Home Details

Fabulous Things

Kuten viime viikolla teille kerroin, että ostin orkidean koristamaan meidän olohuonetta. Tästä voit lukea lisää tästä Livingroom Details -jutusta. Orkidea on sellainen kukka, jotta emme ole saaneet pidettyä aikaisemmin hengissä. Toivottavasti tällä kertaa saamme nauttia sen kukinnasta mahdollisimman pitkään. Otankin ilomielellä vinkkejä vastaan, millä keinoilla orkidean saa kukkimaan mahdollisimman pitkään. Keräsin tähän hieman tietoutta ja hoito-ohjeita, joita löysin Suomen Orkideayhdistyksen sivuilta.

Perhosorkidea tarvitsee hieman enemmän valoa kuin tavallinen viherkasvi, mutta suoraan auringonpaisteeseen sitä ei pidä laittaa. Lyhyestä aamu- tai ilta-auringosta ei ole haittaa. Hyvä valinta on itä- tai länsi-ikkuna, johon tulee runsas hajavalo. Älä siirtele kasvia turhaan paikasta toiseen, se haittaa kasvin viihtymistä ja hidastaa uuden kukinnan alkamista. Normaali 20 – 23 asteteen huonelämpö on perhosorkidealle sopiva. Ammattikasvattajat pitävät taimivaiheen perhosorkideat kasvun nopeuttamiseksi 27 - 32 asteen lämpötilassa, mutta näin korkeassa lämpötilasa ne eivät kuki. Lämmin alusta on eduksi viihtymiselle. Vetoa perhosorkidea ei siedä.

Perhosorkidea kestää melko hyvin kuivuutta, sillä se kykenee varastoimaan jonkin verran vettä lehtiinsä ja juuriinsa. Varsinainen juuri on vain ohut säie paksun ja vettä imevän juuripurjeen sisällä. Kastelun idea on kyllästää tämä juuripurje vedellä. Läpinäkyvä ruukku helpottaa tilanteen arviointia. Kuiva juuri on hopean harmaa ja itsensä vettä täyteen imenyt juuri on kirkkaan vihreä (kuvat oikealla). Odota siis niin kauan kun juuri hopeoituu. Upota sitten koko ruukku  hetkeksi kädenlämpöiseen veteen kunnes vesi on imeytynyt juuriin ja niiden väri on muuttunut jälleen vihreäksi. Voit kastella myös päältäpäin kannusta vettä kaatamalla, mutta on parempi kastella kerralla kunnolla ja antaa alustan sitten kuivahtaa. Jos ruukku ei ole läpinäkyvä, opettele tunnistamaan kastelutarve ruukun painosta.

Kasteluväli on normaalisti viikosta kahteen. Katso sopiva väli kuitenkin juurista eikä kalenterista. Siihen vaikuttavat mm. huonelämpötila, valon määrä, purkin koko ja kasvualustan tiiviys. Liian harva kastelutahti on yleensä parempi kuin liian tiheä.  Suomalainen hanavesi on yleensä hyvälaatuista, joten,sadeveden kerääminen tai lumien sulattelu on harvoin tarpeen. Perhosorkidea kestää hyvin sen kalkkimäärän, jonka vesijohtolaitokset lisäävät putkistoon. Veden seisottamisesta ei ole hyötyä.

Perhosorkideoita ei tarvitse sumutella. Kaikkein kuivimpana talviaikana siitä saattaa olla hyötyä, mutta varo, ettei vettä jää lehtihankaan. Tämä mädännyttää herkästi uuden lehtiverson. Haihduttavasta vesiastiasta kasvien alapuolella saattaa olla hieman apua kuivana talviaikana.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.