Laskiaispullat

Laskiaistiistain kunniaksi pyöräytin tänään laskiaispullia. Olen innostunut leipomaan niitä aikaisempinakin vuosina, tosin aivan joka vuotinen perinne se ei kuitenkaan ole ollut. Mutta nyt jauhopeukalot vaikuttivat taas olevan valmiita hommiin.

Sopiva pullaresepti löytyi täältä. Koska ei ollut tarvetta ruokkia sen suurempaa kööriä, tein ohjeesta puolta pienemmän taikinan. Siitä olisi pitänyt saada leivottua 8-10 pullaa, mutta itse ainakin halusin tehdä sellaisia kunnon isoja pullia. Tällöin taikina riitti kuuteen kappaleeseen.

Meillä laskiaispullat tykätään syödä mieluummin mantelimassalla ja kermavaahdolla. Toki hillo-kerma-yhdistelmä toimii yhtälailla, eli emme ole sen suhteen jakautuneet mihinkään leireihin. Aikaisemmin olen ostanut valmista mantelimassaa, mutta tällä kertaa päätin tehdä sen itse. Reseptejä massan valmistukseen löytyy erilaisia, itse tein sitä tämän ohjeen mukaan.

Laskiaispullat (6-8 kpl)

Taikina:

  • 1,5 dl maitoa
  • 1 dl maitorahkaa
  • 25 g hiivaa
  • 0,25 tl suolaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 50 g rasvaa

Voiteluun:

  • sokeroitua maitoa

Mantelimassa:

  • 100 g mantelijauhetta
  • 1-1,5 dl sokeria
  • 1-2 rkl vettä

Väliin:

  • kermavaahtoa

Pinnalle:

  • tomusokeria

Tee näin:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita siihen hiiva ja huoneenlämpöinen maitorahka.
  2. Lisää joukkoon suola, sokeri ja kardemumma.
  3. Alusta jauhot taikinaan kahdessa erässä. Lisää lopuksi pehmeä rasva ja alusta vielä hetki.
  4. Taikina saa olla pehmeää, mutta sen ei pidä tarttua käsiin. Mitä huolellisemmin jaksaa vaivata, sitä kuohkeampaa pullaa taikinasta syntyy.
  5. Kohota liinalla peitetty taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  6. Leivo taikinasta 6-8 kookasta pullaa. Kohota niitä lämpimässä puolisen tuntia.
  7. Voitele pullat sokeroidulla maidolla. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
  8. Anna pullien jäähtyä ja leikkaa niistä yläosat kansiksi.
  9. Valmista mantelimassa sekoittamalla mantelijauhe, sokeri ja vesi keskenään. Vettä kannattaa lisätä vähitellen, kunnes massan koostumus on sopiva.
  10. Pyöritä mantelimassasta tanko käyttäen apuna tomusokeria. Leikkaa tangosta sopivan kokoisia paloja.
  11. Vaahdota kerma ja mausta se halutessasi vaniljasokerilla.
  12. Täytä pullat laittamalla pala mantelimassaa pullan alaosalle. Lisää sitten kermavaahto ja laita lopuksi päälle pullan kansi.
  13. Ripottele päälle tomusokeria. Tarjoile.

img_3472_paint.jpg

Hyviä olivat.

:)

koti ruoka-ja-juoma