Mutku mä tarttin proteiinia eli thaimaalainen salaatti
Pyhäinpäivän kunniaksi lätkäistään tulemaan Fitness Führerin ihan eka ruokapostaus. Ei liity asiaan muuten kuin siten, että tein tätä salaattia eilen ämpärillisen, tai tarkalleen ottaen Ikean Trygg-kulhollisen (se ON iso. Ja epäeettisen edullinen.) eikä täksi päiväksi jäänyt yhtään. Mies söi yhden lautasellisen, minä kolme. Oli vaan niin hyvää! Ja siis mä tarttin proteiinia selvästikin, kun tulin syöneeksi kolmisensataa grammaa jauhelihaa….
Pakko maistaa, eiks jeh? Tässä ohje, joka ei ole minun, vaan valtakunnan virallisen ruokatoimittajan, Suvi Rüsterin. Ohje on julkaistu kesäkuun 2012 Olivia-lehdessä. Sulkeissa joko olosuhteista tai mieluhaluista aiheutuneet modaukseni, herkullista tuli niidenkin kanssa.
Herkkua on vaikkei kuva ole kaksinen. Pahoittelen ja pyydän joulupukilta uuden kameran.
Lap-lihasalaatti (4 annosta)
400 g broilerin- tai possunjauhelihaa (käytin nautaa, koska sitä oli kotona)
1 rkl öljyä
1/4 tl suolaa
1/2 tl hienonnettua, kuivattua chiliä (käytin kaksi tuoretta, mietoa punaista chiliä)
1/2 sitruunaruoho (ei ollut kaupassa, piti laittamani sitruunaa korvikkeeksi, unohdin)
4 kaffirlimenlehteä
2 rkl kuorittua, raastettua galangajuurta (no ei ollut tätäkään kaupassa…ei ehkä pitäisi tehdä ex tempore…)
1 pieni valkosipulinkynsi
4 rkl limetin mehua (en lähtenyt mittaamaan, pistin yhden limen mehun)
2 rkl kalakastiketta
1 nippu hienonnettua korianteria
1 pieni nippu hienonnettua minttua
Lisäksi
300 g kiinankaalia (laitoin noin 500 g) / varhaiskaalia (silloin kun sitä saa..)
1 kuorittu porkkana (laitoin kaksi)
2 salottisipulia (laitoin yhden)
1 kurkku
1 kevätsipuli
2 rkl jasmiiniriisiä (jätin pois)
1 rkl seesamiöljyä
Ruskista jauheliha, mausta suolalla ja chilillä (itse lisäsin tuoreen chilin kypsentämättömänä salaattiin). Poista sitruunaruohon päälimmäinen kerros ja viipaloi se ja kaffirlimenlehdet. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi. Sekoita jauhelihaan sitruunaruoho, galangajuuri ja valkosipuli. Lisää limen mehu & kalakastike.
Suikaloi kiinankaali, viipaloi sipulit. Leikkaa kurkku & porkkana kuorimaveitsellä ohuiksi suikaleiksi. Paahda jasmiiniriisejä kuivalla pannulla pari minuuttia. Sekoita jauhelihaseokseen hienonnetut yrtit. Nostele vadille kiinankaali-, porkkana- ja kurkkusuikaleet sekä sipulisilppu. Lisää jauhelihaseos ja nostele sekaisin. Ripottele pinnalle paahdettua riisiä ja valuta päälle seesamiöljyä.
Chiliä voi pistää ihan reilusti enemmänkin, tämä ei ollut kovin tulista. Mutta sitäkin makoisampaa. Kokeile!
I made this tasty thai salad and ate A LOT. Well, I need some protein, that’s my excuse and I’m sticking with it!