Raparperipiirakka viikonlopuksi
Huomasin jo jokin aika sitten, että kauppojen hyllyille oli ilmestynyt taas raparperia. Niinpä päätin ilahduttaa huushollia leipomalla piirakan ja nappasin viime kauppareissulla nipun raparperia mukaan.
Reseptin otin täältä. Muokkasin sitä käyttämällä vehnäjauhojen sijasta speltti- ja mantelijauhoja (puolet jauhojen määrästä spelttiä ja puolet mantelia). Taikinasta tuli aavistuksen löysä, mutta sain sen kuitenkin hyvin levitettyä piirakkavuokaan.
Raparperipiirakka
Taikina:
- 150 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 2 dl vehnäjauhoja (tai 1dl spelttijauhoja + 1 dl mantelijauhoja)
- 1 dl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
Täyte:
- noin 0,5 litraa raparperinpaloja
- 1 tlk (á 200 g) kermaviiliä
- 1 kananmuna
- 2-3 tl vaniljasokeria
- 1 dl sokeria
Ja näin se käy:
- Vaahdota voi ja sokeri keskenään. Lisää kananmuna hyvin sekoittaen.
- Sekoita jauhot sekä leivinjauhe keskenään ja lisää seos taikinaan.
- Levitä taikina pyöreän voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (itse käytin halkaisijaltaan 24cm vuokaa).
- Tee täyte: Kuori raparperit ja leikkaa ne ohuiksi paloiksi.
- Sekoita kermaviili, sokerit sekä kanamuna keskenään ja lisää raparperit. Levitä seos tasaisesti pohjan päälle.
- Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia, kunnes kermaviilin pintakin on saanut hieman väriä.
Leipomus teki hyvin kauppansa meille herkkusuille. Teen harvemmin raparperipiirakkaa, mutta tästä pidin erityisen paljon. Pohjasta tuli ihanan pehmeä, ja raparperien hapokkuus pääsi hyvin esille, vaikka täyte oli muuten makea. Maku parani entisestään, kun piirakka oli vetäytynyt jääkaapissa yön yli. Aivan varmasti pyöräytän toisenkin tämmöisen piirakan, niin kauan kun raparperia vaan on tarjolla.
:)