Kahvilla treenitehoa

Fitness Führer

Lukaisin maaliskuun Fitistä (3/2013) Kahvikissan synninpäästö -jutun jonkin aikaa sitten. En ollut hirveän kiinnostunut asiasta, koska en juo älyttömästi kahvia, ja sen minkä juon, latkisin vaikka litku todettaisiin kuinka epäterveelliseksi. Jutusta jäi kuitenkin mieleeni yksi lause: Kuntosalilla kofeiini näyttää parantavan jaksamista erityisesti viimeisissä toistoissa.

Sitten kävi niin, että olin raahautumassa kohti salia hiukan huonolla mielellä ja aika uuvahtaneena, ja päätin ryystää mukillisen. Treeni kulki tosi hyvin, ja nimenomaan ne viimeiset toistot tuntuivat helpommilta - tai sitä jaksoi useamman toiston. Ehkä se oli sattumaa, joten testasin uudestaan. Toimi. Nyt olen tehnyt tämän jo muutamaan otteeseen, ja olen huomannut vaikutuksen joka kerta.

Tietenkin kyseessä voi olla lumevaikutus, mutta samapa se, vaikutusta sekin on! Jutussa sanotaan myös, että -- teho on yksilöllistä, eikä kofeiini buustaa kaikkia yhtä tehokkaasti. Itse olen kofeiiniherkkä, enkä voi enää kello 17 jälkeen hörpätä kahvia (enkä teetä!) menettämättä yöuniani. Enkä myöskään juo kahvia paljon, joten teho voi tulla siitäkin. Mutta tällä perusteella suosittelen kokeilemaan, vaikka silloin tällöin!

Kyllä kiitos! Kuva täältä.

Jutussa oli muitakin hyviä uutisia kahvinystäville. Diabetesriski vähenee yhden kupin päivässä juovilla 13 prosenttia ja neljä kuppia kumoavilla 47 (!!!) prosenttia. Kahvin on todettu vähentävän myös rinta- ja ihosyövän sekä Alzheimerin ja Parkinsonin taudin riskiä. Kahvi on myös monen ravinnossa tärkein antioksidanttien lähde (tässä kohdassa tosin mietin, että onkohan se ruokavalio sitten ihan kunnossa, vai miten paljon niitä kahvissa oikein on..!).

Kofeiinista on hyötyä myös muussa liikunnassa: juoksutestissä kokeneet juoksijat jaksoivat kahdesta kolmeen kilometriä pidempään kofeiinia nautittuaan. Kahdesta kolmeen kilsaa! Teho perustuu siihen, että kofeiini on piriste, joka stimuloi keskushermostoa, ja se lisää myös endorfiinien määrää, joten kipu ei tunnu niin pahalta. Tähänköhän perustuu se hämmentävä juttu, että joidenkin juoksutapahtumien alussa on tarjolla kahvia? Kuulemma joissain juoksuissa kahvia saa jopa matkan varrella, mutta itse en ole moiseen vielä törmännyt.

Milloin ja kuinka paljon kahvia tulisi treenin tehostamiseksi juoda?

Veren kofeiinipitoisuus nousee vartin kuluttua hörppäämisestä, ja on huipussaan tunnin kuluttua. Jutussa suositellaan ryystämään sumppi 30-40 minuuttia ennen treeniä. Suorituskyvyn parantamiseksi kofeiinia tarvitaan 3-6 mg painokiloa kohti. Suomalaisessa peruskahvissa on noin 90 mg/dl.

Liioitella ei kuitenkaan kannata, muuten menee ns. kiekoille. Eikä tavallista kahvia kannata ryystää, jos kofeiini ei itselle sovi. Kofeiinittomasta kahvista saa samat terveysvaikutukset, mutta piristysefekti siitä tietysti jää pois. Tietääkseni myös tehonlisääjissä käytetään kofeiinia, mutta itse pystyttelen mieluummin tässä karvalakkivaihtoehdossa. Varsinkin kun kahvi on niin hyvää!

Lähde Timo Haikaraisen juttu Fit-lehdessä 3/2013. Ko. jutussa mainitaan lähteiksi International Journal of Sports Nutrition (10/2010), Sports Medicine (7/2009) ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan raportti (2008).

***

Coffee seems to boost training. Sounds good - and tasty.

Kommentit

Kimmo
Ruokasuositus

Mun Tukholman maratonin pelasti kahvi joskus vuosia sitten. En tainnut tuolloin vielä juoda kahvia, mutta sitten kun sitä 35km:n kohdalla tarjottiin ja olin jo aika epätoivoinen, niin hörppäsin kupin. Tämän jälkeen juoksinkin viimeiset 7 kilometriä kovempaa kuin missään muussa vaiheessa juoksun aikana.

Mutta eikös kahvin ryystäminen ennen juoksutapahtumaa kasvata riskiä siitä, että juoksee tosi kovaa - vessaan?

(Joku voi ihmetellä sanavalintaa: monillekaan vessassakäynti ei ole riski. Minusta ajatus tuntuu kumminkin kiusalliselta. Hikisiä juoksuhousuja on ikävä kiskoa takaisin jalkaan. En toisaalta myöskään laskettele, sillä pelkään törmääväni rinnekahvilaan, joten ehkä minua ei kannata kuunnella.)

phocahispida

Lii:tä komppaan sikäli että kahvi vetää mahani vesikeleille.
Eli ei ennen mitään julkista juoksutapahtumaan ainakaan. :D

Eilisen lupaukset

Moni kahvin positiivinen vaikutus oli jo tuttu, mutta en ole koskaan (ainakaan tietoisesti) kokeillut ennen treenejä. Pitääkin tästä...

Harmi, että tänään alkaa kahvikiintiö jo olla täynnä. Mut josko menis vielä yksi kuppi, usein se muutenkin menee kotona töitten jälkeen. On kiva jutella päivän kuulumiset kahvin äärellä, vaikka tulee ne ilman kahviakin vaihdettua.

FFFifi
Fitness Führer

Kimmo, ai Tukholmassa tarjotaan kahvia? Puolikkaalla en ole nähnyt. Enkä kyllä ole ihan varma maistuisko enää 35 kilsan kohdalla, mutta jos tuossa vaiheessa saa koko matkan kovimman vauhdin, niin kannattaa yrittää!

Lii, kahvihan voi tosiaan aiheuttaa tarvetta juosta vessaan :D Ja onhan se myös aina ärsyttävää, että menee hyviä minuutteja siellä hukkaan.

Phocahispida, tuo on vielä ikävämpi juttu kuin jos tulee pissahätä :D Juoksutapahtumissa (tai ylipäätään pitkään juostessa) on tuota ongelmaa muutenkin, itseäni onneksi "vain" oksettaa.  Varmaan kahviin pystyisi totuttautumaan (niin kuin siihen pitkään juoksemiseenkin pystyy), mutta ei ehkä ole sen väärti :D

Kättyri, testaa ihmeessä. Tuommoinen töidenjälkeiskahvi voisi auttaa ainakin siihen, että ylipäätään saa lähdettyä treenaamaan :D

Kimmo
Ruokasuositus

Tuo on ihan totta, että kahvi vie vessaan. Siksipä esimerkiksi oikein pitkiin lenkkeihin/maratoniin ei missään nimessä kannata valmistautua kahvitankkauksella. Sen sijaan lopussa kahvi voi tuoda sen viimeisen tarvittavan lisätehon.

Mpouta
Poutapilviä

Kahvi toimii ehdotomasti! Kävin ennen aamusalilla ja -lenkillä ilman aamukahvia, koska en halunnut tuhlata aikaa, vaan mennä straight to business ja nautiskella kahvin vasta treenin jälkeen. No nihkeetä oli. Luin ton saman Fitin jutun ja kokeilin rutiinia toisinpäin. Merkittävä ero!!

 

(Ja voihan sitä kahvia nautiskella myös treenin jälkeen ;) )

Enne

Olen huomannut ihan saman efektin, n. tuntia ennen treeniä vedetty iltapäiväkahvi buustaa kummasti (varsinkin kun malttaa pitää ne sormet poissa sieltä neukkarin pöydälle jääneestä keksipaketista...). Aiemmin tuli ryystettyä kahvia kaksin käsin, nykyään aamu- ja ip-kaffe riittää oikein mainiosti. 

Ja on siitä kahvista muutakin hyötyä: käytetyistä kahvinpuruista saa ihan loistavan ihonkuorinnan blendaamalla esim. suihkusaippuaan ja/tai hunajaan, kofeiini kuulemma piristää ja aktivoi ihon pintaverenkiertoa :)

FFFifi
Fitness Führer

Joo kyllä se tosiaan tuntuu vaikuttavan! Ja kyllä mä ennen juoksutapahtumiakin juon, jos lähtö on aamulla. Ei aamukahvia voi jättää väliin!

Enne, olen kokeillutkin tuota kuorintaa ihan pelkillä puruilla, tulee tosi pehmeä iho. Ja hyväntuoksuinen! Ainoastaan sitä mietin, että onkohan ihan ok päästää niitä puruja putkistoon...

phocahispida

Mulla ei purut ainakaan toimi putkistossa. Hihi. Okei, lopetan.

Nina Enroth

Viime vuonna ei ollut kaffetarjoilua Tukholmassa. Vaikka olis kyllä lämmike tullut tarpeeseen! Mä olen vähentänyt kahvinjuontia viime aikoina. Juon kupin tai kaksi päivässä ja painotan ne aamulle / aamupäivälle. Tein muutoksen kun huomasin, että työpäivän aikana tulee ryystettyä helposti litratolkulla. Nyt on unirytmi merkittävästi parempi ja illalla nukuttaa aidosti. Käyn usein treenaamassa arkiaamuisin, ja olen huomannut, että voin ihan hyvin huijata kroppaa myös teekupillisella. Että en tiedä noista kahvin vaikutuksista sitten, lienevät yksilöllisiä. Piristys kyllä varmasti pitää paikkansa.

sinisiipi
Seikkailu Aasiassa

Kahvi kyllä piristää, mutta ainakin minua se myös närästää, jos lähden treenaamaan vatsa sitä hölskyen. Pari tuntia ennen treeniä on siis itselleni sopiva aika. Toisaalta kahvinjuonti voi auttaa myös siinä, että tulee energisempi olo jo ennen treeniä ja jaksaa lähteä treenaamaan tai ainakin motivaatio kasvaa, kun virtaa tuntuu riittävän (koska yleensä lähden joka tapauksessa treenaamaan, väsytti tai ei).

FFFifi
Fitness Führer

Kannattaa tosiaan kuunnella omaa kroppaa, että sopiiko vai ei. Että ei puruja putkistoon, jos yhtään epäilyttää...

Mullakin vaikuttaa uniin herkästi, joten pidän ehdottomana takarajana kello viittä. Parempi varmaan olisi vielä aikaistaa, mutta joskus sen tosiaan tuossa iltapäivällä tarvitsee, että pystyy irtoamaan sohvasta.

Muistuipa mieleen, että joskus olen hörpännyt töissä kahvin ja lähtenyt tankoilemaan, ja spinneissä ja pää alaspäin on tuntunut huonolta. Vaikuttanut ehkä verenpaineeseen tai johonkin. Että ei se kahvi välttämättä kaikkeen treenaamiseen sovi. Myöskään minkään rauhallisen joogatunnin kanssa ei ole ehkä ihan paras idea..

Aivan mahtavaa, kiitos tiedosta! Jotenkin olen ajatellut, että kahvi kuivattaa kehoa enkä siis ole juonut päiväkahvia, jos olen ajatellut että salillekin pitäisi vielä jaksaa. Nyt juon kaffet huoletta :D

sinisiipi
Seikkailu Aasiassa

Kahvihan ilmeisesti kuivattaa ja ainakin meidän cross training -vetäjä muistutti, että ennen rankkaa treeniä pitää huolehtia nesteytyksestä ja vihoviimeinen virhe on juoda vaan pari kuppia kahvia. Eli ennen rankkaa treeniä kahvin lisäksi kannattaa muistaa myös juoda reilusti vettä päivän mittaan.

FFFifi
Fitness Führer

Joo ehdottomasti kannattaa juoda myös vettä. Kyseisessä jutussa sanottiin, että jos muuten juo riittävästi niin kuivattavaa vaikutusta ei tarvitse pelätä. Eikä kukaan kai kahvia janoon juo, toivottavasti ainakaan :D

IlonaS (Ei varmistettu)

Herkkävatsaisena ja refluksivaivaisena suosittelen apteekista saatavia kofeiinitabletteja. Ei närästä, ei pistä vatsaa ruikulille ja piristävä vaikutus on omasta mielestäni jotenkin mukavampi, selkeämpi. 1 tablettihan vastaa kupillista kahvia ja on helppo ottaa hiukan ennen treenejä tai vaikka vasta pukkarissa tai lenkille lähdettäessä. Auttaa jaksamaan, jos on pidempi suoritus. Kahvia en voisi kuvitellaakkaan juovani ennen treenejä (edes 1h ennen) tai saisin juoda ne kohta uudestaan... Treeni-iloa!

Kommentoi