Kauden herkku: kaalilaatikko

Ruoanlaitto on parhaimmillaan melkein terapeuttista, musiikin soidessa ja vihanneksia pilkkoessa kaikkoaa pahakin mieli. Itse tykkään ruoanlaitossa sellaisesta rouheammasta otteesta, en ole mikään yksityiskohtien pipertäjä, enkä myöskään seuraa reseptiä tunnollisesti edes ensimmäisellä kerralla. Omiksi suosikeiksi on noussut ruoat joita saa hauduttaa pitkään: pulled pork, matbuha, ja tomaattikastike jota käytän pohjana melkein kaikkeen mm. lasagneen, täytettyihin kesäkurpitsoihin ja ihan vaan pastan seurana.Kaalilaatikko.JPG

Siksi olikin hieman outoa että perinteistä kaalilaatikkoa ei ole omassa keittiössä vielä tehty. Viikko sitten lähdin vähän extempore kävelylenkille kauppaan ja mukaan lähti kahden kilon kaali muiden lisukkeiden kera. Ja oli muuten niin hyvää! Tätä ehtii hyvin sunnuntaina hauduttaa, muttä tämä ei ole ihan sieltä kevyimmästä päästä.

Pohjana käytin Valion reseptiä ja hyviä vinkkejä sain myös Suolaa & hunajaa-blogista. Tästä syötiin n. 6 annosta

Tarvitset:

  • 1 kilo kaalia
  • 2 keskikokoista sipulia
  • 400 gr jauhelihaa
  • 1 dl puuroriisiä
  • meiramia
  • valkopippuria
  • suolaa
  • 2 dl siirappia
  • 4 dl kermaa
  • 4 dl maitoa
  • voita

kaalilaatikon aineet.JPG

Aloita suikaloimalla kaali. Lisää padan pohjalle vettä ja hauduta kaalia n. 25 minuuttia.

Pilko sipuli pieneksi, kuullota pannulla ja lisää mukaan jauheliha. Kun jauheliha on ruskistunut, lisää mukaan meiramia (saa olla reilusti), valkopippuria ja suolaa.

Lisää jauheliha-sipuliseos ja raaka puuroriisi kaalien joukkoon, mausta siirapilla (itse käytin reilusti siirappia, koska tykkään kaalilaatikon makeudesta). Lisää kerma ja maito mukaan, vuole päälle voita ja laita uuniin 200 asteeseen. Kun pinta alkaa ruskistua, sekoita se laatikon joukkoon. Toista pari kertaa ja alenna sitten lämpö 175 asteeseen ja anna hautua uunissa vielä 2 tuntia, vielä parempi jos jaksaa odottaa kauemmin. Nestettä voi lisätä tarvittaessa. Itselläni meni hauduttamiseen aikaa yhteensä n. 4 tuntia, joista tunti 200 asteessa. Kaalilaatikko kannattaa peitä kannella tai esim. leivinpaperilla kun pinta on saanut viimeisen kerran sopivasti väriä. Nautitaan puolukkasurvoksen kera!

Nyt kiinnostaisi tietää mitä muut kokkaavat sunnuntaisin ajan kanssa?

Hanne

koti ruoka-ja-juoma diy