Juomaa simasuille
Vappu on tulossa.
Siihen liittyen pitää kertoa, että olen suuri kotitekoisen siman ystävä. Huolimatta rakkaudestani simaa kohtaan olen valmistanut sitä itse vain kahdesti yli 30-vuotisen elämäni aikana. Se toinen kerta on ollut tällä viikolla. Koska onnistumiseni simanlohtijana oli huippuluokkaa silloin ensimmäisellä valmistuskerralla, luotan myös nyt kykyihini sataprosenttisesti. Lopputuloksesta en pysty vielä sanomaan juuta eikä jaata, sillä olen pullottanut simat vasta tänään ja vienyt ne kellariin tekeytymään.
Johtuen lyhyestä historiastani simanvalmistajana minulta ei toistaiseksi löydy luottoreseptiä kyseisen juoman tekemiseen. En muista, mitä ohjetta käytin ensimmäisellä kerralla. Luultavasti sitä samaa, johon turvauduin nyttekin ja joka löytyi kätevästi fariinisokeripaketin kyljestä. Samainen ohje on näköjään netissäkin. Sävelsin sitä hiukan lisäämällä mukaan sitruunankuorta. Ohjeesta saa neljä litraa simaa, meille tosin riitti vain puolikas määrä.
Perinteinen vappusima
- 4 l vettä
- 250 g fariinisokeria
- 250 g taloussokeria
- 1-2 sitruunan mehu
- 1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
- sokeria, rusinoita
Tee näin:
- Pese sitruunat hyvin käyttäen harjaa ja kuumaa vettä.
- Irroita kuorimaveitsellä sitruunoista keltaista kuoriosaa. Varo ottamasta mukaan valkoista kuorta.
- Halkaise tämän jälkeen sitruunat ja purista niistä mehu.
- Mittaa sokerit ja laita ne sopivankokoiseen astiaan. Lisää joukkoon sitruunoiden kuoripalat.
- Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä kylmänä.
- Kaada joukkoon sitruunamehu ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
- Ota seoksesta noin desin verran nestettä, liuota hiivanokare siihen ja kaada takaisin seokseen.
- Anna seoksen käydä kannen alla huoneenlämmössä noin vuorokauden ajan. Pyöräyttele sitä kauhalla aina silloin tällöin.
- Pullota sima seuraavana päivänä. Laita pulloihin ensin 1 tl sokeria ja muutama rusina. Kaada sima tämän jälkeen mukaan.
- Älä laita korkkia liian tiukalle, sillä paine kasvaa pullossa käymisen edetessä.
- Siman valmistusaika on viileässä vajaa viikko, huoneenlämmössä taas kolmisen päivää. Juoma on valmista, kun rusinat nousevat pullossa pintaan.
- Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa valmistumisesta.
Jos haluat valmistaa tummaa simaa, korvaa osa tai koko määrä taloussokerista fariinisokerilla. Eli mitä enemmän fariinisokeria, sitä tummenpaa juomaa saat.
Sitten ei muuta kuin sormet ristissä odottamaan siman valmistumista. Toivon mukaan maistiaisia saisi jo päivää tai pari ennen vappua.
:)