Kitchen Details

Fabulous Things

*Blogiyhteistyö

Osallistuin toissa viikonloppuna Decanterin kutsumana Riedel Veritas -viinilasitastingiin*. Halusimme hieman virkistää muistiamme ja kerrata tastingin oppeja, joten järjestimme kotona pienen viinitastingin uusilla Veritas -viinilaseilla. Veritas -sarjan lasit ovat Riedelin uutuustuote, jossa yhdistyy Riedelin vuosien tieto ja taito lasinpuhallustekniikasta ja lasin muodon vaikutuksesta viininautintoon. Veritas -viinilasien sanotaan olevan parasta mitä viineille voidaan tarjota. Veritas -sarjan lasit ovat näyttävän juhlallisia ja kookkaita. Ne ovat 15% pidempiä, kuin suositun Vinum -sarjan lasit. Kuitenkin pidemmästä ulkomuodostaa huolimatta, Veritas -sarjan lasit ovat 25% kevyempiä ja sirompia kuin Vinum -sarjan lasit. Viinilasit on valmistettu lyijykristallista ja ne ovat konepestäviä.

Riedelin filosofia on muotoilla viinilasit korostamaan viinien parhaita ominaisuuksia. Tämän vuoksi Riedel on muotoillut eri rypäleille sopivat lasit. Uudesta Veritas -sarjasta löytyy kymmenen erilaista viinilasia, josta löytyy lasit puna- ja valkoviineille sekä samppanja/kuohuviineille. Tässä jutussa on esillä kolme erityyppistä punaviinilasia: New World Pinot Noir, Old World Syrah ja Cabernet. Viinilasin muodon ja suuaukon perusteella viini ohjautuu suussa eri kohtiin kieltä, jolloin aistimme viineistä eri ominaisuuksia. Tätä voi helposti testata nauttimalla vettä eri viinilaseista ja tunnustella mihin kohtaan suuta ja kieltä vesi kussakin viinilasityypissä ohjautuu. Esimerkiksi Cabernet -viinilasin korkean maljaosan ansiosta viini virtaa kovalla nopeudella suun takaosaan, kun taas New World Pinot Noir -lasin kaareva reuna ohjaa viinin kielen etuosaan.

Otetaan ensimmäisenä tarkasteluun näyttävä Veritas -sarjan New World Pinot Noir lasi, jonka kookas malja antaa tilaa viinille kehittyä. Tätä lasia suositellaan erityisesti hapokkaille ja marjaisille punaviineille. Tämä lasi soveltuu myös Rosè -shamppanjoiden nautiskeluun. Tämä oli minulle todella mieluinen yllätys! Suuren maljan ansioista viini avautuu ja ulospäin kääntyvän reunan ansiosta viini ohjautuu kielen etuosaan. Näin lasi korostaa viinin hedelmäisyyttä. Lasin näyttävä koko ja muoto antaa juhlavuutta kattaukseen kuin kattaukseen! Lasi on kumminkin yllätävän kevyt kädessä.

Keskimmäinen laseista on Old World Syrah, joka on muotoiltu tuomaan esille Syrahin paahteisuutta ja mustia oliiveja. Lasin kuvaillaan tuovan esiin viinin samettisen ja tasapainoisen rakenteen. Lasin muodon ansiosta tanniinit sulavat hedelmäisyyteen ja ilmenevät enemmän makeana kuin karvaana makuna. Oikean puoleinen lasi on Cabernet, jonka iso maljaosa antaa tilaa viinille avautua. Korkean maljaosan ansioista viini ohjautuu suun takaosaan, jolloin vältetään tanniinien osumisen suun herkkään etuosaan. Leveä suuaukko tuo myös raikkautta raskaaseen tammiseen viiniin. Onneksi joku on miettinyt nämä asiat valmiiksi, niin itse voi vain keskittyä viinin nauttimiseen. Oikeanlainen viinilasi todellakin vie lempiviinisi aivan uudelle tasolle. 

Aikaisemmin syksyn alussa pääsin testaamaan Riedel Vitis -sarjan kauniita Riesling -laseja, josta voit lukea lisää tästä Kitchen Details -jutusta.

Decanter järjestää jälleen Riedel -tastingin 13.11 Ritarihuoneella. Suosittelen lämpimästi näitä tastingeja, sillä näistä saa paljon mielenkiintoista tietoa viinilaseista ja viinin nauttimisesta. Ainakin minulle on Riedelin kautta avautunut aivan uusi viinimaailma. Näiden tilaisuuksien kautta saa myös kerättyä viinilasivalikoimaa, nimittäin tastingissä käytetyt lasit saa kotiinvietäväksi. Tällainen tasting on esimerkiksi kiva idea kaveriporukan illanviettoon tai antaa lahjaksi läheiselleen. 

* Tasting saatu blogiyhteistyön kautta

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.