Lehtikaali-vuohenjuustopiirakka
Lehtikaali on pop-vihannes ja on ollut toki sitä jo aikaisemminkin. Minäkin hurahduin siihen jo viime vuonna. On ollut ilo huomata, että kauppojen hevi-osastoilta on saanut riittävästi ja usein tätä vihreää terveyspommia.
Yksinkertaisimmillaan valmistan lehtikaalista syötävää paistamalla sitä pannulla, maustamalla sen suolalla ja lisäämällä tilkan kermaa tai créme fraîche’a, joka on maustettu sopivasti dijon-sinapilla. Pari viikkoa sitten halusin kokeilla jotain muuta ja tein lehtikaalista piirakan, johon vuohenjuusto tuo oman mukavan säväyksensä. Piirakan ohje on peräisin tutusta käyttämästäni reseptikirjastosta.
Lehtikaali-vuohenjuustopiirakka
Pohja:
- 2 dl ruisjauhoja
- 1 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
- 0,5 tl suolaa
- 100 g voita
- 2 rkl vettä
Täyte:
- 150 g lehtikaalta
- 2 salottisipulia
- 1 rkl öljyä
- 1 pkt vuohenjuustoa
- 3 kananmunaa
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl vettä
- 1 tl meiramia
- 1 tl mustapippuria
- 0,25-0,5 tl suolaa
Tee näin:
- Sekoita jauhot ja lisää niihin huoneenlämpöinen rasva sekä suola. Kaada joukkoon vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Voitele tarvittaessa piirakkavuoka (halkaisija 25 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Anna pohjan vetäytyä jääkaapissa 15 minuuttia.
- Pistele taikinaan haarukalla reikiä ja esipaista pohjaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia.
- Pese lehtikaalit ja poista niistä lehtiruodot. Suikaloi kaali ja kuutioi salottisipuli.
- Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota siinä pienennetyt kaalit sekä sipulikuutiot, kunnes sipuli on pehmennyt.
- Viipaloi vuohenjuusto. Vatkaa kananmunat kulhossa ja kaada joukkoon kerma sekä vesi. Lisää mausteet ja sekoita.
- Kaada esipaistetun piirakkapohjan päälle lehtikaali-sipuliseos. Lisää vuohenjuustoviipaleet. Kaada lopuksi päälle kananmuna-kermaseos.
- Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin puoli tuntia.
Tätä piirakkaa voi hyvin varioida omien mieltymystensä mukaisesti. Itsellä ainakin tuli mieleen korvata vuohenjuusto esimerkiksi tomaatilla, vaikkakin paras tomaattikausi on jo tältä erää mennyt ohi. Toinen vaihtoehto olisi käyttää juuston sijaan enemmän sipulia ja tietenkin lehtikaalta.
Ei muuta kuin kokeilemaan jossain vaiheessa.
:)