Eroon munakoisokammosta monikäyttötahnoilla

Suhtauduin munakoisoon vuosia syvällä epäluulolla. Epäluulon aiheuttaja oli ala-asteen ruokalan moussaka, joka aiheutti ruokalistalle ilmestyessään kauhun väristyksiä jo viikkoja etukäteen. Toivuin kammostani vasta joitain vuosia sitten Kreetalla, ja sen jälkeen kyseinen pötkylä on yllättänyt minut positiivisesti niin grillattuna, friteerattuna kuin muussattunakin, usein nimenomaan Välimemeren alueen lomakohteiden ravintoloissa.

Kotona en kuitenkaan ollut kokannut munakoisoa kuin muutamia kertoja. Sitten jostain putkahtivat mieleeni Turkissa syömäni käsittämättömän herkulliset tahnat. Mitä niissä oikein oli? Munakoisoa!

P2280635.JPG

En tietenkään muistanut niiden nimiä, mutta onneksi google auttoi. Selvitettyäni, mistä oli kyse, löytyi reseptejäkin vaikka kuinka paljon. Aivan yhtä makoisia tahnoja en ole saanut aikaan kuin silloin Turkissa söin, mutta muutamia hyviä reseptiä olen löytänyt.

Nämä tahnat ovat otsikon mukaisesti tosi monikäyttöisiä: testaa dippinä, lisukkeena, leivällä tai käytä lämpimänä pastan kastikkeena.

P2280641.JPG

Moutabel (kuva yllä)

1 keskikokoinen munakoiso

2 valkosipulin kynttä

1 vihreä chili

1 rkl tahinia

1-2 rkl sitruunamehua

minttua, basilikaa

oliiviöljyä

suolaa

Huuhdo munakoiso, leikkaa pääty pois ja lykkää sellaisenaan uuniin. Paista 200 asteessa n. 30 min. Anna jäähtyä. Silppua valkosipuli ja chili, pistä basilikan kanssa blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Vedä jäähtyneestä munakoisosta kuoret pois, lisää se palasina blenderiin tahinin, suolan ja sitruunamehun kanssa. Siirrä tarjoiluastiaan, koristele oliiviöljyllä ja mintulla.

Itse sekoitan kaiken kerralla yhteen, laiska kun olen. Ja minulla ei ole blenderiä, tämä menee ihan nätisti sekaisin myös sauvasekoittimella. Mausteiden määrää voi muunnella oman maun mukaan. Minä laitan paljon sitruunamehua ja monta valkosipulin kynttä. Tällä reseptillä tulee tahnaa sellaisen pienemmän Teema-sarjan syvän lautasen verran.

P2280639.JPG

Munakoiso-tomaattitahna (kuva yllä)

1 keskikokoinen munakoiso

1 iso paprika

1 punasipuli

2 valkosipulin kynttä

3 rkl oliiviöljyä

1 rkl tomaattipyrettä

suolaa, pippuria

Silppua kasvikset pienehköiksi paloiksi. Lisää ne pellille suolan, pippurin ja oliiviöljyn kanssa. Kypsennä 200 asteisessa uunissa n. 40 minuuttia (uunista riippuen). Kasvisten tulee pehmetä ja ne saavat ruskistua, mutta eivät kärähtää kokonaan. Jäähdytä, lisää blenderiin tomaattipyreen kanssa ja sekoita.

Minulla tämä resepti on vaatinut sekoitusvaiheessa oliiviöljyn ja vesitilkan lisäämistä, jotta tahnasta on tullut oikeasti tahnaa eikä kökkäre (kuvasta näkee, että se on vähän jankimpaa kamaa). Voi olla, että olen paahtanut kasviksia liian pitkään! Tällä reseptillä tulee noin puolikas pienempi syvä Teema-lautasellinen.

***

I didn’t like eggplant but then I tasted it in some restaurant while on a holiday. It was unbelieveably delicious! I really like spreads made out of eggplant, such as moutabel and eggplant-tomato spread.

suhteet oma-elama ruoka-ja-juoma matkat
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.