Lehtikaali-vuohenjuustopiirakka

Lehtikaali on pop-vihannes ja on ollut toki sitä jo aikaisemminkin. Minäkin hurahduin siihen jo viime vuonna. On ollut ilo huomata, että kauppojen hevi-osastoilta on saanut riittävästi ja usein tätä vihreää terveyspommia.

Yksinkertaisimmillaan valmistan lehtikaalista syötävää paistamalla sitä pannulla, maustamalla sen suolalla ja lisäämällä tilkan kermaa tai créme fraîche’a, joka on maustettu sopivasti dijon-sinapilla. Pari viikkoa sitten halusin kokeilla jotain muuta ja tein lehtikaalista piirakan, johon vuohenjuusto tuo oman mukavan säväyksensä. Piirakan ohje on peräisin tutusta käyttämästäni reseptikirjastosta.

IMG_4921_paint.jpg

Lehtikaali-vuohenjuustopiirakka

Pohja:

  • 2 dl ruisjauhoja
  • 1 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 100 g voita
  • 2 rkl vettä

Täyte:

  • 150 g lehtikaalta
  • 2 salottisipulia
  • 1 rkl öljyä
  • 1 pkt vuohenjuustoa
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl vettä
  • 1 tl meiramia
  • 1 tl mustapippuria
  • 0,25-0,5 tl suolaa

Tee näin:

  1. Sekoita jauhot ja lisää niihin huoneenlämpöinen rasva sekä suola. Kaada joukkoon vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Voitele tarvittaessa piirakkavuoka (halkaisija 25 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Anna pohjan vetäytyä jääkaapissa 15 minuuttia.
  3. Pistele taikinaan haarukalla reikiä ja esipaista pohjaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia.
  4. Pese lehtikaalit ja poista niistä lehtiruodot. Suikaloi kaali ja kuutioi salottisipuli.
  5. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota siinä pienennetyt kaalit sekä sipulikuutiot, kunnes sipuli on pehmennyt.
  6. Viipaloi vuohenjuusto. Vatkaa kananmunat kulhossa ja kaada joukkoon kerma sekä vesi. Lisää mausteet ja sekoita.
  7. Kaada esipaistetun piirakkapohjan päälle lehtikaali-sipuliseos. Lisää vuohenjuustoviipaleet. Kaada lopuksi päälle kananmuna-kermaseos.
  8. Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin puoli tuntia.

Tätä piirakkaa voi hyvin varioida omien mieltymystensä mukaisesti. Itsellä ainakin tuli mieleen korvata vuohenjuusto esimerkiksi tomaatilla, vaikkakin paras tomaattikausi on jo tältä erää mennyt ohi. Toinen vaihtoehto olisi käyttää juuston sijaan enemmän sipulia ja tietenkin lehtikaalta.

Ei muuta kuin kokeilemaan jossain vaiheessa.

🙂

  

 

Koti Ruoka ja juoma

Joulukaktukset

Olen ilmeisesti tehnyt jotain (vanhingossa) oikein tai sitten minulle on vain käynyt todella hyvä tuuri. Meidän kaksi pientä joulukaktusta nimittäin kukkii.

IMG_4951_paint.jpg

Nämä molemat, vielä pienikokoiset kaktukset ovat paikallisesta ruokakaupasta tehtyjä löytöjä, jotka haalin mukaan kärryihin viime joulun alla. Tuolloin ne eivät kukkineet kovinkaan menestyksekkäästi, vaikka niihin oli kehittynyt valmiiksi runsaasti nuppuja. Tiedä sitten, missä oikein meni pieleen: kastelussa (annoinko liian vähän vai paljon vettä), riittämättömässä lannoituksessa (pyrin pitämään lannoituksen niin vähänä kuin mahdollista) vai liian kylmässä kasvupaikassa (kaktuksethan viihtyvät paremmin huoneenlämpöä matalammassa olosuhteissa, joten pidin meidän yksilöitä viileällä verannalla).

Niin no, se on aina vähän arpapeliä, kun allekirjoittanut hoitaa kukkia ja kasveja. Epäonnistumiset – pienet ja suuret – ovat siis tuttuja juttuja, mutta pyrin ottamaan niistä opiksi.

IMG_4954_paint.jpg

Kaktuskaverusten oltua koko viime talven ja kevään sisällä, vaihdellen verannan ja keittiön ikkunalla, päätin siirtää ne kesäksi meidän pihalle. Tiesin kaktuksien tykkäävän siitä ja olin vuosia aikaisemmin saanut erään edesmenneen kaktukseni kukkimaan pitämällä sitä koko kesän parvekkeella. Tämä nykyinen kaksikko pääsi aluksi talon vierustalle suojaisaan ja puolivarjoiseen paikkaan. Kastelin ja lannoittelin niitä sitä mukaa, kun muistin. Myöhemmin loppukesän puolella siirsin ne uuteen varjoisaan paikkaan hortensioiden alle. Kastelu ja lannoitus olivat edelleen aika lailla retuperällä; onneksi vesisateet hoitivat osaltaan vedensaannista.

Kaktusten kohtalo kärjistyi lopulta siihen pisteeseen, että onnistuin totaalisesti unohtamaan ne sinne hortensioiden suojaan. Tuolloin elettiin syyskuuta, ja onneksi yölämpötilat olivat pysytelleet pois liian alhaisista lukemista. Mutta jotain tämä tahaton heitteille jättö oli saanut aikaan: kun lopulta älysin hakea kaktukset ulkoa takaisin sisälle, huomasin niihin kehittyneen pieniä, pyöreähköjä nuppuja. Ei tosin suunnattomia määriä, mutta mukavasti kuitenkin.

Kaikesta huolimattomuudesta riippumatta tekoni oli siis kuitenkin palkittu. Kaktukset saattaisivat alkaa kukkia, jos vaan hoitaisin niitä siitä eteenpäin kunnolla.

IMG_4955_paint.jpg

Tällä hetkellä suurin osa nupuista on auennut, ja kumpikin kaktuksista kukkii kauniisti. Vahinko vain, että tämä kauneus piileskelee kellarikerroksessa pyykinpesuhuoneessa. Siellä on sopivan valoisaa ja viileää, mikä tekee vain hyvää kasveille ja toivon mukaan pidentää niiden kukinta-aikaa.

Ja mitä tulee hoitorutiineihin, niin olen parantanut tapani. Nyt muistan käydä vähän useammin kastelemassa kaktusparivaljakkoa ja antamassa ravinneliuosta. Ja ensi kesäksi ajattelin niille taas uutta heitteelle jättöä pihalle – tietenkin.

Oli jälleen kerran hyvä huomata, että saavuttaakseen (melkein) täydellisyyden ei aina tarvitse toimia täydellisesti. Hutiloiden ja tekemällä vähän sinne päin, silläkin tavalla voi saada kivoja ja odottamattomia yllätyksiä aikaan.

🙂

 

Koti Sisustus