Sitruunalla höystetty parsapasta
Olen tänä keväänä ollut sangen laiska tarttumaan ruokakaupassa vihreisiin parsanippuihin. Verrattuna vuodentakaiseen otteeni on ollut lähes tulkoon mitään sanomaton. Viime keväänä innostuin nimittäin valmistamaan parsaa viikottain. Entä tämän kevään saldo sitten? Ei ole vaikea laskea: vaivaiset kaksi parsa-ateriaa on tullut väsättyä. Toisella kerralla tein munakkaan ja toisella pastaa. Ajattelin nyt sitten laittaa tuon pastareseptin jakoon.
Käyttämäni ohje perustuu täältä löytyvään reseptiin, jota olen muokannut omien mieltymyksieni mukaan. Vaihtelen ainesosia riippuen siitä, haluanko pastaan mukaan paahdettuja pinjansiemeniä vai kermassa haudutettua shalottisipulia. Kumpikin vaihtoehto toimii erinomaisesti, en ole tosin koskaan vielä kokeillut laittaa samalla kertaa sekä sipulia että pinjansiemeniä.
Viimeisimmässä parsapastassa lisukkeena oli kermassa haudutettua shalottisipulia.
Sitruunainen parsapasta (3 annosta)
- 1 nippu (500 g) tuoretta vihreää parsaa
- 250 g tuore- tai kuivapastaa
- (0,5 dl pinjansiemeniä)
- 2 shalottisipulia
- 2 dl kermaa
- 3 rkl (luomu)sitruunamehua
- 1,5 tl (luomu)sitruunankuorta raastettuna
- 2 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
- 1 dl raastettua parmesaania
- voita
- suolaa
- mustapippuria
Tee näin:
- Huuhtele parsat. Leikkaa alaosasta puumainen kanta pois (noin pari senttiä). Kuori parsat halutessasi.
- Leikkaa parsatangot suunnilleen viiden sentin pituisiksi.
- Keitä parsa kypsäksi (noin 2-3 minuuttia) suolalla maustetussa vedessä. Siirrä parsapalat tämän jälkeen kylmään veteen odottamaan.
- Jos haluat käyttää pinjansiemeniä, paahda niitä hetki liedellä ja siirrä tämän jälkeen syrjään.
- Vaihtoehtoisesti jos haluat tehdä sipulikastikkeen, silppua shalottisipulit hienoksi ja kuulota niitä voissa, kunnes ne pehmenevät. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Lisää sipulien joukkoon kerma ja raastettu sitruunankuori. Hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuttia. Lisää joukkoon 2 rkl sitruunamehua ja ota pois liedeltä.
- Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti. Valuta pasta tämän jälkeen siivilässä ja kaada takaisin kattilaan.
- Jos olet tehnyt sipulikastikkeen, lisää se pastan joukkoon, samoin parsat ja ruokalusikallinen sitruunamehua. Lämmitä vielä miedolla lämmöllä, jotta pasta on varmasti kuumaa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää lopuksi oliiviöljy sekä parmesaaniraaste. Mausta vielä tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
- Jos käytät paahdettuja pinjansiemeniä, lisää ne keitetyn pastan joukkoon, samoin parsat, raastettu sitruunankuori (1,5 tl) ja sitruunamehu (3 rkl). Lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes pasta on kuumaa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää oliiviöljy sekä parmesaaniraaste. Mausta tarvittaessa pippurilla ja suolalla.
- Tarjoile välittömästi. Annoksen päälle voi ripotella lisää parmesaaniraastetta.
* * *
Parsakausi on vielä meneillään, sillä huomasin niitä vihreitä nippuja olevan tarjolla käydessäni eilen ruokakaupassa. Yhtäkään ei tullut kiikutettua kotiin asti tälläkään kertaa. Mutta seuraavalla reissulla ostan, sillä olen suunnitellut tekeväni parsapastaa nyt tulevana viikonloppuna.
:)