Ahvenanmaan pannukakku

Jääkaappiin oli jäänyt vajaa litra muutaman päivän vanhaa maitoa. Päätin hyödyntää sen tekemällä pannukakkua – kun kerta on talvikin. Minusta pannukakut sopivat parhaiten juuri talviaikaan. Nämä taitavat tosin olla niitä makukysymyksiä, nimensä mukaisesti. Saattaahan joku toinen hyvinkin tykätä haarukoida suuhunsa pannukakkua keskellä kesän kuumimpia helteitä.

Tein siis pannukakun, mutta en sitä tavallista perinteistä. Mieli teki enemmän Ahvenanmaan pannukakkua, johon laitetaan riisipuuroa ja kardemummaa. Se on ehkä jonkin verran mutkikkaampi tehdä ja enemmän aikaa vievä, mutta vaiva kannattaa: tämä pannukakku maistuu monin, monin kerroin paremmalta ja herkullisemmalta tavalliseen versioon verrattuna.

Jos keittiön kaapissa sattuu löytymään ylimääräistä puuroriisiä, joka on jäänyt joululta ja jota ei muuten tule käyttäneeksi (kuten meillä), Ahvenanmaan pannukakku on oiva keino päästä eroon riisistä. Olen lukenut, että pannukakkuun käytetään myös mannapuuroa. En ole koskaan kokeillut, mutta sekin kuulostaa yhtä hyvältä.

Tekemääni pannukakkua voi kutsua myös spelttiseksi Ahvenanmaan pannukakuksi, sillä käytin jauhoina ainoastaan spelttijauhoja. Reseptin pohja on peräisin Hans Välimäen Mummola-keittokirjasta.

IMG_5124_paint.jpg

Ahvenanmaan pannukakku (uunipellillinen)

  • 3 dl keitettyä riisipuuroa
  • 5 dl maitoa
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl spelttijauhoja
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 0,5 tl ruususuolaa
  • 1 rkl kardemummaa

Tee näin:

  1. Keitä riisipuuro paketin ohjeen mukaan. Anna jäähtyä.
  2. Riko kananmunat yksitellen ja vispilöi vaahtoavaksi.
  3. Lisää joukkoon maito, sokeri, jauhot, suola ja kardemumma. Sekoita lisäysten välillä.
  4. Kaada lopuksi joukkoon keitetty riisipuuro. Sekoita taikina tasaiseksi.
  5. Laita uuninpellille leivinpaperi ja voitele se kevyesti voilla.
  6. Kaada pannukakkutaikina pellille ja paista 225 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes pannukakun pinta on ruskistunut kauniisti.
  7. Anna jäähtyä hieman ja herkuttele haluamiesi lisukkeiden kanssa.

Itse söin pannukakkua omenakuutioiden ja hieman hunajalla maustetun kreikkalaisen jogurtin kanssa (kuvassa). Kokeilin myös Bonne Mama’n pomeranssimarmeladia, jota sain kerran lahjaksi ja jota en oikein osaa syödä sen aika kitkerän maun takia. Yllättävää kyllä, tämän pannukakun kanssa marmeladi toimi hyvin.

Löysin siis toisenkin syyn tehdä uudestaan Ahvenanmaan pannukakkua. Niiden puuroriisien lisäksi.

:)

 

Koti Ruoka ja juoma