Suut makiaks Runebergin torttuilla
On helmikuun alku, ja se tietää, että on Runebergin päivä. Ja että saa syödä niitä hyviä torttuja.
Tai no, se on enemmän sääntö kuin poikkeus, että joka vuosi Runebergin torttuja tulee syötyä muutama myös hyvissä ajoin ennen varsinaista juhlapäivää. Sen verran tarkka kuitenkin olen näiden herkkulieriöiden suhteen, että minkä tahansa valmistajan leipomukset eivät kelpaa meikäläiselle. Onneksi meidän paikallisleipomo osaa valmistaa hyviä torttuja. Pitää myös kehua Lidlistä saatavia Deluxe-tuotesarjan Runebergin torttuja, joita mies on ostanut. Nekin ovat olleet maukkaita.
Huolimatta suuresta intohimosta Runebergin nimikkoleivonnaiseen en ole koskaan viitsinyt tehdä niitä itse. Päätin, että tänä vuonna siihen on tultava muutos. Kokeilisin leipoa torttuja. Tuskin se kauhean työlästä voisi olla. Rupesin etsimään netistä reseptiä ja pian huomasin, että siitä löytyy erilaisia variaatioita. Hmmm…
Päädyin lopulta testaamaan Matkailijan Porvoo -sivuilta löytyvää ohjetta. Punssin korvasin manteliuutteella ja sitruuna- sekä appelsiinimehun jätin pois (oliko ne tarkoitettu leivosten kostuttamiseen vai sokerikuorrutukseen?). Koska en ainakaan vielä toistaiseksi omista Runebergin torttu -vuokaa, tein tortut paperisiin isoihin muffinsivuokiin. Riippuen vuokien koosta ohjeesta saa enemmänkin kuin kuusi torttua. Itse tein niitä seitsemän.
Runebergin tortut (6 kpl)
Taikina:
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 50 g hienoksi hakattua mantelia
- 1,5 dl korppujauhoja
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl kardemummaa
- 1 dl kuohukermaa
- 1 tl manteliuutetta
Päälle:
- vadelmahilloa
- sokerikuorrutetta (sekoitettu tomusokerista ja vedestä)
Tee näin:
- Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
- Lisää kananmuna joukkoon vatkaten.
- Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan.
- Sekoita lopuksi joukkoon kerma ja manteliuute.
- Jaa taikina isoihin muffinssivuokiin.
- Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
- Lisää jokaisen tortun päälle vadelmahilloa.
- Koristele tortut lopuksi laittamalla tomusokerikuorrutetta renkaiksi vadelmahillon ympärille.
Tortuista tuli oikein hyviä, vaikka itse sen sanonkin. Satuin löytämään kaupasta vadelmahilloa, jonka valmistuksessa on käytetty enemmän marjoja ja vähemmän sokeria. Hillo oli sopivan hapanta tasapainottamaan muuten makeaa makua.
Tänään on otettu jo yhdet maistiaiset, illalla varmaan vielä toiset kahvin kera. Loput jätetään huomiseksi, varsinaista juhlapäivää varten.
:)