Fenkolikeitto

Joitain kasviksia tulee käytettyä useammin. Toisia taas liian harvoin. Yksi tällainen hyljeksitty tapaus omassa ruuanlaitossani on fenkoli. Hienon- ja erikoisennäköinen vihannes, joka tuoksuu voimakkaalta. Vähän kuin anikselta.

IMG_3739_paint.jpg

Ostin viime viikolla kaupassa käydessäni pari fenkolia, ihan hetken mielijohteesta. Päädyin tekemään niistä keittoa. Reseptin nappasin täältä. Valmistin keiton ohjeen mukaisesti, mutta jätin valkosipulin ja anisliköörin pois. Oikein hyvää keittoa tuli näinkin.

Fenkolikeitto (4 annosta)

  • 2 fenkolia
  • 3 salottisipulia
  • (2 valkosipulin kynttä)
  • 3-4 dl vettä
  • 1 dl kermaa
  • 1-2 rkl crème fraîche’a
  • suolaa
  • pippuria
  • (Pernod-anislikööriä)

Tee näin:

  1. Halkaise fenkoli, poista siitä kanta ja pilko lohkoiksi.
  2. Kuori ja pilko salottisipuli sekä halutessasi valkosipuli.
  3. Paista fenkoli ja sipulit kevyesti voissa miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat pehmenneet. Älä anna ruskistua.
  4. Lisää joukkoon vesi, suola ja pippuri.
  5. Anna kiehua hiljalleen noin 20-30 minuuttia, kunnes fenkoli ja sipulit ovat kypsiä.
  6. Lisää kerma ja keitä vielä hetki.
  7. Kaada keitto tehosekoittimeen ja sekoita sileäksi keitoksi. Myös sauvasekoitin sopii tähän tarkoitukseen.
  8. Maista ja lisää keittoon tarvittaessa mausteita.
  9. Viimeistele crème fraîche’lla ja halutessasi myös anisliköörillä.
  10. Tarjoile heti.

IMG_3744_paint.jpg

Koska keitto näytti vähän liian värittömältä ja halusin siihen jotain piristystä, pilkoin ensimmäisen annoksen päälle kokeeksi lehtipersiljaa. Toiseen annokseen laitoin puolestaan ruohosipulia. Sopivat kumpikin erinomaisesti.

Tämän keiton perusteella fenkoli päätyy kyllä jatkossa niiden usein ostettavien kasvisten listalle. Se käy hyvin myös vaikkapa kalan lisukkeeksi tai lohikeittoon.

:)

 

koti ruoka-ja-juoma