Kuinka tehdä sushia?
Sushi – joko sitä vihaa tai rakastaa. Itse rakastan, kuola valuu jo pelkästä ajatuksesta. Tykkään käydä syömässä ravintoloissa, mutta joskus tekee mieli tehdä sushia itse. Ja kun on itse tekemässä, voi myös itse valita mitä niihin haluaa.
Pääraaka-aineena sushissa on riisi. Joskus olen kokeillut myös kukkakaalista tehtävää ”riisiä”, joka on huomattavasti kevyempi vaihtoehto ja sopii hyvin myös mikäli on dieetillä. Tällä kertaa käytin kuitenkin perinteistä riisiä.
Riisinä käy joko sushiriisi tai puuroriisi. Huuhtele riisi hyvin, niin kauan kunnes vesi on kirkasta. Tämän jälkeen riisiä keitetään n.10min ja haudutetaan n.15min. Kun riisi on valmis, kaadetaan se laakeaan astiaan ja siihen lisätään riisiviinietikka-sokeri-suola seos. Tarkempi määrä riisiviinietikkaa riippuu riisin määrästä, ja riisin määrä riippuu siitä kuinka paljon sushia on tarkoitus tehdä.
Kävin aasialaisessa kaupassa, josta löytyi valmis seos sushiriisille, joka sopi laiskaan lauantaihin oikein hyvin.
Kun riisi on jäähtynyt noin kädenlämpöiseksi, voi sushia alkaa tekemään. Vaikeimmaksi sushien teossa yleensä koetaan makirullien teko, joka sekään ei ole vaikeaa. Apuna rullaamisessa voi käyttää bambumattoa, jos sellainen kotoa löytyy. Mikäli ei -sujuu rullaaminen hyvin ilman sitäkin. Aseta bamburullan päälle norilevy niin, että sen kiiltävä puoli on alaspäin. Asettele riisiä reunalta reunalle niin, että norilevyn loppuosaan jää n.1/4 – 1/5 osa tyhjää. Riisiä ei kannata olla hirveän paksua kerrosta, toki saa olla, jos haluaa erittäin paksun ja vaikeasti syötävän makin 🙂 Riisin jälkeen lisää alkuosaan täytteet ja hieman wasabia tai majoneesia. Itse olin laiska ja laitoin tällä kertaa vain lohta, esimerkiksi avokado tai kurkku olisivat sopineet erittäin hyvin lohen kaveriksi.
Kun täytteet on laitettu, aloita rullaus. Paina rullaa jonkin verran rullauksen aikana -näin saat tiiviin rullan. Kun rullaus on tehty, kastele norin loppuosaa hieman vedellä, jotta se kiinnittyy rullaan.
Kun rulla on suurinpiirtein rullan mallinen, kannattaa se siirtää hetkeksi jääkaappiin, jotta sen leikkaaminen olisi helpompaa. Leikkaamiseen suosittelen terävää veitseä.
Nigirien teko on myös melko simppeliä hommaa. Ota riisiä jonkin verran kostutettuihin käsiin ja painele riisistä kämmenien sisällä soikeita tai hieman suorakulmaisia paloja. Käsiä kannattaa kostuttaa jokaisen palleron jälkeen, näin riisi ei tartu käsiin, ja tämä helpottaa hermoja huomattavasti. Muista puristaa riisistä tiiviitä, niin etteivät ne hajoa kun niitä yrittää syödä. Kun riisit ovat valmiit, lisää niiden päälle pieni nokare wasabia tai majoneesia, jotta niiden päälle laitettava täyte kiinnittyy riisiin. Muutoin on erittäin todennäköistä, että riisin päällä oleva kala/kasvis menee uimaan soijakastikkeeseen, kun niitä yrittää siihen kastaa. Nigirien päälle sopii hyvin erilaiset kalat ja esim. avokado tai inari. Inaria saa esimerkiksi aasialaisista elintarvikekaupoista.
Kun makit ja nigirit ovat tehtyjä, kannattaa ne nostaa viileään tekeytymään n. tunniksi. Mikäli nälkä on kova, lyhyempikin aika käy,
Makien ja nigirien kaverina käytetään yleensä wasabia ja soijakastiketta. Wakame, eli merileväsalaatti on myös yksi lempiherkkuni. Lisäksi joskus maistelemme myös sakea.
召し上がれ
~J