ajankäyttöbudjetti
kuva: unsplash.com (free)
Syksyllä pitäisi ylläpitää mukavan elämän yhtälöä, johon kuuluu työ + opiskelu + nukkuminen + vapaa-aika. Lähdin miettimään ajankäyttöä samalla tavalla kuin rahankäyttöä: luvuissa. Tasaisesti mikään näistä aktiviteeteista ei päivittäin tai viikoittain tule toteutumaan, mutta ajattelin, että olisi hauska nähdä jonkinlainen aikabudjetti. Tässä tapauksessa viikon ajalle.
Viikossa on 168 tuntia.
Opiskelu: kahdeksan tuntia kuutena päivänä viikossa, 48h. Ideaali olisi ehkä pitää viikonloput vapaata opiskelusta, mutta otin sinne mukaan myös lauantain, ettei tule aliarvioitua tarvetta.
Nukkuminen: kahdeksan tuntia joka yö, 56h. Toinen tärkeä asia on nukkuminen, johon ”budjetoin” myös kahdeksan tuntia. Tällä hetkellä nukun 6-10h pituisia unia eli todella epäsäännöllisiä. Tähän pitäisi sitten panostaa, että jaksaa. Ehkä jopa käyttää vapaa-aikaa nukkumiseen.
Työt: 20h. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi kolmea kuuden tunnin työpäivää viikossa.
Vapaa-aikaa jäisi näiden jälkeen 44 tuntia viikossa. Olisikohan se tarpeeksi? Siihen kuuluisi kodinhoitaminen, ystävien näkeminen, harrastukset, (liiallinen Instagramin selailu). Päivässä se tekisi noin kuusi tuntia, mikä kuulostaa ihan hyvältä. Voisin pitää kirjaa lähiaikoina vapaa-ajanviettotavoista, niin näkisi kuinka paljon siellä on jotain turhanpäiväistä sometusta tms. Onhan sometus mukava tapa rentoutua, mutta liika on liikaa.
Jos vertaan esimerkiksi viime viikkoon, tein töitä 39 tuntia. Nukkumisen jälkeen vapaa-aikaa jäi 73 tuntia. Se on todellakin enemmän, mutta en sitten tiedä mikä on minulle ”tarpeeksi vapaa-aikaa”. Tässäkin mielessä ajankäytön seuraaminen tulisi tarpeeseen. En halua olla vuoden lopussa burnoutin partaalla, joten ehkä ennakointi auttaa?