja ankanuntuva. Hanhenuntuva on pehmeämpää, ja sitä pidetään hieman ankanuntuvaa ylellisempänä materiaalina. Monissa peitteissä ja tyynyissä on untuvan lisäksi myös höyhentä. Peite, jonka täytteessä on enemmän untuvaa kuin höyhentä, on ilmava ja siksi myös lämpöinen. Sama koskee myös tyynyjä. Jos haluat kiinteämmän, napakan tyynyn, silloin kannattaa valita tyyny, jonka täytteenä on enemmän höyhentä ja vähemmän untuvaa. 

Meillä on käytössä keskilämpimät untuvapeitot, joissa on täytettä 600g. Täyteessä on 90% untuvaa ja 10% höyhentä, joten peitto on todella muhkea ja lämmin.Peitot ovat Hemtexin mallistosta. Näiden untuvapeittojen alle on ihana hautautua, kun lämpötila laskee ulkona pakkaselle. Nämä peitot ovat sen verran lämpimät, että niitä käytetään vain talviaikaan. Keväälle ja kesällä käytetään silkkipeittoa tai ohutta kesäuntuvapeittoa.

Untuvatuotteita pitää tuulettaa ja ravistella säännöllisesti. Vältä kuitenkin tamppaamista ja imurointia. Untuvatuotteita ei tulisi peittää päiväpeitteellä välittömästi yöunien jälkeen, koska silloin untuva ei voi hengittää yön aikana vartalosta haihtunutta kosteutta pois tehokkaasti. Untuvatuotteet voidaan konepestä 60 asteessa, käyttäen puolta normaalista pesuainemäärästä. Untuvatuotteiden pesussa ei tule käyttää huuhteluainetta. Seuraa tuotteen hoito-ohje-etiketin pesuohjeita.

On erittäin tärkeää rumpukuivata untuvatuotteet pesun jälkeen. Käytä rummussa tennispalloja, ravista tuotetta silloin tällöin ja jatka kuivaamista. Nämä toimenpiteet auttavat untuvia ja höyheniä pysymään ilmavina ja kuivattavat peitteet ja tyynyt huolellisesti. Jos haistat hennon märän untuvan tuoksun, ei tuote ole vielä kuiva. Jatka kuivattamista kunnes tuote on sisältä asti täysin kuiva ja tuoksuu raikkaalta. Jos huollat untuvatuotettasi oikein, se säilyy hyvänä pitkään. Untuvatuotetta ei tule pestä useammin, kuin 3-4 kertaa vuodessa, sillä untuvan luonnolliset ominaisuudet voivat mennä pilalle.

Lähde: www.hemtex.fi

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.