Lähiruokamarkkinat Fiskarsissa
Viime sunnuntai oli sikäli poikkeuksellinen päivä, että sain viettää yksin laatuaikaa. Mies oli lupautunut olemaan pojan kanssa, jotta tämä äiti pääsisi tuulettamaan päätään. Mutta mitä sitä voisi tehdä sunnuntaina, pyhänä? Ei hätää, ratkaisu oli tiedossa – nimittäin lähiruokamarkkinat.
Slow Food Västnyland järjesti länsiuusimaisille elintarviketuottajille neljännen kerran lähiruokamarkkinat. Koko viikonlopun kestänyt tapahtuma järjestettiin tänä vuonna Fiskarsin ruukissa. Kävin samaisilla markkinoilla ensimmäistä kertaa yhdessä miehen kanssa kaksi vuotta sitten, ja niistä jäi tuolloin kiva tunnelma. Niinpä ei tarvinnut paljoa miettiä, menisinkö uudestaan, jos tilaisuus siihen tulisi. Tottakai.
Ennen kuin päästään Fiskarsiin, näytetään päivän asukuvia. Punamustalinjalla mentiin aika pitkälti. Autokin on sävy sävyyn. Mitenköhän monta kertaa olen aikonut luopua noista vintage nilkkureista? Siitä huolimatta ne kuitenkin löytyvät jaloistani joka syksy. Kengät ovat olleet hyvälaatuiset ja kestävät, kunhan olen vain muistanut huoltaa niitä. Suomalaista laatutyötä…hmmm…80-luvulta?
Trenssi – Somewhere/Ellos, mustat samettihousut ja harmaa huivi – H&M, punaiset nahkanilkkurit – Starkline (2nd hand), laukku – Louis Vuitton
Ennen ruokamarkkinoille sujahtamista kävelin muuten Fiskarsissa ja piipahdin parissa liikkeessäkin. Ihmisiä ei ollut mitenkään tuhottoman hirveesti liikkeellä, vaikka markkinaviikonloppu olikin. Olisikohan suurempi ryntäys ollut sitten edellisenä päivänä?
Petris Chocolate Room – tällä kertaa ei menty sisälle asti
Ihana Puoti, josta saa esimerkiksi tuoretta leipää
Pienen kiertelyn jälkeen oli aika suunnistaa itse ruuan pariin. Markkinat oli jaettu neljään alueeseen. Svarta salenissa eli Mustassa salissa sai maistella ja ostaa lähituottajien antimia. Myös pieniä ruoka-annoksia oli mahdollisuus nauttia. Harmi vain, että olin ehtinyt syödä ennen Fiskarsiin lähtöä. Niinpä tyydyin ostamaan vain jälkkärin – jäätelöä ja kahvia.
Lakkajäätelöä, valmistajana Herrgårdsglass
Mustan salin vieressä oli Vita salen, Valkoinen sali, jossa pidettiin erilaisia ruokaan liittyviä esitelmiä, tietoiskuja ja paneelikeskusteluja suomeksi sekä ruotsiksi. Aiheina oli esimerkiksi maidon historia, maalla tuotettu jäätelö, hunajatuotanto sekä yrtit ja villikasvit. Tuo viimeksi mainittu olisi kiinnostanut paljon, mutta valitettavasti se oli ollut ohjelmassa vain edellispäivänä lauantaina.
Ulkona Torgetilla eli torilla oli länsiuusmaalaisia ruuantuottajia myyntipuuhissa. Tarjolla oli muunmuassa vihanneksia, juureksia, kananmunia, kalaa, leipää, yrttejä, mehuja, hilloja ja säilykkeitä. Lapsia ja miksei aikuisiakin varten paikalle oli tuotu kanoja katseltaviksi ja ihmeteltäviksi. Itsekin pysähdyin hetkeksi niitä ihastelemaan, kuvaa en kuitenkaan kehdannut napata. :)
Markkinoiden neljäs alue sijaitsi Sädesmagasinetissa eli Viljamakasiinissa. Siellä jatkui lähituottajien myyntipisteet. Tarjolla oli esimerkiksi erilaisia lihatuotteita, viljatuotteita, hunajaa, hilloja, suklaata, mehuja ja leipiä.
Kotiin viemisiksi tuli ostettua meillä usein käytettyjä juttuja. Erikoisuudet saivat jäädä Fiskarsiin, vaikka mielellään niitäkin olisi voinut ostaa. Mutta ehkä ensi kerralla sitten.
Kaurahiutaleita ja spelttiryynejä – luomua kumpikin, Mörby gård
Kananmunia ja perunoita, Stenkulla gårds / Lars Forsstedt
Ja niin, pitihän sitä muutakin hankkia kuin ruokaa. Desicon käsinvalmistetut pöytäkynttilät Fiskarsin Onoma shopista
Näiden vuosittaisten lähiruokamarkkinoiden lisäksi Fiskarsissa on pidetty muutaman kerran Maan maut -niminen tapahtuma, viimeksi elokuussa. Siellä en ole vielä ehtinyt kertaakaan käymään, mutta josko seuraavalla kerralla onnistuisin. Lähiruokamarkkinoille palataan ehdottomasti ensi vuonnakin ja toivottavasti koko perheen voimin.
:)