Helleruokaa: Vesimeloni-fetasalaatti & jäätelöpavlova

Väittävät, että nyt on aika kuuma. Eikä ole, nyt on justiinsa hyvä. Jos vielä tulee superhelle Venäjältä, niin vielä parempi! (Oletteko muuten huomanneet, että nykyisin tulee joka kesä Venäjältä jotakin? Metsäpalosavua, tappaja-ampiaisia, superhelteitä tai vähintäänkin pitkäsäärisiä blondiineja puljaamaan Serenassa ja koluamaan Stockan alea, näistä kaikista meille raportoivat iltapäivälehdet.)

Väittävät myös, että lämpimällä säällä ei ruoka maistu. Minulle maistuu kyllä tavallinenkin ruoka, mutta onhan kuumalla ilmalla kiva syödä erityistä helleruokaa. Helleruokien parhaimistoa ovat vesimeloni-fetasalaatti ja pavlova. Vesimelonissa on nestettä ja fetassa suolaa, jotka molemmat tulevat tarpeeseen kuumalla. Pavlova taas viilentää henkisesti kun täytät sen jäätelöllä.

Vesimeloni-fetasalaatti

Tarvitset vesimelonia ja fetaa, mahdollisesti myös yrttejä, kuten minttua (kuvassa on sitruunamelissaa), ja vaikka kurkkua. Valmistus on simppeliä: paloittele meloni ja feta, sekoita. Lisää päälle kurkkua jos haluat sekä yrtit. Kivoimman näköinen salaatti on kun tarjoat sen melonin kuoresta. Sopii kevyeksi lounaaksi tai vaikka grilliruoan kanssa.

P7270873.JPG

 

Pavlova

Kuvassa näkyvään annokseen tarvitset 2 munanvalkuaista ja 1 1/4 dl sokeria, pari tippaa sitruunamehua ja 1 tl perunajauhoja. Vaahdota munanvalkuaiset (yhtään keltuaista ei saa päästä joukkoon!), ja lisää sitten noin puolet sokerista, vatkaa edelleen. Tiputa pari tippaa sitruunaa joukkoon, ja sekoita perunajauho loppuun sokeriin. Vatkaa nekin vaahtoon, ja jatka vispailua kunnes sokeri on sulanut. (Usein väitetään, että marenki on kauhean vaikeaa tehdä, ja näiden ainesosien lisäämisjärjestyksestä ym. saadaan tehtyä hirveä ongelma. Minun mielestäni marenki on tosi helppo tehdä, eikä mitään hirveyksiä ole käynyt vaikka olen heittänyt kaiken sokerin heti munanvalkuaisten joukkoon jo ennen vatkaamisen aloittamista. Saat tämän tehtyä myös ilman sitruunaa ja perunajauhoja.)

P7270879.JPG

Jos olet kontrollifriikki, piirrä lautasella leivinpaperille ympyrä ja kaada vaahto siihen. Jos luotat itseesi, jätä ympyrä piirtämättä ja leivittele vaahto suunnilleen ympyrän muotoon. Nostele vaahtoa ympyrän reunoilla vähän ylemmäksi. Paista n. 100-125 asteessa noin tunnista puoleentoista, jopa kahteen. Jos marenki meinaa tummua, laita päälle arkki leivinpaperia. Paistoaika vaihtelee paitsi uunin mukaan, myös sen mukaan miten kuivan marengin haluat. Koska ohjeessa on perunajauhoa, siitä tulee hiukan sitkeämpää. Omasta mielestäni pavlovan marenki saa olla vähän tahmeaa keskeltä, tuota paistoin reilun tunnin.

Kun pohja on valmis (reunaa koputtaessa se on kovettunut ja ilmaan nostaessa kevyt), ota se pois uunista ja anna jäähtyä. Pohja jäähtyy nopeasti. Täytä jäähtynyt pohja marjoilla/hedelmänpalasilla ja jäätelöllä. Lisää päälle kermaa ja koristele esimerkiksi marjoilla ja sitruunamelissalla. Kuvassa on Lidlin minttujäätelöä, joka sopii erinomaisesti yhteen mansikoiden, kerman ja marengin kanssa, suosittelen painokkaasti tätä yhdistelmää. Kermaa oli vatkaamattomana reilu desi, ulkonäkösyistä sitä olisi voinut olla enemmänkin. Tarjoile heti!

Jäätelöllä täytetty pavlova ei säily, joten tee vain sen kokoinen annos, minkä seurueesi saa syötyä kerralla.

***

When it’s hot I eat feta & watermelon salad. I could live on ice cream, and when I want something special I fill a pavlova with it, seasoned & decorated with cream, strawberries & herbs.

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Höpsöä
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.